اما یادمان نرود موقع خریدکردن همان هندوانه دربستهای که نگران سالم یا خراببودن آن هستیم، از تجربه آقای میوهفروش استفاده میکنیم و از او میخواهیم که خوبش را برایمان سوا کند (البته اگر میوهفروش قابلاعتمادی باشد.)
مشاوره پیش از ازدواج هم همین نقش را برای ما بازی میکند. شما هرچقدر هم که فکر کنید بهترین مرد یا زن روی کره زمین را پیدا کردهاید، بازهم بهدلیل هیجانات ناشی از علاقه زیاد ممکن است دچار خطا شوید و تصمیم اشتباهی بگیرید. مشاوره پیش از ازدواج، همین دوراهیها و چالههایی را که ممکن است در آن بیفتید و خود و طرف مقابلتان را بدبخت کنید، برایتان مشخص میکند و یک نقشه راه درست برای تشکیل یک زندگی مناسب را در اختیارتان قرار میدهد. درباره همه این اتفاقات و ریزهکاریهای مشاوره پیش از ازدواج که ممکن است برای شما هم سؤال باشد، با ناهید دهقان، روانشناس و مشاور خانواده در امر پیش از ازدواج گفتوگو کردهایم:
ما برای مشاوره پیش از ازدواج باید به چه نوع متخصص حوزه روانشناسی مراجعه کنیم؟
مشاوره پیش از ازدواج هم توسط کسانی که تحصیلات روانشناسی دارند و هم افرادی که مشاوره خواندهاند، انجام میشود ولی برای انجام مشاوره پیش از ازدواج، روانشناس بالینی اولویت دارد؛ بهدلیل اینکه روانشناسان بهتر میتوانند مشکلات شخصیتی افراد و اختلالهای روانیای که به آن دچار هستند را بهتر تشخیص بدهند، توصیه میشود که برای انجام این نوع مشاورهها، نزد یک روانشناس بالینی که تخصص مشاوره پیش از ازدواج را دارد، مراجعه کنیم.
چه ضرورتی دارد قبل از ازدواج با فردی مشاوره انجام بدهیم؟
تصمیم به ازدواج یکی از مهمترین اتفاقهایی است که در زندگی هر کس اتفاق میافتد. از آنجایی که قصد ما از ازدواجکردن تشکیل یک خانواده بوده و قرار است در زیر سایه این خانواده فرزندی به وجود بیاید و رشد کند، باید در انتخاب فردی که قرار است با او تشکیل زندگی بدهیم، بسیار دقیق و نکتهسنجانه عمل کنیم؛ مثلا در یک مورد، خانمی بعد از چندین سال ازدواج به بنده مراجعه کرده بود و خواستار جدایی بود، به این دلیل که صاحب فرزندی شده بود که این فرزند دچار نقص عقلی بود و این مسئله را از پدر خود به ارث برده بود و خود این خانم عنوان میکرد که در زمان آشناییاش این نقص را میدانسته و صرفا از روی علاقه با این آقا ازدواج کرده است.
خیلی از افراد بهدلیل غالبشدن هیجانهایی در زمان آشنایی، قادر به تصمیمگیری درست نیستند و بسیاری از خطا و ایرادهایی که وجود دارد و بعدا ممکن است در زندگی زناشویی مشکلساز شود، نمیبینند و تمایل دارند که از فرد مورد علاقه خود ایدهآلسازی کنند. کمکگرفتن از یک مشاور پیش از ازدواج، این خاصیت را دارد مواردی را که ممکن است در زندگی آن دو نفر باعث ایجاد بحران شود، شناسایی کند.
در چه مرحلهای از آشنایی دو طرف، باید مشاوره پیش از ازدواج اتفاق بیفتد؟
مشاوره پیش از ازدواج هم در زمان آشنایی دو نفر با هم و هم بعد از مرحله خواستگاری اتفاق میافتد. به این صورت که ممکن است دو نفر قبل از انجام مراحل رسمی خواستگاری و بهواسطه آشناییای که با یکدیگر دارند، احساس کنند به هم علاقهمند شدهاند و مایل هستند، نزد یک مشاور بروند و میزان تناسب همدیگر برای امر ازدواج را بسنجند یا اینکه بعد از مراسم خواستگاری و تصمیم قطعی برای ازدواج، این مشاوره انجام شود. فرایند مشاوره در هر دو شکل، هیچ تفاوتی ندارد و یک فرایند معمول در همه این مراحل اتفاق میافتد.
