در این مطلب به برخی از شایع ترین بیماری های شکمی و چگونگی درمان آن ها می پردازیم.
ریفلاکس اسید معده
احساس سوزش در ناحیه معده، درست بالای شکم و یا قفسه ی سینه ناشی از بازگشت اسید معده به مری است. مصرف غذاهای پر ادویه، مرکبات و دراز کشیدن بلافاصله بعد از غذا خوردن می تواند این ناراحتی را بدتر کند.
سوزش معده را می توان با مصرف داروهای آنتی اسید درمان کرد. اما اگر علائم بیشتری دارید مانند بلع دشوار غذا، کاهش ناخواسته ی وزن و کم خونی، باید به پزشک مراجعه کنید. شاید نیاز به یک آزمایش برای رد و یا تأیید وجود سرطان باشد.
سوء هاضمه
اگر بعد از خوردن سریع یک وعده غذایی سنگین، درد، نفخ و یا حالت تهوع در معده را تجربه کردید، احتمالا دچار سوء هاضمه شده اید. مانند ریفلاکس، این مشکل را نیز می توان با مصرف داروهای مسدود کننده ی اسید OTC درمان کرد.
سندروم روده ی تحریک پذیر
این بیماری می تواند خود را در قالب اسهال، یبوست و یا ترکیبی از این دو نشان دهد. اگر بعد از چند روز هیچ دفعی نداشتید، نیاز نیست که آن را ناشی از سندروم روده ی تحریک پذیر بدانید. این بیماری پس از شش ماه درد شکمی مزمن و تغییر در فرم و یا فرکانس حرکات روده تشخیص داده می شود.
متاسفانه، کارشناسان مطمئن نیستند که دقیقا چه چیزی باعث بروز سندرم روده ی تحریک پذیر، که یک بیماری مزمن است، می گرددد. اما این بیماری بیشتر در زنان مشاهده می شود، زیرا روده ی زنان معمولا کمتر توسط لگن محافظت می شود.
با این وجود، اگر شما متوجه هر گونه علائم عجیب و غریب، مانند حرکات شبانه روده (که شما را وادار به رفتن به توالت می کند)، مدفوع خونی، تب، کم خونی و کاهش وزن ناخواسته شدید به پزشک بگویید. اگر بیماری شما تشخیص داده شد، باید از یک سری داروهای تجویز شده استفاده کنید.
در موارد نادر، شما را به غربالگری سرطان روده ی بزرگ ارجاع می دهند، به خصوص اگر سابقه ی خانوادگی ابتلا به این سرطان را داشته باشید.
بررسی های منظم جهت پیشگیری از سرطان روده ی بزرگ بسیار با اهمیت است، زیرا این بیماری اغلب در مراحل اولیه نشانه ای ندارد.
یبوست
یبوست در زنان، گاهی اوقات نشانه ای از اختلال عملکرد کف لگن (ناهماهنگی بین کف لگن و عضلات رکتوم) است و می توان آن را با فیزیوتراپی درمان کرد. اگر شما به تازگی این مشکل را تجربه کرده اید، با پزشک در میان بگذارید. ممکن است نیاز به انجام هر گونه آزمایش، جهت رد کردن وجود تومور یا انسداد در روده، وجود داشته باشد.
درد جدار شکم
اگر به جای درد در کل ناحیه ی شکم تنها در یک نقطه ی مشخص دچار درد می شوید، احتمالا دچار درد دیواره ی شکم شده اید که در زنان نسبت به مردان چهار برابر بیشتر رخ می دهد. اختلالات حرکتی و کارکردن زیاد روده می تواند به عصب های جدار شکم فشار وارد کند.
حتی اگر این حالت درد شدیدی را ایجاد کند ، خطرناک و پیش رونده نیست و می توان با تزریق یک ماده ی ضد التهاب، درد را متوقف و مشکل را حل کرد. اگر درد بسیار شدیدی دارید و در موقعیت های بدنی و حرکات خاص درد بدتر یا بهتر می شود، نشان دهنده ی آن است که شما به درد جداره ی شکم مبتلا شده اید.
لینک مرتبط: علائم سرطان معده چه تفاوتهایی با زخم معده دارد؟
کدام مواد غذایی از سرطان لوزالمعده جلوگیری می کند؟