به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، ماه گذشته بود که یک خبر بهعنوان اطلاعیه در رسانهها منتشر شد و آن چیزی نبود جز رعایت نکات بهداشتی مردم از خرید گوشت و اینکه مردم برای جلوگیری از بیماری تب کنگو که در تابستان افزایش مییابد گوشت را از مراکز معتبر خریداری کنند.
این خبر در همینجا منقبض شد تا اینکه چندی پیش خبرهای ضدونقیضی از فراگیری بیماری تب کنگو در اصفهان جاری شد.
خبرهایی که مشخص نبود کدام درست است و کدام نادرست تا اینکه رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در تاریخ 5 خرداد ماه به تسنیم گفت 4 مورد در اصفهان به این بیماری شناسایی شدهاند و این مهر تأییدی بر وجود این بیماری در اصفهان شد.
این در حالی است که این روزها هشدارهای مراکز بهداشتی و دانشگاه علوم پزشکی را میشنویم که راههای پیشگیری از این بیماری را توضیح میدهند. شبکههای مجازی نیز این روزها تنور این بیماری را داغ کرده و اطلاعرسانی در مورد این بیماری را بارها به اشتراک میگذارند.
چند روز پیش بود که خبر فوت یک مبارکهای در رسانهها خبرساز شد، در خبر آمده بود این فرد بهدلیل ابتلا به بیماری تب کنگو با زندگی خداحافظی کرده و این در حالی است که رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان معتقد است جواب آزمایش این فرد به تهران ارسال شده و تا دریافت جواب نمیتوان بهصورت قطعی گفت مرگ وی بهدلیل این بیماری بوده است.
خبر خوب از تب کنگو در اصفهان
اما بین خبرهای هشداری که این روزها میشنویم و مرگ این فرد که فضای جامعه و افکار عمومی را نگران کرده بود، رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان امروز 7 خرداد ماه این خبر خوب را به ما داد و گفت: وضعیت جسمانی یکی از بیماران اصفهانی که مبتلا به تب کنگو بود خوب شده و وی از بیمارستان مرخص شد.
وی در پاسخ به اینکه خبری منتشر شده که یک فرد دیگر فوت شده، اعلام کرد: این خبر صحت ندارد و شایعه بوده است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بیان کرد: افرادی که مبتلا بودند بستری و تحت درمان هستند و وضعیت جسمانیشان رو به بهبودی است.
شنیدن این خبر سبب شد فضای بهتری در لابهلای خبرهای ضدونقیض حاکم شود و این مسئله شاید یادآوری کند که به شایعات بیاساس توجهی نشان ندهیم و خبر را از منابع رسمی پیگیری کنیم.
اقدامات فوری دامپزشکی اصفهان
اما در این میان دامپزشکی اصفهان نیز اقدامات فوری برای پیشگیری از روند این بیماری خبر داده است، شهرام موحدی مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان در این باره گفت: 7 هزار لیتر سم برای پیشگیری از بیماری تب کریمه کنگو بین دامداریها و اماکن دامی استان اصفهان توزیع شد.
وی افزود: بدون شک این میزان سم کافی نیست و باید مقدار بیشتری سم تهیه و برای مقابله با بیماری تب کریمه کنگو در دامداریهای استان اصفهان مصرف شود.
موحدی با بیان اینکه ستاد مقابله با بیماری تب کریمه کنگو از 2 ماه پیش در استان تشکیل شد، افزود: مکاتبات بسیار زیادی با نهادهای هدف جهت اطلاع رسانی در این زمینه انجام شد.
وی با بیان اینکه بیش از 10هزار بروشور آموزشی در زمینه مقابله با بیماری تب کریمه کنگو بین دامداران و روستائیان استان توزیع شد، افزود: بروشور، اطلاعیه و پوستر روشهای مبارزه با بیماری تب کریمهکنگو (CCHF) در تمام قصابیها، کشتارگاههای دام و میدانهای عرضه دام زنده، نصب و توزیع شده است.
موحدی با یادآوری اینکه دام آلوده بهعنوان مخزن انتقال این بیماری محسوب میشود، گفت: کنه ناقل این بیماری میتواند بیماری را به انسان یا دام دیگر انتقال دهد.
وی بیان کرد: برای جلوگیری از ابتلا به این ویروس خطرناک باید ابتدا دام را بعد از ذبح بهداشتی بهمدت 24 ساعت در سیستمهایی با دمای معمولی (منفی 1 تا منفی 4 درجه سانتیگراد) نگهداری و سپس بستهبندی کرد؛ قبل از مصرف نیز گوشت در دمای فریزر حداقل بهمدت 3 تا 4 ساعت نگهداری و پس از آن مصرف شود.
تهیه گوشت از مراکز معتبر
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به این بیماری به تسنیم گفت: از شهروندان اصفهانی خواستاریم گوشت را صرفاً از مراکز مورد تأیید بهداشتی و دامپزشکی تهیه کنند؛ ویروس CCHF بهوسیله دام، لاشه دام، ترشحات و خونآبه و کنه هیالوما منتقل میشود؛ مخزن ویروس در طبیعت اصولاً کنه است و البته گاو، گوسفند، بز و خرگوش نیز بهعنوان مخزن مطرح هستند.
