عصب واگ طولانی ترین عصب مغزی و دهمین زوج اعصاب مغزی از ۱۲ جفت عصب مغز است که در بلعیدن غذا، صحبت کردن، فعالیت های پاراسمپاتیک و هاضمه نقش دارد. این عصب مانند بیشتر اعصاب مغزی از ساقه مغز آغاز شده و به شاخههای متعددی تقسیم میشود که عصب دهی اغلب عضلات حلق و حنجره، مری، معده و پاراسمپاتیک قلب، ریه، کبد، و طحال را انجام می دهد. عصب شماره ۱۰ اطلاعات حسی درونی را از شکم و سینه دریافت میکند.
مطالعه ابتدایی بر روی افرادی انجام شد که تحت عمل جراحی واگوتومی قرار گرفته و بخش تنه یا شاخه های عصب واگ شان برداشته شده بود. عمل واگوتومی برای افراد مبتلا به زخم معده استفاده می شود.
محققان از داده های ملی سوئد برای مقایسه ۹۴۳۰ فرد که در طول یک دوره ۴۰ ساله عمل واگوتومی انجام داده بودند با ۳۷۷,۲۰۰ نفر از جمعیت عمومی استفاده کردند.
در طول این مدت، ۱۰۱ فرد که عمل واگوتومی انجام داده بودند مبتلا به بیماری پارکیسنون شده و ۱.۲۸ درصد از جمعیت عمومی مبتلا به این اختلال شده بودند.
تیم تحقیق عنوان می کند که این نتایج نشان می دهد که بیماری پارکیسنون از روده ها آغاز می شود و همچنین دلیل دیگر صحت این فرضیه این است که افراد مبتلا به پارکیسنون غالبا دچار مشکلات دستگاه گوارش نظیر یبوست هستند که از چندین دهه قبل از بروز بیماری آغاز می شود.