سلولهای قرمز خون یکی از ضروریترین فرآوردههای خونی قابل انتقال هستند که سالانه جان میلیون ها انسان را در سراسر جهان نجات میدهند.
سلولهای قرمز خون حاوی پروتئینی به نام هموگلوبین است که نقش حمل اکسیژن به بافتهای بدن را برعهده دارند. محققان چینی در حال توسعه هموگلوبینی هستند که از نظر شیمیایی اصلاح شده است و میتواند جایگزین خون باشد.
تحقیقات نشان میدهد هموگلوبین اصلاحشده به خودی خود سمی است و پروتئینی به نام متموگلوبین تشکیل میدهد. این پروتئین با اکسیژن ترکیب نمیشود و به همین دلیل میزان اکسیژن حمل شده به بافتها توسط خون کاهش مییابد؛ از طرفی متموگلوبین منجر به تولید پراکسیدهیدروژن شده که یکی از مهمترین دلایل آسیب به سلول است. به همین دلیل محققان در تلاشند تا هموگلوبین اصلاحشده را درون پوششی قرار دهند تا عوارض منفی این دستاورد کاهش یابد.
به این منظور از مادهای به نام پلیدوپامین یا PDA استفاده میشود که کاربردهای زیست پزشکی گستردهای دارد. مطالعات اولیه نشان میدهد هموگلوبینهایی که در پوشش PDA قرار میگیرند، هیچ یک از عوارض ذکر شده را نشان نمیدهند و علاوه بر حمل مقدار کافی اکسیژن، از تشکیل متموگلوبین و پراکسید هیدروژن جلوگیری میشود.
به علاوه در این حالت آسیب سلولی به حداقل کاهش مییابد و این بسته خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و رادیکالهای آزاد را مهار می کند. نتایج این تحقیقات در نشریه ACS منتشر شده است.
اختراع جالب پزشکی! ساخت خون مصنوعی!
faateme1366
محققان در حال توسعه هموگلوبینی هستند که از نظر شیمیایی اصلاح شده است و میتواند جایگزین خون شود.
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