در وضع طبیعی لازم است شانه ها موازی با تنه قرار بگیرند. در واقع، گردشدگی شانه به معنی این است که به دلایل مختلف شانه ها از وضع طبیعی خارج شده و به سمت جلوی بدن متمایل شده است.
دکتر امیر احمدی، دکترای فیزیوتراپی با اشاره به این که تغییر فرم شانه ها به علت نبود تعادل در طول عضلات جلویی و عقبی ناحیه شانه ایجاد می شود، می گوید: افتادگی شانه ممکن است به علت انجام غلط ورزش های حرفه ای یا نشستن های طولانی مدت، بخصوص در افرادی که ساعت های طولانی پشت کامپیوتر می نشینند، ایجاد شود.
بلند کردن اجسام سنگین یا پرکردن بیش از اندازه کیف، بویژه در دانش آموزان نیز به درد و افتادگی شانه منجر می شود. این دردها در دانش آموزانی که کیف های سنگین خود را روی یک شانه حمل می کنند، نیز دیده می شود، که بی توجهی به این مساله باعث تبدیل دردهای زودگذر به دردهای دائمی و تغییر فرم شانه با افزایش سن می شود.
دردهای گردن
دکتر احمدی، تاکید می کند: نحوه غلط نشستن و ایستادن، انجام ورزش هایی که تقارن در قدرت عضلات جلویی و پشتی بدن را مختل می کند، تمرکز بیش از حد بر تقویت عضلات جلویی در بدنسازی و شنا و انجام ندادن تمرینات کششی قبل از شروع ورزش، از عواملی است که باعث ایجاد و تشدید افتادگی شانه می شود. همچنین این مشکل در افرادی که مبتلابه گرد پشتی مادرزادی هستند نیز دیده می شود که لازم است درمان برای هر دو مشکل صورت پذیرد.
درمان افتادگی شانه با اصلاح روش زندگی
درمان گردشدگی شانه از سوی فیزیوتراپیست ها و از طریق تجویز ورزش های لازم برای اصلاح این مشکل و همچنین تغییر در قامت نشسته و ایستاده ممکن است.
دکتر احمدی به نکاتی برای اصلاح افتادگی شانه اشاره کرده و می گوید: در مورد برخی ورزشکاران حرفه ای که در بدنسازی فقط به تقویت عضلات سینه ای می پردازند و از تقویت عضلات پشتی شانه غافلند، لازم است تمرینات جدیدی برای آنها تجویز شود. در مورد افرادی که به صورت غلط می نشینند نیز باید علت های احتمالی که باعث این نوع نشستن می شود را شناسایی و برطرف کنند. مثلادر اغلب موارد میز کامپیوتر و صندلی از نظر ارتفاع تناسب ندارد و لازم است از نظر ارگونومی اصلاح شود.
این فیزیوتراپیست تاکید می کند: در برخی از مراجعینی که مبتلابه گردشدگی و افتادگی شانه هستند و دردهای عضلانی و مفصلی نیز دارند لازم است این گونه مشکلات نیز به صورت همزمان درمان شود و بی شک، آگاهی از چگونگی نشستن و ایستادن صحیح و همچنین توجه به نحوه صحیح انجام ورزش های حرفه ای باعث پیشگیری از ایجاد این مشکل می شود. حتی بسیاری از شناگران حرفه ای از وجود این مشکل غافلند و معمولا توجه چندانی به انجام ورزش های کششی ندارند و به این علت، مستعد ابتلابه دردها و آسیب های مفصل شانه هستند.
ورزش درمانی
انجام تمرینات ورزشی کششی و تمرینات تقویتی بهترین توصیه برای رفع بدشکلی و تغییرفرم شانه هاست. دکتر احمدی در این باره توضیح می دهد: تمرینات کششی برای عضلات سینه ای کوچک و بزرگ توصیه می شود. تمرینات تقویتی نیز برای عضلات متصل به استخوان کتف تجویز می شود. همچنین به منظور انجام تمرینات تقویتی لازم است عضلات مذکور، بخصوص عضلات نزدیک کننده استخوان کتف تقویت شود.
وی تاکید می کند: حرکات اصلاحی شامل تمرینات درمانی مذکور و همچنین اصلاح قامت ایستاده و نشسته است. لازم است تمرینات درمانی با هدف قرینه کردن قدرت عضلات سینه ای با عضلات پشتی شانه انجام پذیرد. توجه به اصلاح قامت نیز باید در حرکات اصلاحی مدنظر قرار بگیرد. اصلاح قامت به این مفهوم است که هرگونه بدقامتی در اجزای مختلف بدن شامل سر، ستون فقرات گردنی، اندام های فوقانی، ستون فقرات پشتی، تنه، ستون فقرات کمری و اندام های تحتانی باید مورد توجه قرار بگیرد و اصلاح شود. بدقامتی به این مفهوم است که هریک از اجزای نامبرده نسبت به هم و بخصوص نسبت به خط شاقولی که از این اجزاء می گذرد در راستای نادرستی قرار گرفته باشد. در اغلب موارد، بدقامتی در ستون فقرات پشتی با گردشدگی شانه همراه است.
اختلالی که پس از نوجوانی بروز می کند
توجه داشته باشید گردشدگی یا افتادگی شانه ها اختلالی است که در اغلب موارد بعد از سنین نوجوانی بروز می کند و لازم است از همین سنین تا آخر عمر از آن پیشگیری کرد. دکتر احمدی با اشاره به این مطلب می گوید: در صورتی که این اختلال، شناخته و درمان نشود باعث بروز مشکلات جدی در مفصل شانه همچون خشکی مفصلی، تاندونیت ها و آرتروز می شود.
9 توصیه برای داشتن قامت بهتر و پیشگیری از ناهنجاری های اسکلتی
منبع: سیمرغ