سنگ کلیه از بیماریهایی است که چون در مراحل ابتدایی شکلگیری دردناک نیست، عمدتا در مراحل پیشرفته تشخیص داده میشود.
ولی پژوهشگران میگویند که با رعایت پنج توصیه میتوان از ابتلا به این بیماری در امان ماند.
سنگ کلیه اصولا از نمکهای اسیدی و املاح موجود در ادرار ساخته میشود. به عبارت دیگر ادرار غلیظ شده امکان کریستالیشدن و چسبیدن مواد معدنی به یکدیگر را فراهم میسازد. این حالت رابطهی مستقیم با میزان مصرف آب و مایعات در بدن دارد.
این مشکل زمانی دردناک میشود که سنگریزهها وارد میزنای، یعنی لولهی ارتباط دهندهی کلیه و مثانه میشوند. در این حالت بیمار درد شدیدی در ناحیهی پهلو و کمر احساس میکند یا به تهوع شدید دچار میآید. میگویند، مصرف دو لیتر آب در روز از غلظت بیمارکنندهی ادرار جلوگیری میکند.
با اینحال تنها کمبود مایعات در بدن، زمینهی ایجاد سنگ در کلیه را فراهم نمیآورد. تازهترین پژوهشها نشان میدهند که بیش از نیمی از بیماران به دلیل عدم رعایت چهار عامل، به سنگ کلیه دچار میشوند؛ عواملی که با رعایت آنها به راحتی میتوان از ابتلا به بیماری جلوگیری کرد.
پژوهشگران دانشگاه رم و دانشکدهی پزشکی هاروارد در جدیدترین تحقیقات خود بر روی 190 هزار داوطلب به این نتیجه رسیدهاند که با تغذیهی درست اصولا میتوان امکان بروز این بیماری را به صفر رساند. این پژوهشها در سه مرحله و به مدت 11 سال انجام گرفته است. در این دوره زمانی حدود 6500 نفر به سنگ کلیه مبتلا شدهاند.
در واقع داوطلبانی که موارد زیر را رعایت کردند، احتمال ابتلا به بیماری را به صفر رساندند:
- نوشیدن دو لیتر آب در طول روز
- ممانعت از نوشیدن مایعات شیرین
- ـمصرف سبزیجات و لبنیات کمچرب
- مصرف کم کلسیم
طبیعی است، کسانی که چنین رژیمی را رعایت میکنند، اضافه وزن هم ندارند در نتیجه افراد چاق، کسانی که کمتر از دو لیتر در روز مایعات مینوشند، افرادی که در هفته چهار بار مایعات شیرین مصرف میکنند، کسانی که لبنیات پرچربی و مواد کلسیمدار میخورند و کمتر سبزی و میوه مصرف میکنند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
منبع: همشهری آنلاین