وی اظهار داشت: بیماری CCHF یک بیماری خونریزی دهنده تبدار حاد است که بیشتر بهوسیله کنه منتقل میشود. با وجودی که ویروس مخصوص حیوانات است موارد تکگیر و همهگیر CCHF در انسان نیز اتفاق میافتد، این بیماری متأسفانه مرگ و میر بالایی دارد.
اصغری با اشاره به راه انتقال این بیماری تصریح کرد: کنه مخزن و ناقل بیماری است، عفونت در انسان پس از گزش کنه آلوده یا لهکردن آن روی پوست، یا تماس با پوست، لاشه حیوان، خون و ترشحات حیوان آلوده و یا تماس با خون و بافتهای بیمار مبتلا ایجاد میشود؛ خطر انتقال طی ذبح حیوان وجود دارد.
وی افزود: پس از آلودگی یک نفر، ممکن است سایر افراد در تماس با او نیز در خانواده و اجتماع آلوده شوند. تا کنون در سطح جهان همهگیریهایی از بیماری در سربازها، اردوگاهها، یا کسانی که از گوسفند و گاو نگهداری میکنند و پزشکان و کارکنان بیمارستانی، اتفاق افتاده است. پرندگان در چرخه گسترش ویروس میتوانند حامل کنههای آلوده باشند و خود مبتلا به بیماری (بهجز شترمرغ) نمیشوند.
از کشتار غیرقانونی دام جلوگیری شود
رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرضا نیز در این مورد به تسنیم گفت: باتوجه به شروع فصل گرما و فصل تکثیر و فعالیت کنهها و احتمال بروز و شیوع بیماری تب خونریزی دهنده، رعایت نکات و اقدامات بهداشتی در راستای پیشگیری از بروز بیماری، ضروری است.
حجتالله تنهایی با تأکید بر خودداری از هرگونه نقل و انتقال و خرید و فروش دامهای مشکوک و غیربومی و بدون مجوز دامپزشکی بهویژه در مناطقی که سابقه بروز بیماری دارد، افزود: رعایت موارد ایمنی و بهداشتی هنگام کار با دام از قبیل استفاده از دستکش، ماسک، چکمه و لباس مناسب لازم است.
وی با ابراز اینکه “بیماری تب کنگو جزو بیماریهای بومی کشور ما است و ما هم نمیتوانیم این بیماری را ریشهکن کنیم”، بیان کرد: برای پیشگیری این بیماری باید جلوی کشتار غیرقانونی گرفته شود و رعایت اصول بهداشتی انجام شود تا تب کنگو قابل کنترل باشد.
تنهایی افزود: این بیماری واکسن ندارد، اما بهترین و مؤثرترین راه درمان آن رسیدگی سریع به افراد مشکوک به این بیماری بوده و رعایت نکات ایمنی به جلوگیری از شیوع این بیماری کمک میکند.
وی با اشاره به اجتناب از کشتار غیرمجاز دام، افزود: از جداسازی و لهکردن کنههای موجود روی بدن دامها باید خودداری کرد و از خوردن و آشامیدن در هنگام کار باید خودداری کرد.
رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرضا با تذکر اینکه بعد از انجام کار روزانه، باید دستها، وسایل و البسه کار را شستوشو و ضدعفونی کرد، گفت: تماس انسان با خون و بافتهای آلوده دام میتواند برای انسان بیماریزا باشد.
وی با تأکید بر اینکه سعی شود هنگام خرد کردن گوشت یا آلایش خوراکی از دستکش استفاده کرد، افزود: استفاده از گوشتهای فاقد مهر دامپزشکی ممنوع است و از تماس با خون و ترشحات دام کشتار شده پرهیز شود.
تنهایی تصریح کرد: سالهای گذشته از تیرماه تب کریمه کنگو را داشتیم اما امسال از خردادماه آغاز شد.
هوای همدیگر را داشته باشیم
از آنجائی که بیماری تب کریمه کنگو در فصول گرم سال از اواخر فروردین تا اواخر شهریور که زمان رشد و تکثیر کنهها است، شیوع پیدا میکند و براساس اطلاعیه دانشگاه علوم پزشکی مبنی بر علائم این بیماری، هوای همدیگر را داشته باشیم و با مشاهده این علائم به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کنیم.
شروع علائم ناگهانی بیماری تب کریمه کنگو حدود یک تا هفت روز طول میکشد. متوسط سه روز (بیمار دچار سردرد شدید، تب، لرز، درد عضلانی بهخصوص در پشت و پاها، گیجی، درد و سفتی گردن، درد چشم، ترس از نور و حساسیت به نور) میشود.
ممکن است حالت تهوع، استفراغ بدون ارتباط با غذاخوردن و گلودرد و احتقان ملتحمه در اوایل بیماری وجود داشته باشد که گاهی با اسهال و درد شکم و کاهش اشتها همراه میشود.
تب معمولاً بین سه تا 16 روز طول میکشد و تورم و قرمزی صورت، گردن و قفسه سینه، پرخونی خفیف حلق و ضایعات نقطهای در کام نرم و سخت شایع هستند که باید هشیار بود که نکات بهداشتی در این زمینه بهدرستی رعایت شود و در صورت بروز هرگونه از این علایم به پزشک مراجعه شود.