دروغ گویی کودکان در سنین ۲تا ۵ شدت پیدا می کند.علت دروغ گویی فرزندان می تواند به خاطر نداشتن اعتماد به نفس،جلب توجه کردن در جمع های خانوادگی، الگو گرفتن از رفتارهای والدین و تقلید از آنها،قدرت تخیل بالا در این سنین،دوستان و همبازی های خیالی،ترس از والدین و تنبیه شدن از آنها است .
دروغگویی فرزندان از آن دسته مشکلاتی است که بسیاری از والدین در مقطعی از سن فرزند خود، با آن روبرو میشوند ولی بسیار مهم است که از همان سنین کودکی دروغ گویی در فرزندان را جدی بگیریم تا زمینه ساز این رفتار نادرست در بزرگسالی نشود.
با چه روش هایی دروغ گویی فرزندمان را کاهش دهیم؟
والدین باید در قدم اول دلیل این دروغ گویی ها را پیدا کنند و سپس به دنبال راه حلهایی برای جلوگیری از این رفتار نادرست باشند. والدین به عنوان کسانی که زمان زیادی را با فرزند خود می گذرانند،باید خودشان الگوی صداقت و راستگویی برای آنها باشند.گفتار و رفتار والدین درسی ارزنده برای فرزندان و نجات از این مسئله ناخوشایند است.اگر کودک شما در موضوعی دروغ گفت،از عصبانیشدن و تنبیه کردن او خودداری کنید ولی ناراحتی خود را از رفتار نادرست او نشان دهید و به او درباره این موضوع تذکر بدهید تا دیگر این رفتار را تکرار نکند.از همان سنین کودکی فرزندتان را با پیامدهای دروغ گوییاش آشنا کنید تا یاد بگیرد مسئولیت کارهایش را بر عهده بگیرد و اینکه اگر رفتار دروغ گویی خود را تکرار کند دوستان خود را از دست می دهند و در بزرگسالی فردی تنها خواهد شد.به جای برچسب زدن به رفتار کودکتان، رفتارهای او را زیر سوال ببرید. برای شکل گیری یک رفتار درست در فرزندتان به جای زیر سوال بردن شخصیت او ، رفتار دروغ گویی او را زیر سوال ببرید تا اعتماد به نفس خود را از ندهد و بتواند مسئله دروغ گویی خود را از همان کودکی حل کند.راستگویی فرزندتان را هر بار با دادن هدیه ای کوچک یا به صورت کلامی تشویق کنید تا تلاش برای راستگویی در او تقویت شود. محبت و پذیرش بی قید و شرط شخصیت فرزندتان به همراه بردباری و صبر در برابر خطاهای وی می تواند کمک زیادی به راستگویی او کند. البته والدین هیچ گاه نباید در برابر اشتباهات فرزندشان بدون تلاش برای اصلاح کردن او، صبر کنند بلکه می توانند در زمان های مناسب با او به گفت و گو بنشینند تا خطاهایش را تکرار نکند. در پایان فراموش نکنید که هر کودکی ممکن است دروغ گویی را تجربه کند و شما والدین قبل از هر اقدامی برای تنبیه وی باید بررسی کنید که رفتار شما به عنوان والدین فرزندتان را به شما نزدیک تر می کند یا دورتر.
*روانشناس بالینی