مواد مغذی که اغلب افراد سالخورده فراموش می‌کنند بخورند-قسمت اول

مهرناز زاوه
تأمین مواد مغذی کافی برای بدن با بالا رفتن سن به یک چالش تبدیل می‌شود. وقتی سن‌ بالا می‌رود، تعداد کالری‌هایی که به آن نیاز دارید شروع می‌کند به کم شدن.

تأمین مواد مغذی کافی برای بدن با بالا رفتن سن به یک چالش تبدیل می‌شود. وقتی سن‌ بالا می‌رود، تعداد کالری‌هایی که به آن نیاز دارید شروع می‌کند به کم شدن. هر کالری‌ای که مصرف می‌کنید باید سرشار از مواد مغذی باشد تا بتواند شما را به هدف مورد نظر برساند. در واقع وقتی پا به سن می‌گذاریم، بدن کارایی کمتری در جذب برخی از مواد مغذی کلیدی خواهد داشت. علاوه بر آن، قابلیت چشیدن طعم غذا و اشتها نیز کم می‌شود. از طرفی جویدن یا هضم برخی غذاها هم دشوار خواهد شد. 
برخی از مواد مغذی اصلی به طور خاصی با بالا رفتن سن به میزان کمی مصرف می‌شوند. در اینجا به شاخص‌ترین ویتامین‌ها و مواد مغذی اشاره کرده و به این مسئله می‌پردازیم که چطور باید به میزان کافی از آنها مصرف نمود.
ویتامین B12
این ویتامین برای تولید سلول‌های گلبول‌ قرمز و DNA و به منظور حفظ عملکرد درست سلامت عصبی بسیار مفید است. مصرف کافی از این ویتامین برای افراد سالخورده نوعی چالش محسوب می‌شود؛ چرا که بدن آنها قادر نیست به مانند بدن افراد جوان آن را جذب کند. حتی اگر رژیم غذایی شما به اندازه کافی حاوی آن باشد، نمی‌توانید مقدار کافی یا استاندارد مورد نظر را مصرف کنید.
راه‌حل: بهتر است غذاهای بیشتری بخورید که سرشار از ویتامین B12 هستند. غنی‌ترین منابع آن شامل ماهی، گوشت قرمز، تخم‌مرغ، شیر و محصولات شیری است. به منظور مصرف مکمل ویتامین B12 و یا عدم مصرف آن بهتر است با پزشک‌تان مشورت کنید. 
فولیت / اسید فولیک
احتمالا درباره فولیت چیزهای زیادی شنیده‌اید. مقدار کمی از این ویتامین B ضروری می‌تواند مسبب کم‌خونی بوده و خطر زایمان کودک با نقص لوله عصبی را افزایش دهد. افراد سالخورده‌ای که رژیم غذایی‌شان حاوی مقدار زیادی میوه و سبزیجات نبوده یا صبحانه‌شان به قدر کافی غلات ندارد، دچار کمبود این مواد هستند و به قدر کافی در بدن‌شان وجود ندارد.
راه‌حل: وقتی غلات صبحانه حاوی فولیت غنی‌شده باشد، کمبودها کمتر خواهد بود. با این حال اگر غلات مخصوص صبحانه و یا میزان زیادی میوه و سبزیجات نمی‌خورید، راهکار عاقلانه این است که اگر تصمیم گرفته‌اید مکملی مصرف کنید که حاوی فولیت است با پزشک‌تان مشورت کنید. 
کلسیم
کلسیم نقش‌های زیادی در بدن ایفا می‌کند. اما مهم‌ترین نقش آن در ساختن استخوان‌ها و حفظ استحکام آنهاست. متأسفانه آمار نشان می‌دهد با بالا رفتن سن، کلسیم کمتری از رژیم غذایی‌مان مصرف می‌کنیم. کلسیم ماده‌ای بسیار ضروری است به طوری که اگر به قدر کافی آن را مصرف نکنید بدن‌تان آن را از استخوان‌هایتان تأمین می‌کند. از طرفی مصرف کم کلسیم، خطر شکنندگی استخوان‌ها و ترک‌خوردگی آنها را افزایش می‌دهد.
راه‌حل: بهتر است روزانه سه پُرس شیر کم‌چرب و سایر محصولات لبنی بخورید. سایر منابع خوب مغذی سرشار از کلسیم شامل کلم پیچ و بروکلی و نیز عصاره‌های غنی‌شده از کلسیم است. غذاهای سرشار از کلسیم هم گزینه‌های خوبی هستند. بدن شما برای تأمین و حفظ سلامت استخوانی‌اش، هم به کلسیم و هم به پروتئین نیاز دارد. بنابراین بهترین منبع کلسیم محصولات لبنی خواهد بود نه مکمل آن. اگر به طور کلی علاقه‌ای به خوردن محصولات لبنی ندارید، برای استفاده از مکمل‌ها حتما با پزشک‌تان مشورت کنید.
اسموتی‌های ماست، میوه و حتی سبزیجات هم می‌تواند گزینه‌ای جالب برای افرادی باشد که اشتهایشان کور شده، در جویدن غذا مشکل دارند و یا دچار خشکی دهان شده‌اند. پیشنهاد دیگر،‌ اسموتی ماست وانیلی همراه با کمی مایونز و شربت افرا و کمی بستنی وانیلی است. 
ویتامین D
ویتامین D در جذب کلسیم به بدن کمک کرده، ‌چگالی استخوانی را حفظ نموده و مانع از پوکی استخوان می‌شود. یافته‌های اخیر نشان می‌دهد که ویتامین D در برابر برخی بیماری‌های مزمن از جمله سرطان، دیابت نوع ۱، رماتیسم مفاصل، ام‌اس و بیماری خودایمنی از بدن محافظت می‌کند. در سایر افراد، کمبود ویتامین D با افزایش خطر افتادن فرد مرتبط است. بسیاری از آمریکایی‌ها دچار کمبود این ویتامین هستند. این ویتامین هنگام تماس با نور خورشید توسط پوست تولید می‌شود.
راه‌حل: از غذاهای سرشار از ویتامین D می‌توان به غلات، شیر، ‌برخی ماست‌ها و آبمیوه‌ها اشاره کرد. ویتامین D را می‌توان در ماهی سالمون، ماهی تن و تخم‌مرغ هم یافت. بسیاری از متخصصان بر این باورند که افراد سالخورده باید از مکمل‌های ویتامین D استفاده کنند، چرا که پوست با بالا رفتن سن، در تولید این ویتامین از نور خورشید خاصیت انعطاف‌پذیری کمتری پیدا می‌کند. 
منبع: webmd 

قسمت دوم رااینجا بخوانید

دلایل لاغری در سالخوردگان

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