مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی با اشاره به اینکه در اورژانس اجتماعی استان گزارش کودک آزاری نسبت به سایر آسیبها بیشتر است، گفت: در سال گذشته 740 مورد کودک آزاری و همچنین 790مورد همسر آزاری در سطح استان گزارش شده، میزان کودک آزاری در سال 94، 1000 مورد بوده است.
حمیدرضا پوریوسف امروز 24 تیر ماه در نشست خبری که به مناسبت هفته بهزیستی در اداره کل بهزیستی استان برگزار شد، اظهار کرد: براساس برنامه ششم توسعه که از ابتدای سال جاری اجرایی شده بهزیستی متولی سلامت اجتماعی است و اولین بار است که بهزیستی جایگاه خود را به این صراحت کسب میکند، یکی از بندهای برنامه ششم توسعه در خصوص بهزیستی توسعه اورژانس اجتماعی در شهرستانهای بالای 50 هزار نفر است.
افتتاح 11 اورژانس اجتماعی در شهرستانهای خراسان رضوی
وی با بیان اینکه در هفته بهزیستی 145 مرکز اورژانس اجتماعی در سطح کشور به صورت متمرکز توسط رئیس جمهور افتتاح خواهد شد، تصریح کرد: 11 اورژانس اجتماعی در 11 شهرستان خراسان رضوی افتتاح خواهد شد، با افتتاح این مراکز تعداد شهرستانهایی که دارای اورژانس اجتماعی میشوند از 9 شهرستان به 20 شهرستان افزایش پیدا میکنند و تمام شهرستانهای بالای 50 هزار نفر خراسان رضوی از اورژانس اجتماعی برخوردار میشوند.
پوریوسف با بیان اینکه طبق برنامه ششم توسعه متوسط مستمری مددجویان بهزیستی باید 20 درصد حداقل دستمزد قانون کار در هر سال باشد، ادامه داد: از فروردین ماه سال جاری مستمری مددجویان بهزیستی که 50 الی 100 هزار تومان بود به 146 به 465 هزار تومان افزایش یافته و رشد 3.5 برابری نسبت به سال گذشته داشته است.
انجام رایگان آزمایشهای ژنتیک برای افراد بی بضاعت
وی با بیان اینکه در برنامه ششم توسعه بهزیستی به عنوان یک مرجع برای انجام مشاوره ژنتیک در ازدواج مشخص شده و این اقدام با همکاری دانشگاه علوم پزشکی انجام خواهد شد، خاطرنشان کرد: توسعه مراکز ارایه دهنده مشاوره ژنتیک یکی از برنامههای ما است همچنین غربالگری ازدواج را انجام میدهیم با توجه به اینکه آزمایشات ژنتیک گرانقیمت است افراد بی بضاعت در صورت نیاز به آزمایش ژنتیک به صورت رایگان از این آزمایشها برخوردار خواهند شد.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی در خصوص اشتغال مددجویان بهزیستی، عنوان کرد: در سال گذشته 3495 نفر از مددجویان مشغول کار شدند این آمار نسبت به سال 94 رشد 7 درصدی داشته، این موضوع در حالی اتفاق افتاده که اعتبارات اشتغال در سال 94 نسبت به سال 95 از 50 میلیارد به 20 میلیارد کاهش یافته بود.
پوریوسف با اشاره به اینکه در مجموع تاکنون 3579 واحد در بهزیستی برای مددجویان احداث شده است، تصریح کرد: 810 واحد در سال گذشته و 53 واحد در سه ماهه سال جاری به مددجویان تحویل دادهایم.
وی با اشاره به اینکه موضوع مسکن خانوادههای دارای حداقل دو معلول در دولت یازدهم مطرح شده است، یادآور شد: 750 نفر در سطح استان در این سامانه ثبت نام کردند، 226 واحد تحویل این افراد شده است 318 واحد دیگر در دست اقدام است. در مجموع 544 واحد از 750 واحد تا سال 97 تحویل مددجویان داده خواهد شد.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: برای مسکن خانوادههای دارای حداقل دو معلول در مناطق شهری 30 میلیون و در مناطق روستایی 18 میلیون بلاعوض پرداخت میشود.
پوریوسف در خصوص کنترل جمعیت اقشار آسیبپذیر، تصریح کرد: به دنبال محدود کردن فرزند آوری نیستیم، مسائل اقتصادی در فرزند آوری بسیار مهم است، اما موضوع سلامت اجتماعی مهمتر است. بسیاری از خانوادههای تحت پوشش ما فرزندهای بسیار موفقی دارند، به سمت توانمندسازی خانوادههای آسیبپذیر حرکت میکنیم تا فرزندان آنان اینده بهتری داشته باشند.