فرایند معمولی که در جلسات مشاوره پیش از ازدواج اتفاق میافتد، شامل چه مراحلی است؟ چه محتوایی دارد و چه چرخهای را پشت سر میگذارد؟
اتفاق معمولی که در این جلسات اتفاق میافتد و یک فرایند پنج تا 10 جلسهای را شامل میشود، حضور هر دو نفر در یک جلسه مشترک مشاوره پیش از ازدواج است. در این جلسه ابتدایی، میزان و مدت آشنایی دو نفر با یکدیگر و دلایلی که برای ازدواج مطرح میکنند، شنیده میشود؛ سپس در جلسات جداگانه هر فرد به تنهایی مورد ارزیابی قرار میگیرد. این ارزیابی، مشاوره و مصاحبههای فردی را شامل میشود تا میزان نگرش و شخصیت افراد مشخص شود و مشاور ذهنیتی از هر دو نفر پیدا کند و میزان همخوانی آنها را بسنجد.
در کنار این ارزیابیها، از آزمونهایی نیز برای تکمیل شناخت دو طرف استفاده میشود. درنهایت در یک جلسه مشترک همه یافتههای مشاور از دو نفر و نظر او نسبت به ازدواج آنها، به بحث گذاشته میشود. خیلی از مواقع خود همین جلسه پایانی مشترک و واکنش افراد نسبت به مواردی که گفته میشود، ملاک بسیار خوبی برای سنجش یک زوج است. بهعنوان مثال، فردی که یافته مشاور مبنیبر اینکه او فرد شکاکی است را میپذیرد و سعی در اصلاح خود میکند، با فرد دیگری که این مشکل را قبول نمیکند و با پرخاشگری واکنش نشان میدهد، در تصمیمگیری درباره اینکه او میتواند فرد قابل اتکایی در زندگی باشد یا نه، بسیار تأثیرگذار است.
آیا خانوادهها هم باید در این جلسات حضور داشته باشند؟
مبنای مشاوره پیش از ازدواج براساس حضور و گفتوگو با دو نفری است که قصد ازدواج با یکدیگر را دارند ولی گاهی اوقات حضور خانوادهها برای بررسیهای بیشتر یا پیداکردن دلیل مخالفت خانواهها با ازدواج فرزندشان و یافتن تفاوتهای فرهنگی الزام پیدا میکند. در این صورت در یک جلسه جداگانه از آنها خواسته میشود که در این جلسات حضور پیدا کنند.
آیا آزمونهایی نیز در این مشاوره پیش از ازدواج استفاده میشود؟ این تستها چه کاربردی دارند؟
معمولا آزمونهایی که در این جلسات استفاده میشود، آزمونهای ارزیابی شخصیت و احتمال ابتلا به اختلالهای روانی است که بیشتر مبنای تکمیلی دارند. بیشترین ارزیابی در جلسات مشاوره پیش از ازدواج براساس مصاحبه و مشاورههای چندجلسهای است که انجام میگیرد.
فردی که مشاور پیش از ازدواج است، در چه صورتی به دو نفری که برای ازدواج مراجعه کردهاند، میگوید شما مناسب هم نیستید و نباید با هم ازدواج کنید؟ درواقع، چه نشانههای خطری در فرد میبیند که او را از ازدواج با فرد مقابل منع میکند؟
تصمیمگیری نهایی برای انتخاب یک نفر بهعنوان همسر خود، برعهده دو نفری است که برای مشاوره پیش از ازدواج مراجعه میکنند. یک مشاور پیش از ازدواج، هرگز «بله» یا «نه» قطعی به دو نفر نمیگوید، بلکه سعی میکند ارزیابی کند دو نفر تا چه حد میتوانند با یکدیگر زندگی خوبی داشته باشند ولی در این بین نشانههای خطری وجود دارد که باید جدیتر گرفته شود و حتما در صورت مشاهده به دو طرف تذکر داده شود که در صورت ادامه پیداکردن این موارد، حتما به مشکل برخواهند خورد. مثل اینکه دو نفر اهل گفتوگو با یکدیگر نیستند، در جلسه مشاوره با یکدیگر اختلاف نظر دارند و بحث و جدل میکنند، به فرد مقابل خود بیاعتماد هستند و خاطره خوشی از رفتار و برخورد او در ذهن خود ندارد.
وضعیت امروز مشاورههای پیش از ازدواج را در کشور ما چطور ارزیابی میکنید؟
در جامعه امروز ما، استقبال گستردهای از مشاوره پیش از ازدواج انجام میگیرد و این استقبال هم از سمت خود خانوادهها و هم زوجهایی است که قصد تشکیل خانواده را دارند. خود من تجربه مشاوره پیش از ازدواج را برای زوجهایی داشتم که از روستاها و شهرهایی به غیر از تهران مراجعه میکردند و با تا چندین جلسه، این مشاورهها را ادامه میدادند.
آیا در جلسات مشاوره پیش از ازدواج علاوه بر سنجش تناسب دو نفر با یکدیگر مهارتآموزی نیز به افراد انجام میشود؟
هدف اصلی مشاوره پیش از ازدواج، سنجش همخوانی دو طرف در امر ازدواج است ولی در مواقعی پیش میآید که دو طرف با هم از نظر بسیاری از ملاکها همسانی دارند ولی نیاز است که برای ادامه زندگی خود و داشتن یک خانواده پویا، مهارتهای زندگی مثل گفتوگوکردن، حل تعارض و مدیریت خشم را یاد بگیرند. در اینجاست که ادامه پیداکردن جلسات مشاوره بعد از تصمیمگیری برای ازدواج و پیش از رفتن زیر یک سقف ضرورت پیدا میکند.
