اگر جزو افرادی هستید که قصد بارداری دارید تغییرات کلیدی زیر درزمینه مراقبت از پوست به شما کمک میکند تا سلامتی خود و نوزادتان را حفظ نمایید.
1. چکاب کامل پوست
خالهای پوستی در طول دوران بارداری دچار تغییراتی ازجمله تیرگی و افزایش اندازه میگردند ازاینرو بهتر است قبل از بارداری تحت نظر یک متخصص پوست چکاب کامل از پوست انجام دهید. اگر چندین خال بر روی نقاط مختلف بدن دارید از پزشک خود بخواهید نقاط قرار گرفتن آنها را مشخص کرده و تصاویر کامل از بدنتان در اختیار شما قرار دهد. این کار موجب میگردد تا شما تصویر واضحی از قبل از بارداری خود داشته و در طی تغییرات بعد از بارداری نگرانیهای بیمورد شمارا کاهش میدهد. چکاب پوست یکی از موضوعات بسیار مهم قیل از بارداری است زیرا بر اساس تحقیقات برخی از بیماریهای پوستی در بانوان باردار بسیار حادتر و خطرناکتر است. بر طبق تحقیقات بهعملآمده در ژانویه 2016 بانوانی که در طول دوران بارداری و تا یک سال بعد از به دنیا آمدن نوزاد دچار ملانوم بدخیم (یک سرطان پوستی است که سلولهای مولد رنگدانه را مبتلا کرده و میتواند بهسرعت به سایر قسمتهای بدن انتشار یاید) گردیدهاند 5 برابر بیشتر از افراد دیگر در معرض مرگ و 7 برابر بیشتر از افراد دیگر در معرض پخش سلولهای سرطانی در تمام بدن میباشند. پزشکان علت اصلی این موضوع را به قطعیت اعلام ننمودهاند اما تغییرات هورمونی و وجود بالای استروژن در زنان باردار است که میتواند منجر به افزایش حدت سرطان گردد.
2 . خال برداری و رفع زگیلهای پوستی
اگر تصمیم به از بین بردن خالهای پوست خود رادارید بهتر است این عمل را یا قبل از دوران بارداری انجام داده و یا به بعد از تولد نوزاد موکول نمایید. از بین بردن حتی کوچکترین خالها همراه با بیحسی موضوعی ممکن است منجر به خونریزی ، ایجاد عفونت و… گردد ازاینرو بر طبق نظر پزشکان انجام این عمل در طی دوران بارداری توصیه نمیگردد. رفع زگیل پوستی مانند خالهای گوشتی و غدههای خوشخیم که در صورت ، گردن و اطراف سینه وجود دارند بعد از انجام بیحسی موضعی با روشهایی مانند فریز کردن و یا سوزاندن صورت میپذیرد.زمان مناسب جهت انجام اینگونه درمانها قبل از بارداری است زیرا در طول بارداری این زگیلها ممکن است دچار افزایش اندازه و یا رشد بیشتر گردند.
3. عدم استفاده از مواد ضد چروک دارای رتینوئیدها
بر طبق استاندارد طلایی استفاده از مواد ضد چروک در قبل از دوران بارداری و در طول دوران بارداری توصیه نمیگردد. استفاده از مواد دارای رتینوئیدها به هر شکل (رتین-آ، تازوراک و رتینول ) میتواند منجر به آسیب به جنین گردد. بر طبق نظر پزشکان و تحقیقات بهعملآمده در سال 2011 حتی جذب پوستی مقدار اندکی از این مواد میتواند آسیبهایی مانند نقصهای مادرزادی را در پی داشته باشد. ازاینرو در هنگام خرید محصولات درمانی برای پوست حتما مواد اولیه آن را مطالعه نموده و از خرید محصولات دارای رتینوئیدها خودداری نمایید. شما میتوانید با مشورت پزشک خود از محصولات دیگر درمانی مانند سرم های دارای آنتیاکسیدان و .. برای رفع چروکهای پوست صورت استفاده نمایید.
4.روش امنتری برای مقابله با آکنههای پوست جایگزین نمایید
یکی از عناصر اصلی داروهای ضد آکنه و جوش سالیسیلیک اسید و گیلیکولید اسید میباشند که استفاده از این مواد همچون رتینوئیدها برای بانوان باردار و یا افرادی که قصد بارداری دارند مناسب نمیباشند.بخشی از این مواد بانفوذ به خلل پوست جذب میگردند و میتوانند به جنین آسیب وارد نمایند. در این میان بعضی از متخصصین پوست استفاده از شویندههای حاوی بنزوئیل پروکساید با غلظت بسیار کم در حدود 2.5% را توصیه میکنند. استفاده از شویندههای صورت که نیاز به آبکشی دارند بهاینعلت که مدتزمان کمی در تماس باپوست قرار دارند و جذب کمتری دارند راهحل امنتری برای مقابله با آکنه است.
اما راهحل طبیعی و مورد تایید دیگر پزشکان استفاده از نیاسین یا همان ویتامین ب3 است. بر طبق تحقیقات بهعملآمده این ویتامین دارای خاصیت ضدالتهاب بوده که موجب کاهش آکنه، افزایش قدرت الاستیته و نرمی پوست میگردد همچنین تغییرات رنگدانههای پوست را کاهش داده و موجب کاهش خطوط پوست میگردد. اگر پوست شما نیازمند درمان قویتری برای رفع آکنه باشد این موضوع را با یک متخصص پوست در میان بگذارید در اکثر مواقع پزشکان آنتیبیوتیکهایی خوراکی مانند اریترومایسین و یا آزلیاک اسید تجویز میکنند که با توجه به میزان توصیهشده مصرف این دارو خطری برای افرادی که قصد باردارشدن دارند، و یا بانوان باردار ندارد.
5. یافتن راهی برای جلوگیری از تشکیل لکههای پوستی (ملاسما)
ملاسما یکی از مشکلات شایع پوستی است که باعث ایجاد لکهایی تیرهرنگ در اطراف دهان ، گونه و پیشانی میگردد.استفاده از کرمهای ضد آفتاب موجب محافظت از پوست در برابر اشعهی فرابنفش ،یو وی ای و یو وی بی میگردد. بانوان باردار و یا افرادی که قصد بارداری دارند بیشتر از ضد آفتابهای طبیعی که حاوی زینک اکساید و تیتانیوم اکساید میباشند استفاده میکنند همچنین بر اساس توصیه پزشکان استفاده از ضد آفتابهای دارای spf 50 بهطور مرتب (هر 2 ساعت) در کنار استفاده از کلاه و عینک هنگامیکه در معرض آفتاب قرار دارید تاثیر بسزایی در جلوگیری از تشکیل لکههای پوستی دارد.
6. خداحافظی با بوتاکس
اگر جزو افرادی هستید که از تزریق بوتاکس و یا انواع فیلرها برای درمان مشکلات پوستی خود استفاده میکنید بهتر است جلسات درمانی خود را به بعد از بارداری موکول کرده و درزمانی که قصد بارداری دارید از استفاده از بوتاکس و ژل خودداری نمایید.
7. پایان بخشیدن درمانهای مربوط به واریس بهاستثنای موارد ضروری
بهترین زمان برای درمانهای تهاجمی مانند لیزر جهت رفع واریس بعد از بارداری است زیرا در طول دوران بارداری امکان حدت یافتن این بیماری بیشتر بوده و درمانهای شما بیتاثیر خواهد بود. بهترین و ایمنترین روش جهت رفع واریس در هنگام بارداری و قبل از بارداری استفاده از جورابهای مخصوص افراد مبتلابه واریس است.