وی ادامه داد: اجباری بودن غربالگری ژنتیک قبل از ازدواج به همین دلیل است که نسل تولید شده در خانوادههای آسیبپذیر معلولیت، مشکلات ژنتیکی و … کمتری داشته باشند. تلاش میکنیم با مشاوره میزان ماندگاری ازدواج را افزایش دهیم و با توجه به اینکه سن ازدواج افزایش یافته و این افراد برای فرزندآوری تمایل کمتری دارند و یا حداکثر یک فرزند میخواهند، آنها را به فرزند آوری ترغیب کنیم.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی با بیان اینکه در دهه اخیر با کاهش نرخ باروری و نرخ ازدواج روبهرو هستیم و باید تلاش کنیم این موضوع اصلاح شود، عنوان کرد: میانگین رشد جمعیت در خراسان رضوی از متوسط کشوری بالاتر و 1.4 است، رشد جمعیت در سطح کشور 1.3 است.
انجام 310 مورد واگذاری کودکان به خانوادهها
پوریوسف با اشاره به اینکه در سال 91 با ابلاغ قانون امین موقت این امکان فراهم شد که دختران خودسرپرست و همچنین زوجینی که نابارور نیستند فرزندخوانده داشته باشند، اضافه کرد: در سال گذشته 310 مورد واگذاری کودکان به خانوادهها داشتهایم که 220 مورد آن امین موقت و 90 مورد فرزند خواندگی بوده است. در فرزند خواندگی کودکان بیسرپرست هستند و شناسنامه به نام پدر و مادر صادر میشود اما در امین موقت کودکان دارای سرپرستی هستند که به طور مثال بد سرپرست، معتاد، زندانی و یا … است و کودکان به صورت موقت به افراد واگذار میشوند.
وی با اشاره به اینکه از سال 87 کمپهای ترک اعتیاد در کشور تاسیس شدهاند، تصریح کرد: معتادان از 21 روز الی 3 ماه در این مراکز نگهداری میشوند، این کمپها صرفا برای افراد معتاد خود معرف است و موضوع بستری اجباری در دستور کار این مراکز قرار ندارد.
فعالیت 63 کمپ ترک اعتیاد در سطح خراسان رضوی
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی با اشاره به فعالیت63 کمپ ترک اعتیاد و 5 مرکز ترک اعتیاد بانوان در سطح استان، ادامه داد: این کمپها در سال 95 تغییر ساختار پیدا کردهاند در گذشته موسسان این مراکز معتادان پاک شده بودند، اما پس از سال 95 مقرر شد افراد تحصیل کرده که حداقل دارای فوق لیسانس هستند موسس مراکز ترک اعتیاد باشند. این تغییر ساختار به این دلیل بود که راهکارهای ترک اعتیاد علمیتر و تیم درمان کارشناسیتر شود .
پوریوسف با اشاره به اینکه برای نگهداری معتادان متجاهر، کارتنخوابها و … که شرایط مناسبی ندارند دو مرکز دولتی و چهار مرکز خصوصی در سطح استان فعالیت میکنند، افزود: ستاد مبارزه با مواد مخدر ساماندهی این مراکز را بر عهده داشت از هفته گذشته طبق تفاهمنامه بهزیستی و شورای مبارزه با مواد مخدر مسئولیت این مراکز به بهزیستی منتقل شد، به دنبال علمیتر کردن خدمات ارایه شده هستیم.
وی با اشاره به فعالیت کمپهای ترک اعتیاد غیر مجاز در سطح استان، عنوان کرد: به صورت ماهانه نظارتهایی بر کمپها صورت میگیرد و کمپهای غیر مجاز شناسایی و پلمپ میشوند.
فعالیت سه مرکز جامع خدمات بهزیستی در حاشیه شهر
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی در خصوص فعالیتهای بهزیستی در حاشیه شهر، تصریح کرد: در حال حاضر 5 پایگاه خدمات اجتماعی، شش پایگاه سلامت اجتماعی و 6 پایگاه سلامت روان محلی در حاشیه شهر مشهد فعال هستند، با توجه به اینکه خدمات ما در حاشیه شهر به صورت پراکنده بود در سال جاری طرح ایجاد مراکز جامع را که کل خدمات بهزیستی در حوزههای مختلف را انجام میدهد ارایه دادیم این طرح مورد موافقت قرار گرفت در حال حاضر سه مرکز جامع خدمات بهزیستی در حیطههای اجتماعی، پیشگیری و توانبخشی در مناطق جاده قدیم قوچان، خواجهربیع و دروی فعالیت میکنند.
فعالیت 9 مرکز گذری کاهش آسیب اعتیاد در حاشیه شهر مشهد
پوریوسف با تاکید بر اینکه از معضلات اساسی حاشیه شهر اعتیاد است، گفت: در این زمینه دو رویکرد پیشگیری و کاهش آسیب اعتیاد را داریم، در حال حاضر 9 مرکز گذری کاهش آسیب اعتیاد در سطح استان فعال هستند. 7400 نفر معتاد در سال 94 و 14هزار و 700 نفر معتاد در سال گذشته از این مراکز خدمت دریافت کردهاند که میزان ارایه خدمت به معتادان رشد دو برابری داشته است همچنین 6 مرکز سرپناه شبانه برای معتادین و کارتن خوابها در حاشیه شهر وجود دارد.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی در خصوص تخلفاتی که در بعضی از خیریهها صورت میگیرد، یادآور شد: بهزیستی یکی از دستگاههایی است که به خیریهها مجوز میدهد سیاست ما ایجاد خیریه تخصصی همچون مرکز پرورش و نگهداری از کودکان بیسرپرست، نگهداری معلولین و … است. در حال حاضر صدور مجوز را بسیار کاهش دادهایم.
