نوشین محمدحسینی ــ داروساز با بیان اینکه در ماه مبارک رمضان ساعت مصرف برخی داروها را میتوان تغییر داد و ساعت مصرف برخی از آنها را خیر، اظهار داشت: اولاً که خودسرانه و بدون مشورت پزشک نباید اقدام به تغییر ساعت دارو کرد. گاه میتوان بهجای مصرف قرص، از شیاف یا فرم تزریقی دارو استفاده کرد. در مورد آنتیبیوتیکها و شیافها، فرمی از دارو را داریم که آهستهروش میگویند. دارو طوری فرموله شده است که اگر در یک زمان استفاده شود، آرام آرام آزاد میشود.
وی ادامه داد: دوم اینکه با مشورت پزشک مصرف نوعی آنتیبیوتیکها هر 8 ساعت یا هر 12 ساعت یا هر 24 ساعت انجام میشود. با شرایط ماه مبارک امسال که روزه طولانیتر از 12 ساعت است گاه میتوان آنتیبیوتیک را عوض کرد و به نوع 24ساعته تغییر داد.
وی در خصوص روزهداری افراد مبتلا به دیابت نوع 2 که قرص قند مصرف میکنند، افزود: این افراد بسته به قوای جسمی، ذخیره بدنی، اندازه افزایش قند خون، پیشرفت بیماری و… میتوانند روزهداری داشته باشند و یا بهعکس روزه نگیرند. در این مورد با پزشک معالج خود باید مشورت کنند.
بهگفته وی، خانمهای باردار و شیرده، مبتلایان به پرفشاری خون، دیابت، سندروم روده تحریکپذیر، یبوست و هر نوع بیماری گوارشی بدون مشورت پزشک نباید اقدام به روزهداری کنند.
محمدحسینی با بیان اینکه افت قند خون قبل از افطار و افزایش ناگهانی قند خون بعد از افطار، ممکن است بهطور طبیعی اتفاق بیفتد اما این قضیه درست نیست و نباید اتفاق بیفتد، گفت: باید فرد مبتلا به دیابت مراقب باشد تا ناگهان مقدار زیادی قند از طریق مواد غذایی وارد بدن خود نکند که به افزایش ناگهانی قند خون پس از افطار دچار شود. افراد دیابتی حتماً با مشورت پزشک خود اقدام کنند و با یک متخصص تغذیه در رابطه با نوع تغذیه هنگام افطار نیز مشورت کنند.
وی در پاسخ به این پرسش که “مصرف داروی تیروئید که باید ناشتا باشد در ماه مبارک رمضان چگونه انجام میشود؟”، در یک برنامه رادیویی ابراز کرد: کسی که قبل از صبحانه دارو را مصرف میکرد، با همان فاصله زمانی با وعده سحری آن را مصرف کند.
این داروساز در پایان توصیه کرد: جابهجا کردن مصرف هر گونه دارو، تغییر زمان دارو، تغییر میزان مصرف دارو، جایگزین کردن دارو با داروی دیگر برای افراد بسیار خطرناک است و از انجام آن خودداری کنید.