شاید باور این مساله که اقدامی به سادگی چند نفس عمیق می تواند وضعیت بدن و ذهن را دگرگون سازد، دشوار باشد. اما علم نشان داده است که این مساله امکان پذیر است. تنفس عمیق پیامی به مغز ارسال می کند که اثری آرام بخش دارد. این اقدام می تواند نرخ ضربان قلب و تنفس را پایین بیاورد، فشار خون را کاهش دهد، تنش عضلانی را کاهش دهد و در کل به این که کمتر احساس استرس داشته باشید، کمک کند. تمامی این موارد برای سلامت و بهزیستی انسان ضروری هستند.
به گزارش “یواسان”، بهترین بخش این است که تنفس کاری است که در هر لحظه به طور طبیعی انجام می دهید و نیازمند تجهیزات و تدارک اضافی نیست. با چند دستورالعمل ساده شیوه تنفس شما می تواند به یک منبع کسب آرامش عمیق تبدیل شود.
چگونه کار می کند؟
هنگامی که فردی دچار استرس می شود، ضربان قلب، فشار خون و تنفس وی افزایش می یابد. این موارد واکنش هایی عادی و طبیعی هستند که پس از برطرف شدن استرس از بین رفته و همه چیز به حالت عادی باز می گردد.
با این وجود، اگر استرس ادامه یابد بدن وارد وضعیت فعالیت بیش از اندازه می شود، و آسیب پذیری فرد نسبت به مشکلات سلامت افزایش می یابد و در روند لذت بردن از زندگی اختلال ایجاد می شود. از نشانه های مرتبط با استرس بلند مدت می توان به اضطراب، افسردگی، مشکلات خواب، سطوح کلسترول بالا، مشکلات معده و روده، درد مزمن، و سیستم ایمنی تضعیف شده اشاره کرد.
تکنیک های کسب آرامش ابزارهایی هستند که مردم می توانند برای غلبه بر واکنش های استرس به کار بگیرند. این تکنیک ها به بهبود خواب، گوارش، تمرکز و خلق و خو کمک می کنند. مطالعات نشان داده اند که تکنیک های کسب آرامش می توانند به افراد در سنین مختلف با طیف گسترده ای از شرایط سلامت کمک کنند، که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– اضطراب
– آرتروز
– آسم در کودکان
– اختلال نقص توجه بیش فعالی
– بهبودی اعتیاد
– مقابله با سرطان
– دیابت
– فیبرومیالژیا
– بیماری قلبی
– فشار خون بالا
– سندرم روده تحریک پذیر
– درد
– اختلال استرس پس از سانحه
– مشکلات خواب
– تنش و سردردهای میگرنی
طی یک مطالعه، بیمارانی که از تکنیک های تنفس عمیق استفاده کرده بودند، کمک به کاهش درد و اضطراب و همچنین احساس راحتی و آرامش بیشتر طی روزهای بستری بودن در بیمارستان را گزارش کردند. همچنین، استفاده از این تکنیک ها توسط پرستاران و خدمه بیمارستان با احساس آرامش بیشتر، کسب تمرکز و انرژی بیشتر، خواب بهتر شبانه و درد کمتر در شانه، کمر، سر و تنش گردن در آنها همراه بوده است.
یک تمرین تنفس ساده
در ادامه با یک تکنیک تنفس ساده که تنها به پنج دقیقه زمان نیاز دارد، آشنا می شویم. اگر می توانید آن را همین حالا نیز انجام دهید.
برای شروع، روی یک صندلی و در وضعیتی راحت بنشینید. دست های خود را روی پاها قرار دهید، در شرایطی که پشتتان کاملا صاف است و کف پاها روی زمین قرار دارند. همچنین می توانید روی یک مبل یا تختخواب دراز بکشید. اگر دوست دارید می توانید چشم های خود را ببندید.
به احساس خود توجه داشته باشید. آیا آرام هستید یا استرس دارید؟ آیا ذهن شما آرام است یا از تفکرات مختلف پر شده است؟ آیا آرام تنفس می کنید یا سریع و کوتاه؟ آیا بدن در آرامش قرار دارد یا عضلات متشنج هستند؟
به آرامی و عمیق از طریق بینی نفس بکشید و تا سه بشمارید.
اکنون به آرامی و از طریق دهان بازدم را انجام دهید و تا چهار بشمارید.
این روند را چهار بار تکرار کنید.
هنگامی که نفس را به داخل می دهید، بدن و ذهن خود را رها کنید و تمامی مشکلات و تنگناها را با هر بازدم بیرون بریزید. همانند امواج اقیانوس، به تنفس خود اجازه دهید تمامی تفکرات و تنش ها را از شما دور سازد.
هنگامی که آماده بودید، به آرامی چشم های خود را باز کنید و توجهتان را به اتاق و محیط اطراف بازگردانید.
پس از انجام این تمرین بار دیگر به خود توجه کنید. آیا در این که ذهن و بدن خود را چگونه حس می کنید، تغییری ایجاد شده است؟
دستورالعمل های ساده برای تمرین منظم
در ادامه با دستورالعمل یک تمرین ساده کسب آرامش (ریلکسیشن) آشنا می شویم.
همه چیز را ساده نگه دارید. ما اغلب فکر می کنیم باید با تمام توان تمرین کنیم تا از فواید آن برخوردار شویم. در حقیقت، چیزی که مهم است انجام منظم تمرین های کسب آرامش است حتی اگر چند دقیقه در روز زمان داشته باشید.
تلاش کنید تمرین تنفس را بیش از یک بار در روز به مدت یک هفته انجام دهید. این تمرین کوچکی است که اگر به طور مرتب انجام شود می تواند تفاوت بزرگی در چگونگی احساس شما ایجاد کند.
تمرکز خود را افزایش دهید. هنگامی که ذهن با افکار مختلف پر شده است، این می تواند چالش برانگیز باشد. تلاش کنید روی یکی از آنها متمرکز شوید، در شرایطی که برای تعمیق تمرکز نفس می کشید:
ریتم ملایم تنفس خود را احساس کنید.
کلماتی آرامش بخش ماند آرام و آرامش را تکرار کنید. می توانید این کلمات را به آرامی بیان کنید یا در ذهن خود آنها را تکرار کنید.
با هر دم و بازدم به ضربان قلب تسکین دهنده خود گوش فرا دهید.
یک تصویر ذهنی که برای شما آرامش بخش است، مانند امواج اقیانوس یا جنگلی زیبا را تجسم کنید. صداها، رنگ ها و رایحه هایی که آرامش را برای شما به ارمغان می آورند، تجسم کنید.
یک روال را شکل دهید. کلید موفقیت تمرین کسب آرامش این است که آن را به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی روزانه خود تبدیل کنید.
از آنجایی که دم و بازدم تنها چیزی است که برای تنفس آرامش بخش نیاز دارید، شما می توانید این تکنیک را در هر زمان و در هر جایی انجام دهید.
در کنار تنفس آرامش بخش، تکنیک های دیگری نیز وجود دارند که از دم و بازدم برای کسب آرامش بهره می برند. از جمله این تکنیک ها می توان به تنفس دیافراگمی، آرام سازی پیشرونده عضلانی، مدیتیشن و تصویرسازی ذهنی هدایت شده اشاره کرد. تکنیک های مختلف را می توانید آزمایش کنید تا گزینه هایی که بیشترین تاثیر و فایده را برای شما دارند، کشف کنید.
یک روش ساده و ایمن برای رسیدن به آرامش