دکتر مینا موحدی، اظهار کرد: «یائسگی برههای طبیعی از زندگی زنان است که در آن قاعدگی متوقف میشود و معمولا سن شروع یائسگی در زنان بسته به سبک زندگی و زمینه ژنتیکی متغیر است و میتواند در سنین 46-47 سالگی یا 50 سالگی به بعد رخ بدهد.»
وی در ادامه افزود: «با شروع یائسگی هورمونهای محرک تخمدان الاچ و افاساچ افزایش پیدا میکند و به این ترتیب به تدریج یا به یکباره قطع قاعدگی رخ میدهد. با افزایش پایدار هورمونهای محرک تخمدانها (افاساچ و الاچ) که منجر به قطع عادت ماهیانه خانمها میشود، سطح ترشح هورمون استروژن نیز کم میشود و موجب بروز یکسری عوارض از جمله گرگرفتگی، اختلال در مود رفتاری که بیشتر شامل بیقراری و بیحوصلگی است، میشود.»
این متخصص زنان با اشاره به اینکه گرگرفتگی و خشکی و سوزش واژن از عوارض شایعی است که خانمهای یائسه را آزار میدهد، توضیح داد: «بیشتر زنان یائسه از گرگرفتگی، خشکی و سوزش واژن که ناشی از آتروفی و خشکی بافتهای ناحیه تناسلی است، رنج میبرند. این مشکلات میتواند روابط زناشویی زوجین را بعضا دچار اختلال کند چراکه بافت مخاطی واژن نازک و شکننده شده و این امر منجر به ایجاد درد در مواقع آمیزش میشود بنابراین زنانی که چنین مشکلی دارند باید به متخصص زنان مراجعه کنند.»
دکتر موحدی در ادامه توضیح داد: «متخصص زنان در وهله اول بعد از معاینات لازم و گرفتن تاریخچه سلامتی در خانواده، سلامت فرد را از نظر وجود سرطان به خصوص سرطان سینه در خانواده نزدیک مادری و سرطان دهانه رحم و تخمدانها بررسی میکند. بهعلاوه انجام یکسری آزمایشات لازمه از جمله پاپ اسمیر دهانه رحم، سونوگرافی سینه و ماموگرافی را برای بیمار تجویز میکند. در صورتی که فرد از نظر سلامتی مشکلی نداشته باشد، میتوان کرمهای موضعی واژینال که حاوی استروژن کنژوگه است را برای رفع التهاب و خشکی واژن تجویز کرد.»
پزشک جراح و متخصص بیماریهای زنان و زایمان و نازایی یادآور شد: «این کرمها به راحتی در بازار یافت شده و حاوی سهدهم میکروگرم هورمون در هر بار استفاده است. با توجه به اینکه جذب سیستمیک و عمومی این کرمها ناچیز است، عوارض چندانی نداشته و به نرمی و رفع سوزش واژن کمک میکند و در کنار تجویز داروهای گیاهی در درمان گرگرفتگی هم موثر هستند. از طرفی، در همین مراجعات زنان یائسه، میتوان با آموزش یک زندگی با سبک و روش صحیح، انتخاب تغذیه سالم (مصرف بیشتر خوراکیهای گیاهی و دریایی) همراه با ورزشها و تمرینات مناسب از ابتلا به پوکی استخوان که بزرگترین معضل برای زندگی آنهاست، جلوگیری کرد. در مواردی که استفاده از از کرمهای استروژن موضعی مناسب نباشد، برای رفع خشکی واژن به خصوص در موارد زناشویی میتوان از ژلهای مخصوص لوبریکانت که با ژلهای مورد مصرف در سونوگرافی متفاوت است، استفاده کرد.»
دکتر موجدی در نهایت در پاسخ به این سوال که آیا میتوان از قرصهای هورمونی خوراکی استفاده کرد یا نه؟، گفت: «مصرف آنها توصیه نمیشود چون اغلب زنان یائسه، دچار اضافه وزن و در سنین بالای 50 سال هستند و استفاده از داروهای خوراکی استروژن میتواند عوارضی مثل آمبولی و ترومبوز عروقی را برایشان ایجاد کند.»