به گزارش خبرنگار اجتماعی اخیراً مطلبی در قالب مصاحبه با یکی از فعلان حوزه طب سنتی در یکی از خبرگزاریهای کشور درباره حجامت منتشر شده که در آن ادعا شده که «حجامت، درمان و پیشگیری از هیچ بیماری نیست»؛ این فرد در مطلب خود بدون ارائه کوچکترین سندی مدعی شده «متخصصان طب سنتی بر این عقیده هستند که حجامت برای احوال جامعه مضر است.»
در پاسخ به ادعاهای مطرح شده اخیر درباره حجامت، دکتر «رضا منتظر» پژوهشگر و متخصص طب سنتی که صاحب تألیفاتی از جمله «طب اسلامی گنجینه تندرستی» و «طب ایرانی در آینه تاریخ» است و به عنوان نخستین فردی که در کشور پایاننامه رشته پزشکی خود را با موضوع “طب اسلامی و بررسی آزمایشگاهی بر روی حجامت” ارائه کرده است، مطلبی را منتشر کرده که در ادامه آمده است:
«دوستان، متن سخنان یک پزشک در مورد حجامت را ارسال کردند که خبرگزاری … منتشر شده … از شما چه پنهان، بنده در این سخنان هیچ مطلبی که ارزش پاسخ دادن داشته باشد، نیافتم و حیفم آمد تا وقت عزیز را به حرفهایی اختصاص دهم که بر خلاف نام و نشان گوینده آن خالی از برهان است.
فقط یک نکته تاسفبار است و آن اینکه این پزشک، عنوان متخصص طب سنتی را یدک میکشد و ظاهراً عضو انجمن علمی طب سنتی است و این نکته میتواند مردم را در تشخیص به اشتباه بیندازد.
به عبارت دیگر، جاهل بودن انسان به یک موضوع شاید فینفسه اشکالی نداشته باشد اما وقتی عنوان متخصص طب سنتی را دارد و خود را به انجمن علمی طب سنتی منتسب میداند مسئلهساز میشود؛ خوب است ایشان که با اعتماد بهنفس و بدون احساس نیاز به ارائه سند و مدرک، دهان به تهمت آلوده است به این سؤالها هم پاسخ دهد:
1. از روایات و سخن پیامبر اکرم و اهل بیت علیهمالسلام چیزی نمیگویم چون میدانم در مجموعه وزارت بهداشت و دانشکدههای طب سنتی اعتقادی به طب اسلامی و روایات طبی وحود ندارد اما آیا ایشان بحث حجامت را در منابع طب سنتی هم نخوانده است؟ نوشتههای واضح حکمای طب سنتی مثل رازی و بوعلی سینا و جرجانی را در مورد خواص متعدد حجامت ندیده است؟
2. آیا این حرفها را اساتید دانشکده طب سنتی به ایشان آموختهاند؟ و آیا در انجمن علمی طب سنتی که معلوم نیست چه افرادی بر اساس چه سابقه و کار علمی در آن حضور دارند، این حرفها گفته میشود؟ در این صورت باید به این تشکیلات تبریک گفت که خروجی کارشان افرادی شده که بسیار قویتر از برخی پزشکان متخصص که هیچ اعتقادی به طب سنتی ندارند، تیشه به مبانی طب سنتی میزنند.
3. آیا از منابع طب سنتی که بگذریم ایشان زحمت به خود نداده که یک search در مقالات علمی منتشر شده در مورد حجامت انجام دهد؟
4. ایشان گفته حجامت به اندازه فست فود مضر است! آیا یک چهره علمی چنین باید سخن بگوید؟ مثل فست فود یعنی چه؟ یعنی مثلا اگر کسی حجامت کند، چاق میشود یا چربی و غلظت خون پیدا میکند یا سرطان میگیرد؟
5. سخن آخر اینکه واقعا تاسفبار است که خبرگزاری منتشرکننده این مطلب، به جای درج مطالب مستند در مورد حجامت به انتشار نظرات شخصی پزشکی که مشخص است هیچ تحقیق علمی در این مورد انجام نداده، می پردازد؛
شما با این کار بیشتر از هر نتیجه دیگری به اعتبار خود لطمه می زنید.
آیا نباید قبل از انتشار سخن یک نفر ولو پزشک طب سنتی از صبغه و میزان کار علمی و عملی او در این موضوع سوال کنید، آیا نباید حداقل از او برای ادعاهایش مستندات بخواهید؟ یعنی عرصه رسانه و اطلاعرسانی به مردم این قدر ولنگار شده است؟»