عناب ملین احشا، مسهل اخلاط رقیق و منضج اخلاط غلیظ است و از غلیان خون میکاهد. اکثر حکمای طب ایرانی در مصرف عناب به عنوان یک داروی ضدسرفه و نیز در رفع خشونت سینه و درمان بیماریهای ریوی و انواعی از آسم اتفاق نظر دارند. عناب جزو یکی از چهار میوه یا اربعه الصدریه موثر در بیماریهای ریوی که شامل مویز، انجیر، خرما و عناب است، به شمار میرود. صافکننده خون و مولد خون صالح بوده و برای درد کلیه، مثانه، بیماریهای کبد و ناراحتیهای مقعد مفید است.
برطرف کردن خارش بدن با عناب
از لوسیون عناب میتوان در درمان و جوشخوردگی هر چه سریعتر شکستگیهای استخوان سود برد. برای کاهش حس چشایی و بیحس کردن زبان نیز میتوان چند برگ از آن را جوید. حتی عصاره آب برگ عناب برای رفع خارش بدن مفید است. میتوان از پودر برگ خشک شده آن برای درمان زخمهایی که دیر بهبودی مییابند، استفاده کرد.
عناب و کاهش تب
علاوه بر اینها، جوشانده عناب در از بین رفتن تب مفید است. و مصرف عناب خشک و نارس، باعث بهبود اسهال میشود و بهترین زمان مصرف آن قبل از صرف وعدههای غذایی است.
درمان شقاق سینه با عناب
در مطالعات انجام گرفته لوسیون میوه عناب، بر کاهش درد نوک سینه که در هنگام شقاق ایجاد میشود، موثرتر از شیر مادر است. و نتایج مطالعه دیگری نشان داده، مصرف 10 گرم میوه عناب به مدت 8 هفته باعث کاهش قندخون ناشتا، مقاومت به انسولین و نیز کاهش وزن و BMI در خانمهای یائسه شده است. همچنین عصاره عناب در جلوگیری از آسیب ساختمانی ناشی اتانول در سلولهای کبدی نقش دارد.
دیگر خواص دارویی عناب
مطالعات فیتوشیمیایی روی بخشهای مختلف این گیاه شامل برگ، دانه، میوه، پوست و ریشه نشان میدهد که این گیاه دارای خواص دارویی بوده و برای اختلالات گوارشی، ضعف، ناراحتیهای کبد، چاقی، ناراحتیهای ادراری، دیابت، عفونتهای پوستی، تقویت اشتها، از بین بردن تب و نیز درمان بیماریهایی مانند فارنژیت، برونشیت، کمخونی، اسهال و بیخوابی استفاده میشود.
تاثیر عناب بر اضطراب
بذرهای این گیاه دارای اثرات ضد اضطرابی بوده و در کاهش فشارخون و افزایش قوای جنسی نقش دارند. علاوه بر این اسانس استخراج شده از بذرهای گیاه در تقویت و رویش موی سر موثر است. همچنین میوههای گیاه برای تصفیه خون و بهبود عمل هضم استفاده میشوند. از دیگر خواص دارویی این گیاه میتوان به اثرات ضددرد، ضددیابت، ضدمیکروب، اثرات آنتیاکسیدانی و تسکیندهندگی آن اشاره کرد. علاوه بر این دارای ویتامینهای A ، C و B2 و نیز مقادیر قابل توجهی کلسیم و آهن است.
.یادداشتی از دکتر فاطمه فدایی، دستیار تخصصی طب سنتی ایرانی دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران