در یک آزمایش که در دانشگاه ایلینویز و با شرکت 22 هزار شرکتکننده انجام شد، نشان داده شد جدای از میزان کالری که از یک نوشیدنی دریافت میکنیم، این نوشیدنیها بر عادات غذایی و کمیت و کیفیت غذاهایی که مصرف میکنیم، تاثیر مستقیم دارند. با نتایج این آزمایش درباره تاثیرات چند نوشیدنی بر افزایش وزن آشنا میشویم.
نوشابههای رژیمی: محققان دریافتند، مصرفکنندگان این نوشیدنی، روازنه بهطور متوسط 69 کالری اضافی دریافت میکنند. براساس این آزمایش، افراد، بخش عمده این میزان کالری را به دلیل قضاوت نادرستی که در نتیجه مصرف نوشیدنی ایجاد میشود، دریافت میکنند. به این معنا که نارضایتی بدن از میزان کالری که از نوشیدنی دریافت میکند، باعث میشود به مصرف غذای بیشتر تمایل پیداکند. دلیل دیگر این است که افراد بعد از مصرف یک نوشیدنی به ظاهر سالم، در مصرف غذاها آزادی بیشتری به خودشان میدهند.
چای: در این آزمایش، چایخورها کمترین افزایش ـ به طور متوسط 64 کالری در روز ـ را در میزان کالریهای دریافتی نشان دادند. براساس این آزمایش، چای سیاه یا دیگر انواع دمنوشها نوع سالم نوشیدنی به شمار میآیند.
قهوه: مصرفکنندگان قهوه افزایش 109 کالری را در میزان کالریهای دریافتی روزانه خود تجربه کردند. همانند مصرفکنندگان نوشابههای رژیمی، قهوهخورها نیز 60 کالری از این 109 کالری را بر اثر مصرف تنقلات و نیز غذا خوردن بدون برنامهریزی دریافت کردند. قهوه همانند چای یک نوشیدنی سالم است، اما مصرف زیاد آن میتواند تاثیرات منفی به دنبال داشته باشد. براساس این آزمایش، مصرفکنندگان قهوه و نوشیدنیهای رژیمی، ناسالمترین رژیم غذایی را دارا هستند.
نوشابههای معمولی و نوشیدنیهای کربناته: جای تعجب نیست که نوشیدنیهای کربناته در صدر فهرست نوشیدنیهای افزایشدهنده وزن قرارداشته باشد. گروهی از شرکتکنندگان در آزمایش که عادت به مصرف این نوشیدنیها داشتند، در اثر مصرف آنها و همچنین رژیم غذایی ناسالم حاصل از مصرف نوشیدنی، روزانه به طور متوسط شاهد افزایش 226 کالری در کالری دریافتی خود بودند. نکته قابل توجه این که بخش عمده کالریهای اضافی در این گروه در نتیجه مصرف موادغذایی بشدت فرآوری شده دریافت شد. این نوشیدنیها از عوامل عمده چاقی در جهان به شمار میآیند.