مشاوره پیش از ازدواج بیشتر بهدنبال تفاوتها و اختلافها در دو طرف میگردد تا آنها را از ازدواج با یکدیگر منع کند یا به دنبال وجه اشتراکی است تا بتواند دو نفری که متقاضی ازدواج هستند را به هم نزدیک کند؟
مسلما افرادی که شباهتهای بیشتری یا یکدیگر داشته باشند، بهتر میتوانند با یکدیگر کنار بیایند اما این به آن معنی نیست افرادی که با یکدیگر در زمینههایی اختلاف دارند، نباید بههیچوجه با هم ازدواج کنند. تفاوتهایی در ازدواج مسئلهآفرین است و باعث اختلاف میشود که زوجها را در زندگی دچار تنش کند و باعث درگیری آنها با یکدیگر شود. مهم برخورد خود افراد با تفاوتها و اختلافهایی است که دارند.
خود فردی که مشاوره پیش از ازدواج را به مردم ارائه میدهد، چه مهارتها و صلاحیتهایی باید داشته باشد و چه دورههای تخصصیای را گذرانده باشد؟
یک مشاور پیش از ازدواج خوب، علاوه بر تحصیلاتی که مرتبط با حوزه روانشناسی و خانواده دارد، باید ویژگیهای شخصیتی مناسب را نیز داشته باشد. ویژگیهای مثل صبوربودن و عجلهنکردن در امر تصمیمگیری، حافظه خوب، گوشدادن مؤثر و فعال، یک مشاور این حوزه را برای تصمیمگیری بهتر یاری میرساند. بهتر است خود این فرد ازدواج کرده باشد و چالشهای این انتخاب را گذارنده باشد تا درک بهتری از فضای همسرداری و ازدواج داشته باشد. علاوه بر اینها، گذراندن دورههای مرتبط با خانواده و مشاوره پیش از ازدواج بسیار کمککننده است.
جلسات مشاوره پیش از ازدواج به صورت فردی هم ممکن است اتفاق میافتد یا حتما باید با حضور هر دو نفر برگزار شود؟
برای هر چه بهتر برگزارشدن مشاوره پیش از ازدواج بهتر است که هر دو نفری که قصد ازدواج با یکدیگر را دارند، مراجعه کنند ولی گاهی ممکن است که تنها یکی از طرفین برای مشاوره مراجعه کند. این مسئلهای است که بسیار متداول است و هیچ ایرادی به آن وارد نیست ولی توصیه ما در این موارد آن است که دو نفر حتما یک مشاور پیش از ازدواج را برای تصمیمگیری انتخاب کنند و فرضا یکی از طرفین در محل کار خود به مشاوری مراجعه نکند و طرف دیگر به یک مشاور متفاوت. این کار باعث ناهمخوانی میشود و ممکن است تناقضهایی را در تصمیمگیری برای امر ازدواج ایجاد کند.
معمولا گذراندن چند جلسه مشاوره پیش از ازدواج برای زوجها ضروری است؟
روند معمول جلسات مشاوره پیش از ازدواج از پنج جلسه تا 10 جلسه متغیر است که بسته به نوع ویژگیهای شخصیتی طرفینی که مراجعه میکنند و مسائل و مشکلاتی که در بین آنها وجود دارد، این تعداد جلسات بیشتر یا کمتر میشود.
شما طی این سالها با چه چالشها و مشکلاتی در زمینه مشاوره پیش از ازدواج در کشورمان روبهرو بودهاید؟
مسئله و دغددغه اصلیای که در امر مشاوره پیش از ازدواج بهویژه در کشور ما اتفاق میافتد، درکنکردن مسئله «چرایی ازدواج» از سمت دختر و پسرهایی است که قصد ازدواج با یکدیگر را دارند. خیلی اوقات طرفینی که برای ازدواج مراجعه میکنند، دلیل و فلسفه مناسبی برای ازدواج ندارند و واقعا هیچ هدفی را از تشکیل یک زندگی دنبال نمیکنند و براساس تصمیمهای هیجانی و ناگهانی و بدون فکرکردن، تصمیم میگیرند که خانواده تشکیل بدهند. در این بین، خیلی از خانوادهها هم فکر میکنند ازدواجکردن مثل تکالیف دیگر زندگی مانند درسخواندن یا کار پیداکردن است که حتما و هر چه زودتر باید انجام شود و همین اصرار و در تنگنا قراردادن دختر یا پسرشان برای ازدواجکردن، باعث تصمیمگیریهای نادرست میشود که علت بسیاری از طلاقهای امروزه نیز هست.
منبع: بهداشت نیوز