فرزانه سروقدی فوقتخصص غدد درونی و متابولیسم گفت: کمکاری تیروئید، معمولاً عوارضی همچون افزایش وزن، ورم بدن مخصوصاً هنگام صبح و دور چشم و احساس سرما، خوابآلودگی و رنگپریدگی را به دنبال دارد.
وی افزود: نزدیک 2 تا 4 درصد مردم کمکاری تیروئید دارند و هر چه سن بالاتر میرود، کمکاری تیروئید نیز افزایش مییابد و معمولاً عوارضی همچون افزایش وزن، ورم بدن مخصوصاً هنگام صبح و دور چشم و احساس سرما و خوابآلودگی، رنگپریدگی و همچنین اختلالات در مکانیزم تنظیمی بدن اتفاق میافتد.
سروقدی گفت: در کمکاری تیروئید فرد کمخون میشود، دچار تأخیرات فشار خون شده و همچنین ممکن است دچار اختلالاتی همچون نازایی شود؛ کماشتهایی (علیرغم افزایش وزن)، نیز یکی از عوارض شایع کمکاری تیروئید خواهد بود و کلاً متابولیسم پایه بدن کاهش مییابد.
این فوقتخصص غدد درونی و متابولیسم افزود: در کمکاری تیروئید انسان احساس خوابآلودگی کرده و همه این علائم بستگی به درجه کمکاری تیروئید دارد مثلاً هر چه این کمکاری بیشتر باشد عوارض شدیدتر خواهد بود و در مادران باردار این عوارض روی مادر و جنین به یکسان اثر خواهد گذاشت.
وی افزود: تشخیص کمکاری تیروئید بسیار راحت است؛ بیمار به پزشک مراجعه کرده و بر طبق علائمی که دارد آزمایشات اولیه داده میشود.
سروقدی در پاسخ به این سوال که آیا بیماری کمکاری تیروئید درمان کامل دارد یا نه، گفت: درمان این بیماری کامل است و داروی آن نیز همه جا در دسترس و ارزانقیمت است. در این بیماری در اکثر موارد خواسته میشود بیمار مادامالعمر دارو را مصرف کند.
وی در پاسخ به این سوال که کمکاری تیروئید معمولا در چه سنی دیده میشود، گفت: این بیماری میتواند از زمان تولد بروز یابد، که در ایران نیز شیوع این مسئله بسیار زیاد است. هم اکنون جزو برنامههای کشوری است که نوزادان به محض تولد با آزمایش تیروئید چک میشوند اعم از اینکه مادر یا پدر نوزاد تیروئید داشته باشد.
فوقتخصص غدد درونی و متابولیسم گفت: غربالگری نوزادان هم اکنون در تمام کشور انجام میشود و در صورتی که غربالگری مثبت باشد والدین برای پیگیریهای بعدی فرا خوانده میشوند.
وی شایعترین علت کمکاری تیروئید را در کشورهایی که کمبود ید دارند، کاهش ید دریافتی بدن دانست و گفت: اما در کشورهایی که از لحاظ دریافت ید به خودکفایی رسیدهاند که ایران نیز جزو آنهاست، اختلالات سیستم ایمنی بدن و جراحی تیروئید از دلایل دیگر است.
این فوقتخصص غدد درونی و متابولیسم در پایان گفت: سیستم ایمنی بدن بعضی از ارگانهای خود را تخریب میکند که یکی از این ارگانها غده تیروئید است، علت اصلی این امر شناخته شده نیست اما مسائلی همچون ویروسها، استرس و زمینه ژنتیک در این موضوع دخیل هستند.
کم کاری تیروئید عامل چه بیماریهایست؟+ غذاهای مفید