3 راهکار افزایش دهنده حافظه
رها نکردن درس و یادگیری و مداومت و پرداختن به مطالعه و درس خواندن و عادت کردن به حفظ کردن هر چه بیشتر مطالب باعث فزونی نیروی حافظه می شود زیرا حفظ کردن برای آدمی همچون ورزش است برای بدن.
اصلاح روند زندگی و مراقبت همه جانبه بهداشتی، تغذیه خوب و مناسب و بیداری باعث تیزی و نیرومندی حافظه می شوند. همچنین پیاده روی و حرکت دادن دست ها و ورزش های مانند آن، نیکو و مناسب هستند ولی ورزش های سخت و خسته کننده که باعث صرف نیروی زیاد و درنتیجه پرخوری می شوند باعث کاهش حافظه می گردند.
تقویت حافظه به کمک تغذیه و با استفاده از مربای عسلی وج (سوسن زرد)، هلیله سیاه، زنجبیل، کندر، روغن گوشت سفید نارگیل و همچنین ماساژ سر با روغن خیری و روغن سوسن، همچنین به کاربردن غرغره ها و عطسه آورهای تند که بلغم رامی زدایند به افزایش حافظه کمک می کنند.
برای تقویت حافظه به عطاری بروید
تقویت حافظه با گیاهان دارویی یک راه بی خطر و مورد قبول طب قدیم است و در این مطلب برای شما 12 گیاه دارویی را معرفی کردیم.
1– رزماری (اکلیل کوهی) (Rosemary): رزماری یک گیاه محبوب هم از نظر پزشکی و هم به عنوان نماد حافظه بوده است. رزماری محرک گردش خون و فعالیتهای مغزی ((cephalic است. در یونان باستان اعتقاد بر این بوده است که اکلیل کوهی ذهن و حافظه را تقویت می کند و به همین دلیل دانشجویان یونان در وقت امتحان دادن تاج گل هایی از اکلیل کوهی را بدور سر خود می پیچیده اند. استشمام چند قطره از روغن رزماری یقیناً موجب احساس پاک بودن فوق العاده فکر می شود.
2– گل سرخ (Rosa spp): امروزه هم همانند گذشته گل سرخ گیاهی باارزش است، در طب آیورودایی گل سرخ را خنک کننده بدن و مقوی ذهن می دانند. در اختیارات بدیعی آمده استشاق گل سرخ باعث قوت دماغ می شود.
3– مریم گلی دارویی (sage): این گیاه که بطور سنتی آن رابا طول عمر مرتبط می دانند به عنوان دارویی برای بازگرداندن حافظه در افرادمسن شهرت یافته است. به عنوان نمونه john gerarde می گوید: مریم گلی برای سر و مغز بطور استثنایی مناسب است و احساسات و حافظه را نیرومی بخشد.
4– ژینکو (Ginkgo): برگ ژینکو تقویت کننده حافظه و باعث ازدیاد فعالیت های مغزی وجریان خون درآن می شود.
5- روغن فرار حاصل ازگیاهانی همچون نعنا، رزماری، ریحان، آویشن، مرزه، میخک و جوز از جمله روغن های cephalic هستند به این معنی که موجب تحریک مغز می شوند و به پاک بودن تفکر کمک می کنند.
6- کُندُر گیاهی دارویی است از راسته افراها (Sapindales) که از صمغ آن هم به عنوان خوشبو کننده استفاده میشود. صمغ کندر را معمولا با اسفنددانه میسوزانند. میتوانید کندر را در دهان گذاشته و به صورت آدامس از آن استفاده نمایید اما کمی تلخ میباشد.جویدنش لثه را محکم میکند و بوی دهان را میزدایدبرای حافظه مفید است. (توجه کنید جویدن کندر در این مورد مؤثر است نه بلعیدن آن).
7- از روغن ارده (روغنی که بعد از اینکه کنجد را ارده کردند از آن روغن تهیه میکنند) در غذاهایتان استفاده کنید.
8- ارده کنجد را بهاشکال مختلف مانند حلواارده، اردهشیره و ارده و عسل میل کنید
9- گردو بخورید و پنیر بدون گردو نخورید
10- میتوانید 50 گرم سیاهدانه را با گوشتکوب بکوبید (نه با آسیاب) و با 300 گرم عسل زنبوری چندگیاهی مخلوط کنید و آن را میل کنید.
11- دمکرده اسطوخدوس و افتیمون نیز موثر است
12- به جز میوه و سبزیجات، مواد دیگری مثل کارکامین و همچنین ویتامین های B مثل نیاکتین و اسید فولیک نیز در این زمینه کمک کننده هستند و خطر ابتلا به آلزایمر را پایین می آورند.
