خارش شدید در دستها و پاها و قسمتهای دیگر بدن به وجود میآید و هنگام شب بدتر میشود و مانع خواب فرد میشود.کلستاژ زندگی مادر باردار را به خطر نمیاندازد اما می تواندبرای جنین مشکلساز باشد. به همین دلیل است که پزشکان درچنین مواقعی زایمان زود هنگام را توصیه میکنند.
به نقل از سایت “Reader’s Digest ” این اختلال مربوط به ترشح صفراست؛ کبد صفرا تولید میکند و در کیسه صفرا ذخیره میشود. هر بار که مجرای گوارشی به سوختوساز چربی نیاز پیدا میکند، صفرا وارد روده میشود. هنگام بارداری نمک صفراوی در جریان خون تراکم پیدا میکند زیرا قادر به تخلیه کامل به روده و اثنا عشر نیست و این امر باعث می شود که کلستاژ بارداری ایجادشود.
علایم:
نخستین و دردآورترین علایم، خارش شدید است که معمولاً در کف دست و پاشنه پا و گاهی تمامی بدن رخ میدهد. خارش هنگام شب شدت پیدا میکند و مانع خواب کافی فرد میشود. علاوه بر آن علایمی که کمتر شایع است عبارتاست از:
یرقان
از دست دادن اشتها
حالت تهوع
درمان:
* ازآن جا که کلستاژ بارداری میتواند برای جنین مضر باشد، پزشکان زایمان زودهنگام را توصیه میکنند. در هفته 27 امکان زایمان زودهنگام وجود دارد.
* تنها در موارد شدید بودن کلستاژ بارداری است که دارو توسط پزشک تجویز می شود.
* داروی ” اورسودیل “برای کاهش نمک صفراوی در خون زنان باردار تجویز میشود. با دفع نمک صفراوی بیشازحد خود به خود خارش نیز از بین میرود.
* حمام با آب ولرم خارش را تسکین میدهد درحالیکه دوش آب گرم خارش را بدتر میکند.
* قرار دادن بستههای یخ روی قسمتهایی از پوست بسیار مؤثر واقع میشود به ویژه اگر خارش در کف دست، پاشنه پا یا قسمتهای کوچک بدن باشد.
* لوسیون کالامین برای رفع خارش، آزردگی، گزیدگی حشرات و آبلهمرغان استفاده میشود.
* میتوان کمی نشاسته ذرت را روی قسمتهای مؤثر پاشید یا اینکه نشاسته را باکمی آب ترکیب کرد و به قسمتهای مؤثر مالید.
* از صابونهای عطری و شوینده قوی پرهیز شود.
* برای شست و شویِ لباس از مایع فاقد مواد شیمیایی استفاده شود تا پوست آزرده نشود.
* برای اینکه خارش شدید نشود، لباسهای گشاد و با رنگ روشن بپوشید. رنگهای تیره باعث جذب حرارت میشود و خارش را تشدید میکند.
* ازآن جا که این اختلال باعث می شود مادران باردار در شب به اندازه کافی نخوابند، باید با کمی خواب در روز، آن را جبران کنند.
منبع: روزنامه خراسان
پیشگیری و درمان عوارض پوستی بارداری