چرا خیس عرق از خواب بیدار می شوم؟
در مورد زنان، معمول ترین دلیل تعریق های شبانه، استروژن پایین و یا نوسانات میزان هورمون استروژن است. این اتفاق در زنان بعد از زایمان و یا با مصرف قرص های ضد بارداری، پیش از یائسگی و یائسگی رخ می دهد. تمام این موارد موجب کاهش استروژن و یا نوسان میزان آن در بدن می شود و در نتیجه تعریق های ملایم یا شدید را در بر دارند.
برای کاهش تعریق شبانه، دمای اتاق خوابتان را متعادل کنید، لباس خواب خنک بپوشید، در اتاق خواب تان پنکه یا تهویه بگذارید و از غذاهایی که باعث گرم شدن بدن می شوند اجتناب کنید، مثل غذاهای تند و پرادویه بدتر اینکه، تحمل چنین حالاتی باعث فشار آمدن روی غدد فوق کلیوی شده که می تواند منجر به فرسودگی و خستگی، افسردگی و اضافه وزن شود. بنابراین بهتر است به پزشک مراجعه کنید و آزمایش خون دهید.
در بیشتر موارد اگر مشکل خاصی وجود نداشته باشد، می توان با درمان های هورمونی و مکمل ها آن را برطرف کرد.بعضی داروها، عامل دیگری برای تعریق های شبانه هستند. بیش از ۲۲ درصد افرادی که از داروهای ضدافسردگی استفاده می کنند، با چنین مشکلی مواجه اند.
در ضمن، پایین بودن قند خون می تواند دلیل دیگری باشد. آنهایی که انسولین مصرف می کنند، یا از داروهای خوراکی دیابت استفاده می کنند هم ممکن است شب ها مشکل هیپوگلیسیمی (افت قند خون) داشته باشند که همراه با تعریق است. اگر فکر می کنید دلیل تعریق های شبانه شما دارو است، با پزشک تان در مورد دوز دارو یا درمان های جایگزین آن صحبت کنید.
مشکل تعریق شما می تواند به دلیل یک بیماری پنهان اما آزاردهنده باشد که به آن hyperhidrosis یا تعریق بیش از حد می گویند. دراین بیماری بدن شما بدون هیچ دلیل خاص پزشکی، مدام عرق می کند. افرادی که چنین بیماریی را دارند، در نواحی خاصی از بدن شان تعریق زیادی وجود دارد، در حالی که سایر قسمت های بدنشان خشک و بدون عرق باقی می ماند. این نواحی شامل کف دست ها، کف پاها، زیر بغل، و یا سر می شود.
با این حال علائم هایپرهیدروزیس، فقط شب ها ظاهر نمی شود، بنابراین اگر دیدید مدام عرق می ریزید، به متخصص پوست مراجعه کنید تا داروهای ضد تعریق برای تان تجویز کند.
در جدی ترین حالت، این مشکل شبانه می تواند علامت یک عفونت یا یک بیماری پنهان مانند عفونت باکتریایی، سِل، ایدز، سرطان خون و سرطان (خصوصا لنفوم) باشد. اما نترسید، شخصی که مبتلا به چنین بیماری هایی باشد معمولا علائم دیگری نیز دارد، مانند کاهش وزن و تب بی دلیل. کاری که می توانید برای کاهش تعریق های شبانه تان انجام دهید.
این است که اول دمای اتاق تان را چک کرده و متعادلش کنید، لباس خواب خنک بپوشید، در اتاق خواب تان پنکه یا تهویه بگذارید و از غذاهایی که باعث گرم شدن بدن می شوند اجتناب کنید، مثل غذاهای تند و پرادویه. ورزش و تکنیک های کاهش استرس مانند تنفس عمیق، می توانند به کاهش شدت تعریق شما کمک کنند.
اما اگر بازهم مکررا این تعریق ها ادامه داشت و آرامش تان را بهم زد و یا علائم دیگری را دیدید، به پزشک مراجعه کنید.
منبع: سلامتی