هرچند موفقیت و احساس خوشبختی ارتباط تنگاتنگی دارند، ولی برخلاف آنچه به نظر میرسد موفقیت بهندرت منجر به احساس شادی پایدار میشود.
لحظهی دستیابی به اهداف، شیرینی وصفناپذیری دارد؛ اما برای اغلب افراد، این لذت زودگذر است و خیلی سریع عادی میشود.
ما دائم در جستجوی موفقیتهای جدید هستیم؛ چون موفقیت هر چقدر هم که بزرگ باشد، اندکی بعد تازگی خود را از دست میدهد. هنگامی که شما در نهایت به هدفی که در سر داشتهاید دست مییابید، ناگهان با اهداف جدید و غیرمنتظره روبهرو میشوید.
اما شادی و رضایت حاصل از بعضی موفقیتها برای مدتی طولانی بعد از هیجان اولیه باقی خواهد ماند. افراد موفق و خوشبخت، همیشه و در همهی جوامع ویژگیهای مشترکی داشتهاند. محققان دانشگاه هاروارد دربارهی افرادی که موفقیتهای چشمگیر به دست آورده بودند، تحقیق کردند. هدف آنها از این تحقیق، شناخت و تجزیه و تحلیل کارهایی بود که این افراد به طرزی متفاوت از مردم عادی انجام میدادند.
آنها دریافتند افرادی که برای مدت طولانی موفق و خوشبخت بودهاند، همهی فعالیتهایشان را پیرامون ۴ اصل سازماندهی میکنند.
آنها فعالیتهایی را دنبال میکنند که:
- رضایت و خشنودی آنها را به همراه داشته باشد.
- نتیجهی ملموس و محسوس به دست دهد.
- روی افراد مهم زندگیشان تأثیر مثبت داشته باشد.
- ارزشها و دانش آنها را به آیندگان منتقل کند.
برای اینکه شما نیز جزو افراد موفق شوید، کارهایی که انجام میدهید باید این ۴ اصل را در بر بگیرد. در صورت نادیده گرفتن حتی یکی از آنها، این احساس به شما دست میدهد که باید بیشتر کار کنید یا کار متفاوتی انجام بدهید.
در این مقاله به مطالعهی رفتارهای متفاوتِ انسانهای موفق و خوشبخت میپردازیم.
از مهمترین عوامل موفقیت، شور و اشتیاق است که هیجان مورد نیاز را برای شروع کار و تحمل سختیهای مسیر ایجاد میکند. افراد موفق خود را کاملا وقف آنچه میخواهند، میکنند.
«جین گودال» دانشمند رفتارشناسی جانوران و مردم شناسی، در ۲۶ سالگی برای مطالعه و تحقیق دربارهی شامپانزهها، خانهاش در انگلستان را ترک و به تانزانیا مهاجرت کرد. او تمام زندگیاش را صرف انجام کاری کرد که از آن لذت میبرد و الهامبخش افراد بسیاری بود تا آرزوهایشان را فراموش نکنند و علایقشان را دنبال کنند.
برخلاف جریان آب شنا میکنند
افراد موفق و شاد با تمام وجود اشتیاق، علاقه، هدفها و ارزشهایشان را دنبال میکنند و هرگز از موانع و ریسک کردن نمیترسند.
تصور کنید اگر «بیل گیتس» برای اینکه تمام انرژی خود را صرف مایکروسافت کند، دانشگاه را رها نمیکرد؛ یا «ریچارد برانسون» در ۱۶ سالگی مدرسه را ترک نمیکرد، یا «استیون کینگ» هر ثانیهی اوقات فراغتش را به نوشتن رمان اختصاص نمیداد، دنیای امروز ما چه چیزهایی را از دست میداد!
مطرح کردن ایدههای فوقالعاده، وقتی آنها را اجرایی نکنید، هیچ ارزشی ندارد.
شادترین و موفقترین افراد، مشتاقِ کارکردن در مشکلات و سختیها هستند. آنها وقتی تصمیم به انجام چالشهای تازه میگیرند، تا آخرین مرحله را در نظر مجسم میکنند و تا رسیدن به هدف دست از تلاش برنمیدارند.