وی با اشاره به اینکه منکر انجام برخی کارهای غیر قانونی در برخی از خیریهها نیستیم، اما چنین مواردی در خیریههای تحت پوشش ما وجود نداشته است، افزود: علاوه بر نظارتهایی که در طول سال بر خیریهها داریم در پایان هر سال بیلان کاری خیریهها توسط حسابرسان و ناظران انجام میشود. میزان تخلف در خیریههای تحت پوشش بهزیستی بسیار پایین است سال گذشته میزان کمک خیران به خیریههای بهزیستی نسبت به سال 94، حدود 10 درصد رشد داشته است.
پوریوسف در خصوص کودک اوتیسمی که در یکی از مراکز توانبخشی مورد اذیت و آزار قرار گرفته بود، عنوان کرد: این مرکز از هیچ ارگانی از جمله بهزیستی مجوز نداشته است و یکی از افرادی که از نظر علمی و عملی شایستگی نداشته کار درمانی را در این مرکز انجام می داده است، با بازداشت فرد خاطی روال قانونی پرونده در حال پیگیری است.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی در خصوص پیشگیری از وقوع آزار جنسی در کودکان، خاطرنشان کرد: در این زمینه حساس کردن خانوادهها بسیار مهم است آنها نباید به کودکان خود طلا آویزان کنند و کودکان را بیشتر از گذشته رصد کنند. باید کودکان را توانمند کرد و به آن ها آموزش داد تا به هر خواستهای تن ندهند و از لمس تماس افرادی به جز پدر و مادر و پزشک در بعضی نقاط بدن پرهیز کنند، باید کودکان را توانمند بار آوریم تا حد رازداری را بدانند و درخواستهای دیگران را به پدر و مادر خود اطلاع دهند.
نگهداری از 1400 سالمند در مراکز نگهداری از سالمندان بهزیستی
وی با تاکید بر اینکه سیاست ما در خصوص سالمندان توانمندسازی خانوادهها برای نگهداری از سالمندان در میان خانواده است، خاطرنشان کرد: یک مرکز نگهداری از سالمندان به صورت روزانه داریم. همچنین ویزیت در منزل و نگهداری در منزل از سالمندان را هم انجام میدهیم 39 مرکز نگهداری شبانه از سالمندان در سطح استان فعالیت میکنند.
پوریوسف ادامه داد: در مجموع در مراکز نگهداری از سالمندان 1400 نفر تحت پوشش قرار دارند که 300 نفر از آنها فاقد سرپرست و یا بدسرپرست هستند. سالمندان بیسرپرست و فاقد سرپرست به صورت رایگان نگهداری میشوند.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی با اشاره به اینکه 1450 مهد کودک شهری و روستایی در سطح استان فعالیت میکنند، گفت: در این مهد کودکها 90 هزار کودک تحت آموزش هستند در مهدکودکهای روستایی و حاشیه شهر یک وعده غذای گرم توزیع میشود طبق تحقیقات این موضوع موجب کاهش سوء تغذیه وزنی و قدی کودکان شده است.
صدور مجوز مهدکودک با بهزیستی است
پوریوسف با تاکید بر اینکه مهدهای کودک خاص بهزیستی است، تصریح کرد: هیچ دستگاه دیگری مجوز مهد کودک صادر نمیکند این شایعه که کودکان آموزش دیده در مهدکودکهای بهزیستی در مدارس ثبتنام نخواهند شد را تکذیب میکنم صدور مجوز مهدکودک کماکان با بهزیستی است.
مهدکودکهای ما کودکان را تا 6 سال پذیرش میکنند والدین کودکان 5 تا 6 سال مختار هستند که کودکان را در مهدکودک بهزیستی و یا پیشدبستانی آموزش و پرورش ثبتنام کنند ممکن است آموزشها در این دو نهاد یکسان نباشد اما آموزش و پرورش حق نظارت بر محتواهای آموزشی مهدکودکها را بر عهده دارد.
استفاده 40 هزار نفر از مشاوره تلفنی رایگان در سال گذشته
وی با اشاره به اینکه 164 مرکز مشاوره غیر دولتیِ عمومی، تخصصی و سلامت روان در سلامت استان فعال هستند تصریح کرد: این مراکز در سال گذشته به 96 هزار نفر ارایه خدمت کردهاند که نسبت به سال 94 ، 22 درصد رشد داشته است. همچنین در سال گذشته بیش از 40 هزار نفر از تلفن رایگان 1480 که برای مشاوره است، خدمت دریافت کردند ارایه خدمت دراین زمینه در سال 94 رشد 19 درصدی داشته است.