سندرم کلاین فلتر یک اختلال ژنتیکی است که در مردان رخ میدهد. این عارضه زمانی رخ میدهد که بیمار پسر با یک یا چند کروموزوم X اضافی به دنیا بیاید. اغلب مردان یک کروموزوم Y و یک کروموزوم X دارند. داشتن یک یا چند کروموزوم X اضافی میتواند باعث بروز نواقص فیزیکی در بیمار شود.
بسیاری از بیمارانی که یک کروموزم X اضافی دارند، از مشکل خود بیخبرند و با آن زندگی میکنند. سندرم کلاین فلتر از هر 1000 نفر در یک نفر رخ میدهد.
چه عواملی باعث شیوع سندرم کلاین فلتر میشوند؟
وجود یک کروموزوم X اضافی در مردان شایعترین علت بروز این عارضه است؛ البته جدا شدن نامناسب مواد ژنتیکی اسپرم نیز با این عارضه مرتبط است. با اینکه سندرم کلاین فلتر یک اختلال ژنتیکی است، در بین اعضای خانواده منتقل نمیشود. بنابراین، اگر یک فرزند مبتلا به سندرم کلاین فلتر دارید، لزومی ندارد که سایر فرزندانتان هم با این سندرم متولد شوند.
علائم سندرم کلاین فلتر چیست؟
بسیاری از بیماران مبتلا به سندرم کلاین فلتر علائم مشخصی ندارند. با این حال، کمپشت شدن موهای بدن و بزرگ شدن سینهها و باسن از جمله رایجترین علائم این بیماریاند. اما سایز بیضه در اکثر آقایان کوچک میماند. در بعضی از بیماران، اندازه آلت تناسلی به حد بلوغ نمیرسد یا ممکن است صدای فرد به اندازه کافی پخته نشود. این بیماران معمولا قادر به بچهدار شدن نیستند. اما میتوانند زندگی جنسی نرمال خود را داشته باشند. همچنین برخی از بیماران مبتلا به این سندرم مشکلات زبانی و یادگیری دارند.
سندرم کلاین فلتر چگونه تشخیص داده میشود؟
سندرم کلاین فلتر معمولا تا وقت بلوغ تشخیص داده نمیشود. با رسیدن به سن بلوغ، رشد طبیعی بیضه متوقف شده و سایر علائم بروز پیدا میکنند. برای اینکه از بیماری فرزند خود مطمئن شوید باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.
در مردان بزرگسال، از تستهای آزمایشگاهی، کاریوتایپ و تجزیه و تحلیل مایع منی برای تشخیص بیماری استفاده میشود.
اگر باردار هستید و خطر به دنیا آوردن یک فرزند مبتلا به سندرم کلاین فلتر شما را تهدید میکند، باید آزمایش بدهید. سندرم کلاین فلتر قبل از تولد و از طریق آمنیوسنتز و نمونهبرداری از پرزهای جفتی تشخیص داده میشود.
سندرم کلاین فلتر چگونه درمان میشود؟
برای درمان سندرم کلاین فلتر از تستوسترون استفاده میشود؛ اگر درمان در سنین بلوغ آغاز شود، تکامل طبیعی بدن روند عادیاش را پی میگیرد. تستوسترون از طریق تزریق یا پچ پوستی به کار گرفته میشود. روند درمان معمولا در طول زندگی بیمار ادامه دارد، اما کمکی به رفع ناباروری نمیکند. گفتاردرمانی و پشتیبانی آموزشی نیز نقش بهسزایی در رفع مشکلات زبانی و یادگیری بیماران دارند.
اگر یک مرد مبتلا به کلاین فلتر بخواهد بچهدار شود، باید اسپرم خود را از طریق بیضه استخراج کند. در این روش، اسپرم با استفاده از یک سوزن نازک که به داخل بیضه فرو میرود، جمعآوری میشود.سپس، اسپرم طبیعی شناسایی شده و از آن برای لقاح آزمایشگاهی استفاده میشود.
اگر فرزند شما مبتلا به سندرم کلاین فلتر تشخیص داده شده، چه باید بکنید:
- احساساتتان را بشناسید. این طبیعی است که پدر و مادر خود را مقصر بدانند. اما این عارضه یک اختلال ژنتیکی است که از حوزه کنترل والدین خارج است. بنابراین، خود را مقصر ندانید و با پزشک درباره نگرانیهایتان صحبت کنید.
- در مورد این اختلال اطلاعات کسب کنید. یکی از مشکلات رایج اغلب والدین این است که چیز زیادی درباره این عارضه نمیدانند. یادگیری به شما کمک میکند که فرزندتان را در مسیر درمان همراهی کنید.
- از پسرتان پشتیبانی کنید. پشتیبانی مناسب از بیمار نقش قابلتوجهی در تسکین ناراحتیهای عاطفی او دارد. به فرزند خود یادآوری کنید: اکثر کسانی که از این سندرم رنج میبرند، یک زندگی عادی و بدون مشکل دارند.
- در مراقبت از کودک فعال باشید. با پزشک صحبت کنید تا از بهترین متد درمانی استفاده کنید. اگر برای رفع مشکلات رفتاری به مشاوره نیاز دارید، به همراه پسرتان در جلسات مشاوره شرکت کنید. برای این کار، از متخصصین مجرب کمک بگیرید که تجربه کار با مبتلایان به این سندرم را داشته باشند.
- او را تشویق کنید که فعالیتهای بدنی بیشتری داشته باشد. کاراته، فوتبال، بسکتبال و شنا گزینههای خوبی هستند.
- با معلم، مدیر و ناظم مدرسه او بیشتر همکاری کنید. با معلمان فرزندتان به طور منظم در ارتباط باشید و در جلسات مدرسه شرکت کنید تا از وضعیت فرزندتان مطلع باشید. در صورت لزوم، شرایطی را فراهم کنید که کودک با معلمان خود صحبت کند. در این جلسات، یادداشتبرداری کنید تا مشکلات بعدی را از طریق تماس تلفنی حل کنید. همچنین بهتر است مقالات و جزوات مربوط به سندرم کلاین فلتر را در اختیار مسئولان مدرسه بگذارید.
- فرزندتان را برای مستقل بودن تشویق کنید. حمایت مهم است، اما مراقبت بیش از حد از کودک میتواند این پیام را به او بدهد که شخصا قادر به انجام کارهایش نیست.
منبع: webmd