این افراد اشتباه میکنند و از آن درس میگیرند. فاجعه نیست اگر گاهی اوقات احمق به نظر برسید. ذهن خود را برای اشتباه کردن و تجربهی چالشهای بزرگ آماده کنید.
در پژوهش اخیر که در کالج «ویلیام اند مری» انجام شد؛ محققان پس از مصاحبه با بیش از ۸۰۰ داوطلب، دریافتند که موفقترینِ این افراد دو ویژگی مشترک داشتند:
- ناکامی را در ذهن خود تصور نمیکردند.
- به قضاوت مردم دربارهی خودشان اهمیت نمیدادند.
به عبارت دیگر وقت و انرژیشان را با استرس و فکرِ شکست و نگرانی دربارهی نظر دیگران از دست نمیدادند. آنها شکست را قدمی کوچک و ضروری در راه دستیابی به اهداف میدیدند و باور داشتند گرچه شکست نتیجهی مطلوب نیست، اما قسمتی از موفقیت است.
سلامتی، موفقیت و خوشبختی با هم مرتبط هستند.
افراد موفق، موفقیت را در گرو سلامت فیزیکی خود میبینند. بر همین اساس آنها همواره تلاش میکنند عادتهای سلامتی را تمرین کنند. از مهمترین این عادات، خواب خوب (که با استرس مقابله میکند، تمرکز را افزایش میدهد و خلق و خو را بهبود میبخشد)، تغذیهی سالم (کمک به تمرکز) و ورزش ( افزایش سطح انرژی و بالا رفتن اعتمادبهنفس) است.
روی سختیها و مشکلات تمرکز نمیکنند
اگر بر مشکلات تمرکز کنید، دچار استرس و هیجانات منفی میشوید که اجرای اهداف را به تأخیر میاندازد؛ در حالیکه اگر به راهحلها توجه کنید قطعا کارایی بیشتری خواهید داشت.
این افراد به ارزش خود واقف هستند و خود را باور دارند. آنها معتقدند که موفقیت دیگران دیدشان را باز میکند و فرصتهای ممکن را به آنها نشان میدهد. آنها از موفقیتهای دیگران شاد و برای آنها ارزش قائل میشوند اما هرگز خود را با کسی مقایسه نمیکنند.
این افراد خارج از چهارچوبِ فکرِ دیگران فکر میکنند. منظور از تفکر خارج از چهارچوب، خلاقیت و نوآوری است. آنها هنجار مربوط به خود را میسازند و از عدم پذیرش رفتارشان توسط دیگران هراس ندارند.
در حالیکه دیگران در محدودهی امن و آسایش خود ایستادهاند، افراد موفق خارج از این محدوده، خود را به چالش میکشند و در معرض افکار و ایدههای جدید قرار میدهند.
داشتن ذهن باز به معنی تمایل به بررسی ایدههای جدید و متفاوت است.
افراد موفق میدانند که هر دیدگاهی به نوبهی خود فرصت رشد آنها را فراهم میکند. آنها قادرند نظرشان را در مواجهه با واقعیات و اتفاقات جدید تغییر دهند و به مسائل و مشکلات از زاویهی دید متفاوت نگاه کنند. یکی از راههای باز نگاه داشتن ذهن این است که سعی کنید از هر مکالمهای حداقل یک نکتهی مفید به دست آورید.
اگر شادی شما در گرو مقایسهی خودتان با دیگران باشد، خوشحالیتان دیگر کاملا متعلق به خودتان نخواهد بود. افراد موفق وقتی در مورد کاری که انجام دادهاند احساس خوبی دارند، اجازه نمیدهند افکار یا اعمال هیچکس آنها را تحت تأثیر قرار دهد. غیرممکن است که ما به عنوان موجودات اجتماعی نسبت به نظرات دیگران هیچ عکسالعملی نداشته باشیم؛ ولی باید بدانیم که هرگز آنقدر که دیگران میگویند خوب یا بد نیستیم. پس بهتر است همیشه با دیدهی شک و تردید به نظرات دیگران بنگریم.