دکتر فرانک شیروانی
روانشناس
چطور اختلافات زندگی زناشویی را کنترل کنید؟
نکته بسیار مهم درباره حل اختلافات زناشویی این است که در برخورد با یک مشکل فقط از زاویه خودمان به موضوع نگاه نکنیم. گاهی اوقات لازم است برای درک همسرمان، خود را جای او قرار داده و از دید فرد مقابل به این مشکل نگاه کنیم. بهعلاوه نکته بسیار مهم این است که مشکلات زناشویی بازی برنده-بازنده نیست که هرکسی سعی کند در آن برنده باشد. مشکلات زناشویی نهایتا باید حل شود، درنتیجه باید از شکل اختلاف خارج شود و به صورت یک جریان برنده-برنده به آن نگاه شود. در این صورت است که هر دو نفر سعی میکنند به خود و به همسرشان کمک کنند تا درنهایت هر دو و مهمتر از آن ارتباطشان برنده شود. از یاد نبریم که درباره اختلافات زناشویی، نهایتا هر دو نفر باید رضایت داشته باشند، هر دو نفر باید تلاش کنند و هر دو به اندازه هم از برخی خواستههای خود دست بکشند یا به خواستههای خود برسند. آنچه اهمیت دارد این است که درست صحبت کردن باید به شکل یک فرهنگ باشد.
بنابراین باید در این باره فرهنگسازی هم صورت گیرد. فرزندان باید در درون خانواده اظهارنظر، ابراز هیجانات و صحبت کردن را به درستی بیاموزند تا بتوانند بعدها آن را در زندگی زناشویی خود به کار ببرند. در این میان میتوان از تجریبات بزرگترها و تخصص روانشناسان و مشاوران هم بهعنوان پیشگیری از مشکلات و انتخاب مسیر درست کمک گرفت.
چه زمانی را انتخاب کنیم؟
بهتر است اختلافات و مشکلات زناشویی در زمانی نزدیک به زمانی که مشکل پیش آمده حل شود. به تعویق انداختن حل اختلافات باعث کهنه شدن، کینهورزی، دلخوری و… میشود. بهتر است زمانی که مشکلی پیش میآید (نه دقیقا در همان لحظه) نزدیکترین زمان مناسب را پیدا کرده و راجع به مشکلتان و رفع کدورت اقدام کنید. البته افراط نکنید و اگر همسرتان آمادگی لازم را ندارد با اصرار او را به صحبت وادار نکنید. مسلما در همان لحظه و در اوج عصبانیت و از سوی دیگر مدت طولانی بعد از بروز مشکل، زمان مناسبی برای صحبت و حل اختلافات نیست. بین این دو، زمان مطلوبی که هر دو آمادگی دارید را انتخاب کرده و صحبت کنید.
حاشیه ها را فراموش کنید
بعد از اینکه زمان مناسب را انتخاب کردید باید بتوانید موضوع اختلاف را صریحا مشخص کنید. زن و شوهرهای زیادی را میبینیم که در صحبتها از موضوع اصلی دور شده و وارد حواشی زیادی میشوند،
در آخر هم نتیجه موردنیاز را کسب نمیکنند. بهتر است یک یا حداکثر دو موضوع را برای یک جلسه انتخاب کرده و فقط راجع به همانها صحبت کنید. در این صورت کمتر به حواشی پرداخته و مشکل اصلی برایتان مشخص میشود.
برچسب نزنید
از بهکار بردن عباراتی مثل «تو همیشه همینطور هستی»، «تو هیچوقت توجه نمیکنی»، «تو هر وقت میخواهی کاری انجام دهی همینطور میشود» و بهطور کلی جملاتی که مطلق هستند، پرهیز کنید. این جملات جز برچسب زدن به همسرتان و متهم کردن او نتیجه دیگری دربر ندارند. چنین جملاتی همسرتان را در این موقعیت قرار میدهد که همیشه عملکرد بدی داشته که حتما اینطور نیست. هرکسی هم عملکرد خوب و هم عملکرد نامطلوب دارد و این برچسب زدنها حتی اگر اعتقاد قلبیتان نباشد، تاثیر مخرب خود را برجا خواهد گذاشت. سعی کنید انتقادات خود را فقط به همان موضوع معطوف کنید. اگر همسرتان کاری را که به او سپردهاید بهخوبی انجام نداده، میتوانید از عملکرد او در همان موقعیت انتقاد کنید و مثلا بگویید: «اکثر مواقع بهخوبی از عهده کارها برمیآیی اما این بار آنطور که باید عملکرد مطلوبی نداشتی.»
گذشته در گذشته بماند
از پرداختن به موضوعات و اشتباهات گذشته همسرتان به شدت بپرهیزید. گذشته مربوط به گذشته است و نباید به موضوع الانتان کشیده شود. بهعلاوه اگر هر مشکلی را در زمان مناسب حل کنید، دیگر چیزی از گذشته باقی نمیماند که دوباره مرور کنید. سعی کنید اشتباهات گذشته را فراموش کرده و روی مشکل فعلیتان تمرکز کنید. مرور گذشتهها و اتفاقات آن فقط انرژیتان را میگیرد و نمیتوانید کاری برای بهبود آن انجام دهید. از سرزنش اشتباهات همسرتان به شدت بپرهیزید. هیچ چیز بیش از این نمیتواند روان او را آزار دهد که دائم از سمت شما که همسرش هستید مورد سرزنش قرار گیرد. بپذیرید او هم مثل همه انسانهای دیگر ممکن است خطا کند و این طبیعی است؛ جبران اشتباه و کمک به بهبود آن مهم است.
فرمول نقد کردن را یاد بگیرید
باید بدانید انتقاد کردن با حمله یا متهم کردن کاملا متفاوت هستند؛ انتقاد کردن با هدف بهبود عملکرد و رابطه انجام میشود اما متهم کردن فقط انداختن همه تقصیرات به گردن فرد مقابل است. اگر قصد متهم کردن همسرتان را دارید که باید بگوییم تیشه به دست گرفته و به جان ریشه رابطهتان افتادهاید. اما اگر قصدتان این است که همسرتان رفتار خود را اصلاح کند و اختلافهایتان حل شود، شیوه صحیح انتقاد کردن را بیاموزید. لحن دوستانه برای انتقاد کردن اولین اصل اساسی است. بهعلاوه ابتدای جملات انتقادی خود از جملات مثبت و ویژگیهای خوب او استفاده کنید. انتقاد را زمانی مطرح کنید که او عصبانی نیست؛ همچنین لازم نیست بر انتقاد خود تاکید داشته باشید و آن را به او تحکیم کنید. شما فقط انتقاد خود را مطرح کنید، پذیرفتن یا نپذیرفتنش را به همسرتان بسپارید.
منبع: مجله ی سیب سبز