خدیجه رحمانی متخصص تغذیه بیان کرد: به طور کلی قندها از نظر مواد مغذی تهی و فقط حاوی کالری هستند بنابراین دریافت آنها سبب ایجاد احساس سیری و کاهش دریافت مواد ضروری بدن میشود.
وی با اشاره به اینکه هنگام گرسنگی بهتر است از کربوهیدرات پیچیده مانند نان یا شیرینیهای طبیعی مثل خرما استفاده کنیم، اظهار داشت: قند از نظر ترکیب شیمیایی یک دیساکارید محسوب میشود که از 2 مولکول گلوکز و فروکتوز تشکیل شده است.
این متخصص تغذیه افزود: گلوکز قند مورد نیاز سلولهای بدن را تأمین میکند ولی فروکتوز برای اینکه مورد استفاده سلولهای بدن واقع شود باید به گلوکز و یا گلیکوژن تبدیل شود.
رحمانی با بیان اینکه کبد تنها میتواند مقادیر محدودی از فروکتوز را متابولیزه کند، عنوان کرد: در صورت مصرف بیش از حد مواد غذایی حاوی فروکتوز شامل میوهها مانند موز و عسل (53 درصد عسل از فروکتوز تشکیل شده است) سلولهای چربی در بدن تجمع پیدا میکند. در نتیجه کبد چرب غیرالکلی از عواقب زیادهروی در مصرف قندها محسوب میشود.
وی تأکید کرد: مصرف زیاد مواد قندی بیماریهایی مانند مقاومت به انسولین، سندروم متابولیک و دیابت نوع 2 را به دنبال دارد.
این متخصص تغذیه در خصوص هورمون انسولین یادآور شد: این هورمون نقش کلیدی در تنظیم رشد سلولهای بدن دارد. بنابراین زیادهروی در مصرف مواد قندی احتمال ابتلا به سرطان به خصوص در افرادی که سابقه خانوادگی این بیماری را دارند، افزایش میدهد.
رحمانی تصریح کرد: مصرف زیاد مواد قندی سبب اعتیاد افراد به این مواد میشود و تمایل اشخاص را به خوردن انواع شیرینی افزایش میدهد. همچنین مصرف بیش از حد مواد قندی سبب سرکوب احساس سیری و پرخوری در افراد میشود؛ در نتیجه زمینه بروز بیماریهایی مانند اضافهوزن و چاقی، کلسترول، تجمع تریگلیسیرید و فشار و چاقی شکمی فراهم میشود.
وی با بیان اینکه پوسیدگی دندان و سایر بیماریهای دهان و دندان نیز از عوارض مصرف بیش از حد مواد قندی به شمار میرود، اظهار داشت: استفاده زیاد از این ماده غذایی منجر میشود که مولکولهای قند و پروتئینهای موجود در بدن با یکدیگر ترکیب شده و ترکیبات مضری را تولید کنند که باعث آسیب رساندن به کلاژن و الاستین بافتهای سلولی از جمله پوست میشود.
این متخصص تغذیه افزود: کلاژن و الاستین سبب استحکام بخشی به پوست میشود که با مصرف زیاد مواد قندی این مقاومت کاهش مییابد و در نتیجه در اثر غیر فعال شدن آنتیاکسیدانهای طبیعی موجب خشکی، شکنندگی و چروک شدن پوست میشود.
رحمانی توصیه کرد: طبق تحقیقات صورت گرفته از سوی انجمن قلب آمریکا، میزان مجاز مصرف روزانه قند در زنان شش قاشق چایخوری و در مردان این مقدار حدود 9 قاشق چایخوری است. البته این نکته حائز اهمیت است که یک بطری 330 میلیلیتری نوشابه حاوی 8 قاشق چایخوری قند است. بنابراین افراد باید از استفاده افراطی از انواع نوشابههای انرژیزا، رژیمی، کیکها، بستنی و آبمیوههای صنعتی پرهیز کنند.