برای جلوگیری از برونشیت حاد چه باید کرد؟
راهکارهای زیادی برای جلوگیری از برونشیت حاد وجود دارد:
• اجتناب از دود سیگار. اگر سیگار میکشید، آن را ترک کنید. افرادی که سیگار میکشند و یا در معرض دود سیگار قرار دارند، بیشتر برونشیت حاد میگیرند.
• دستهایتان را به طور منظم بشویید؛ مخصوصا اگر در فصل سرما و آنفولانزا باشیم.
• از تماس با افرادی که سرماخوردگی یا آنفلوآنزا دارند، اجتناب کنید؛ به خصوص اگر مشکلات سلامتی دارید.
• هر سال واکسن آنفولانزا را بزنید؛ با پزشکتان صحبت کنید تا در صورت لزوم واکسن پنوموکوک هم بزنید.
آیا برونشیت حاد مسری است؟
بله؛ ممکن است مسری باشد. برونشیت باعث ایجاد سرفه زیاد در بیمار میشود. طوری که نفس کشیدن برایش دشوار شده و بیمار دچار خس خس سینه، تب، خستگی و درد قفسه سینه میشود. این بیماری زمانی رخ میدهد که گذرگاه هوا بین بینی و ریهها ملتهب شود.
چطور بفهمم از کی مبتلا شدهام؟
چند روز اولی که بیمار شدهاید، سخت است بفهمید برونشیت دارید. اما اگر سرفههایتان به مدت یک هفته یا بیشتر ادامه داشت یا علائم سرماخوردگی تشدید شد، باید به پزشک مراجعه کنید تا مورد معاینه قرار بگیرید.
این بیماری تا چه مدت مسری است؟
این امر به نوع ویروسی بستگی دارد که شما را مبتلا کرده است. در اغلب موارد، بیمار به مدت چند روز ناقل بیماری است که معمولا یک هفته در نظر گرفته میشود. از آنجایی که ممکن است ندانید چه مشکلی دارید یا نوع ویروستان مشخص نباشد، تا زمانی که علائم سرماخوردگی را دارید باید مراقب باشید.
برونشیت چطور شیوع پیدا میکند؟
برونشیت حاد به همان شیوهای شیوع پیدا میکند که ویروس سرماخوردگی یا آنفولانزا شیوع مییابد: این ویروس معمولا از طریق تنفس یا دست زدن به جسم آلوده به ویروس وارد بدن میشود. برای جلوگیری از شیوع برونشیت، باید از تماس نزدیک با افرادی که سرماخوردگی یا آنفولانزا دارند اجتناب کنید. اگر برای مدت طولانی نزدیک افرادی باشید که سرفه و عطسه میکنند، احتمال دارد بیمار شوید. دستهایتان را به طور منظم بشویید و از لمس کردن چشم، دهان یا بینیتان بپرهیزید. آنفولانزا میتواند منجر به برونشیت شود. به همین دلیل، توصیه میشود هر سال واکسن آنفولانزا بزنید.
اگر فکر میکنید برونشیت دارید، بهتر است از یک ماسک برای پوشاندن دهان و بینی خود استفاده کنید تا ویروس از طریق عطسه و سرفه منتقل نشود و شخص دیگری را بیمار نکند. برای جلوگیری از انتقال ویروس بهتر است به طور منظم دستهایتان را بشویید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
نوبت بگیرید اگر:
• بیش از 3 هفته است که سرفه میکنید. این امر میتواند نشانه برونشیت مزمن، آسم یا مشکل دیگر باشد. در این شرایط، سریعا باید تحت مراقبتهای پزشکی قرار بگیرید.
• خیلی ناراحت هستید یا سرفههای خشک میکنید؛ تا حدی که نمیتوانید بخوابید.
• تب بالای 100.4 درجه فارنهایت دارید.
• خسخس سینه دارید یا احساس میکنید نمیتوانید نفس بکشید.
• در مخاط سرفه شما خون وجود دارد یا علائم بیماری حاکی از چیزی ورای سرماخوردگی و آنفولانزا هستند.
وقتی سرماخوردگی به برونشیت تبدیل میشود
آیا اغلب وقتی سرما میخورید، دچار برونشیت میشوید؟ این عارضه سرماخوردگی قفسه سینه نامیده میشود. تشخیص به موقع و ارزیابی وضعیت بیماری از اهمیت زیادی برخوردار است. اگر فکر میکنید سرماخوردگی شما به برونشیت تبدیل شده است، باید به نکات زیر توجه کنید:
آیا برای سرفه باید به پزشک مراجعه کنم؟
سرفه نشانه سرماخوردگی است. با سرفه کردن، بدن از انباشت خلط یا موکوس رهایی مییابد. اما اگر سرفه با رفع سرماخوردگی همچنان ادامه داشته باشد، باید به پزشک مراجعه کنید.
بهتر است به پزشکتان بگویید از چه موقع سرفه میکنید. همچنین، هرگونه فعالیت مشکوک یا قرار گرفتن در معرض ویروس یا افراد ناقل را به اطلاع پزشک برسانید. اگر متوجه هرگونه احساسات عجیب یا غیرمعمول در خود شدید (مثلا سرفههای خونی داشتید)، سریعا به پزشک مراجعه کنید.
اگر به همراه سرفه خلط سبز یا زردرنگ بالا میآورید یا اگر از خسخس سینه، تب بالاتر از 101 درجه فارنهایت، تعریق شبانه یا سرفه خونی رنج میبرید، باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید. رسیدگی به این علائم ممکن است از تشدید بیماری یا بروز یک مشکل حاد دیگر جلوگیری به عمل بیاورد.
سرفه مداوم ممکن است نشانه آسم باشد. گاهی اوقات، این بیماری «گونه سرفهای آسم» نامیده میشود. عوامل محرک گونه سرفهای آسم عبارتنداز: عفونتهای تنفسی مثل سرماخوردگی یا آنفولانزا، تنفس گردوغبار، هوای سرد، ورزش یا آلرژنها. آسم معمولا مسئول 25٪ از تمام سرفههای مزمن است. البته تا زمانی که یک حمله آسم رخ ندهد، متوجه نخواهید شد که ریههایتان نیز درگیر شدهاند.
منبع: webmd
قسمت اول را اینجا بخوانید