دکتر محمدطاهر رجبی، فوق تخصص جراحی و پلاستیک چشم به پرسشهای شما درباره لنزهای غیراستاندارد آن پاسخ داده است
همه دردسرهای لنز های غیراستاندارد
دکتر محمدطاهر رجبی، فوق تخصص جراحی پلاستیک چشم در گفتوگو با جام جم آنلاین درباره استفاده از لنزها اظهار نگرانی می کند: بیشترین مراجعه کنندگان به بیمارستان فارابی افرادی هستند که خودسرانه از لنزهای طبی – زیبایی استفاده میکنند. علاوه برآن افرادی که از لنزهای غیر بهداشتی و کرایهای آرایشگاهها استفاده میکنند آمار نگرانکنندهای دارند. اگر فرد مصرفکننده با گذاشتن لنز دچار درد چشم، قرمزی، عدم تحمل لنز در چشم، احساس جسم خارجی در چشم و حساسیت به نور شد، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کند. افراد توجه داشته باشند که هنگام مراجعه به پزشک، مایع لنز و ظرف مخصوص لنزشان را همراه داشته باشند چرا که بیشتر میکروبها و عفونتها در ظرف لنز قابل مشاهده است و در تشخیص و درمان به پزشک مربوطه بسیار کمک میکند.
احتیاط کنید!
در دو زمان، میکروبها منتظرند تا داخل چشمتان شیرجه بزنند! یکی زمان گذاشتن لنز داخل چشم و دیگری موقع برداشتن آن! این زمانها را میتوان لحظات طلایی برای میکروبهایی دانست که منتظر ورود به چشم شما هستند. چون شما انگشتتان را داخل چشمتان میکنید و فرصت ورود میکروبها را به محیط چشم مهیا میکنید! پس قبل از تماس با لنز دستتان را کاملا بشویید (و اگر میتوانید ضدعفونی کنید). اگر هم به طور مرتب از لنز استفاده میکنید بهتر است ناخنهایتان را کوتاه کنید تا ناخنهای بلند و تیز شما سطح لنزها یا سطح پلک و چشمتان را خراش ندهد. از آب معمولی (یا آب جوشیده) برای شستوشوی لنزها استفاده نکنید و حتما از محلولهای مخصوص نگهداری لنز استفاده کنید.
خوابیدن با لنز؟!
افراد عینکی، آنقدر با عینکشان مأنوس میشوند که ممکن است فراموش کنند اصلا چیزی روی بینی و جلوی چشمشان وجود دارد و حتی گاهی ممکن است با عینک خوابشان برود. اما شما که لنز میگذارید، لطفا تا این حد با لنزهایتان مأنوس نشوید! درواقع علت مخالفت بسیاری از چشمپزشکان با لنزها همین است که استفادهکنندهها گاهی فراموش میکنند آنها را از چشمشان خارج کنند یا تنبلی میکنند و حال ندارند لنزشان را دربیاورند! اما یادتان باشد لنزها مانع رسیدن اکسیژن به چشمها میشود. اگر لنزها را شب از چشمتان خارج نکنید خطر ایجاد زخمها در قرنیه شما به شدت افزایش مییابد. این زخمها گاه میتواند منجر به کوری هم شود.
دارو میخورید؟
خب مسلم است که وقتی میخواهید قطرهای در چشمتان بریزید، لنزهایتان را خارج میکنید اما هیچ میدانستید بعضی داروهای خوراکی هم میتوانند برای لنز گذاشتن، دردسرساز شوند؟ مثلا اگر قرصهای پیشگیری از بارداری مصرف کنید چشمها به دلیل استروژن موجود در این قرصها به لنزها حساستر خواهد شد. همینطور این قرصها میزان اشک ریزش را کاهش میدهند و اینگونه چشمها خشکتر میشود و امکان آسیب آنها با لنز بیشتر میشود. قرصهای ضدحساسیت و آنتیهیستامینها هم چشم را خشک میکنند و برخی داروهای ضدآکنه میتوانند باعث ایجاد احساس خارش در چشم دارای لنز شوند.
تاریخ انقضا مهم است
کسانی که لنز میگذارند، قطعا میدانند که محلولهای نگهداری لنز در انواع و اقسام شکلها و اسمها و فرمها در داروخانهها وجود دارند. اما نکته مهم این است که مواد نگهدارنده موجود در این محلولها فاسدشدنی هستند؛ پس هرگز از محلولهای تاریخگذشته استفاده نکنید. چنین محصولاتی میتواند مشکلات جدی را برای چشم ایجاد کند. درضمن اگر محلول نگهدارنده لنز خود را با نوعی دیگر عوض کردید، بدانید که ممکن است چشمتان نسبت به نوع جدید واکنش نشان دهد. درضمن هرگز محلولهای نگهدارنده را در ظرفهای دیگر نریزید و درب ظرفهای حاوی آنها را باز نگذارید زیرا این کارها احتمال آلوده شدن آنها توسط انواع و اقسام میکروبها را بهشدت افزایش میدهد.
در آرایشگاه مدام پلک بزنید!
در سالنهای زیبایی و آرایشگاهها آنقدر از اسپریها و مواد شیمیایی مختلف استفاده میشود که فضایشان پر است از ذرات معلق در هوا؛ مسلما این ذرات معلق نهتنها مجرای تنفسیتان را تحریک میکنند که چشمها را آزار میدهند؛ به خصوص چشمهای لنزپوش را! بهترین کار این است که وقتی به آرایشگاه میروید، لنزتان را با خودتان نبرید و از عینک استفاده کنید تا از تماس بسیاری از ذرات معلق در هوا با چشمتان جلوگیری کنید اما اگر مجبور هستید لنز بگذارید، وقتی زیر سشوار نشستید، تا میتوانید پلک بزنید.
آرایش با لنز؟!
حتما میدانید که لوازم آرایش، به خاطر تماس مستقیم با پوست، به شدت حساس هستند و در صورت مصرف اشتراکی میتوانند باعث انتقال بیماریهای پوستی شوند. این موضوع در مورد لوازم آرایش چشم بسیار حساستر است؛ به خصوص برای کسانی که از لنز استفاده میکنند. پس یادتان باشد که هرگز وسایل آرایشی خودتان را به کسی امانت ندهید و از لوازم آرایشی فرد دیگری هم استفاده نکنید. درضمن هرگز به چشم متورم، حساس و دچار اشکریزش یا دردناک، ریمل و سرمه و خط چشم نزنید و حتی از مداد ابرو استفاده نکنید. درصورت استفاده از لنز هم، از ریمل واترپروف استفاده کنید. اگر هم از محصولات دورچشم استفاده میکنید حتما از مرطوبکنندههای با پایه آب که از نوع «کم حساسیت» باشند استفاده کنید. یادتان باشد که مرطوبکنندهها، کرمها و فونداسیونها با پایه روغنی و کرمی میتواند حسابی چشم دارای لنز را تحریک کند و موجب آزار شود. این نکته هم یادتان باشد که اگر از لنزهای نرم (soft) استفاده میکنید قبل از آرایش چشمها لنز را در چشمتان بگذارید اما اگر از لنزهای منعطف با قابلیت عبور گازها استفاده میکنید، اول چشمهایتان را آرایش کنید و بعد لنز بگذارید. اما در مورد هر دو نوع لنز، اول آنها را خارج کرده و بعد اقدام به پاک کردن آرایش از چشم و دورچشم خود بکنید.
منبع: مجله ی سیب سبز
قسمت دوم این مقاله را از اینجا بخوانید