نکات تکمیلی تقویت حافظه
*پرهیز از مصرف داروهای شیمیایی برای افزایش حافظه
* پرهیز از کمخوابی و داشتن خواب مناسب و کافی
* استرس خود را کنترل کنید چون باعث کاهش تمرکز می شود
*زمانی که می خواهید چیزی را به خاطر آورید چشم های تان را ببندید چرا که باز ماندن چشم ها تمرکزتان در یادآوری آن موضوع را با دیدن چیزهای مقابل تان پرت می کند
*برای به خاطر آوردن نام افراد تلاش کنید به ویژگی چهره آنها تمرکز کنید و با داستان هایی در ذهن خود در مورد آن فرد متمرکز شوید
* ساخت درخت خاطره در ذهن برای به خاطر سپردن فهرست های طولانی
*برای یافتن پاسخ سوالات کمتر به اینترنت مراجعه کنید و بیشتر از ذهنتان کمک بگیرید
*راه رفتن می تواند همچون یک خواب عمیق در به خاطر سپردن داده های جدید در ذهن کمک رسان باشد
*خوردن غذاهای حاوی «فلاونوئیدها» که در انگور، برگ های چای و دانه های کاکائو یافت می شوند، می توانند باعث تقویت عصب های مغز شوند
*مصرف کم شکر
*چالش ذهنی ایجاد کنید. قرار دادن موانعی بر سر راه یادگیری، می تواند به تقویت دراز مدت حافظه کمک کند
*یادگیری یک زبان دیگر با به تاخیر انداختن روند بیماری ای به نام «دیمنشیا» در تقویت دراز مدت حافظه بسیار موثر است
*مصرف برخی ویتامین ها همچون «ویتامین ب ۳» که در خوراکی هایی چون، ماهی، بیف، مرغ، هویج و برگ گیاهان سبز وجود دارند می توانید ابتلا به بیماری های مرتبط با حافظه از جمله «دیمنشیا» را به تاخیر بیاندازید
*بههیچوجه آب یا نوشیدنی که در آن یخ انداخته شده باشد مصرف نکنید
*ضمناً اگر طبعتان نیز سرد است باید مراقب باشید که سرتان را گرم نگه دارید.
*ورزش های قلبی-عروقی مانع از دست رفتن حافظه می شود. پزشکان بر این عقیده اند که علت آن است که ورزش گردش خون را در مغز بالا می برد و نمی گذارد بافت های عصبی مغز با بالا رفتن سن به سرعت از بین بروند.
*مغزتان را فعال نگه دارید. این مسئله به جز بالا بردن قدرت یادآوری، ظرفیت حافظه را هم بالا می برد و مانع از دست رفتن حافظه می شود.
*بدن همیشه به ویتامین نیاز دارد و در رابطه با مغز دو تا از این ویتامین ها اهمیت بیشتری پیدا می کنند: ویتامین B12 و اسید فولیک.
عوامل کاهش دهنده حافظه:
- شرابخواری
- خوابیدن زیاد به ویژه هنگام روز و پس ازپرخوری
- مصرف خوراکی ها و موادخواب آور
- مصرف بیش ازحد خشخاش، کاهو، سیر، پیاز و زعفران، نوشیدن آب زیاد
- شستشو با آب بسیارگرم و بسیار سرد هم برای حافظه مناسب نیست
طب اسلامی در مورد تقویت حافظه چه پیشنهاداتی دارد؟!
در متون طب اسلامی مسواک زدن، روزه گرفتن، قرائت نمودن قرآن (بویژه آیة الکرسی)، وضو با آب نیمه گرم و دائم الوضو بودن، به صورت علما نگاه کردن، اطاعت از پدر و مادر، گرفتن ناخنها در روز دوشنبه، حجامت کردن و عسل خوردن، کندر جویدن، شیر، مربای آویشن، اسطوخودوس، خوردن انگور و گرمی جات، عدس، کرفس، کدو، سیب و به، جوانه گندم، ناشتاخوردن انار با پیه آن، ناشتاخوردن مویز با هسته، ناشتاخوردن مخلوط زعفران، سعدکوفی و عسل و بطور عموم خوردن آب کم و غذای کم جهت زیادی حافظه مؤثراست. اما مواردی همچون خوردن سیب ترش، خوردن سردی بیش ازحد مانند ماست و برنج، خوردن گشنیز، پنیر و آب زیاد، حجامت کردن درجای گودی پشت باعث کاهش حافظه می شوند.
در احادیث نیز در زمینه افزایش حافظه مواردی ذکر شده است از جمله قرائت قرآن کریم. یکى از امتیازهاى قرآن مجید آن است که تلاوت و بهخاطرسپردنش سبب تقویت حافظه مىشود.
در حدیثی از امام صادق علیه السلام آمده است: ثلاثٌ یُذْهِبْنَ النِّسْیانَ وَ یُحْدِثْنَ الذُّکْرَ: قِراءَهُ الْقُرآنِ، وَ السِّواکُ وَ الصِّیامُ (دعائم الاسلام، ج 2، ص 137، ح 481) یعنی «سه چیز، فراموشى را از بین میبرد و حافظه را زیاد میکند: خواندن قرآن، مسواکزدن و روزه گرفتن».
سیدمهدی غضنفری متخصص فیزیولوژی می گوید: مغز از بافت چربی تشکیل شده است و چربی را دوست دارد، با توجه به مزاج افراد مصرف چربیهای طبیعی در برخی از افراد به ویژه خشک مزاجان و افراد لاغر باعث تقویت حافظه و بالعکس مصرف چربی در افراد چاق و افرادی که دارای چربی خون بالا هستند باعث کاهش حافظه میشود.
درمتون طب سنتی بیان شده، هرگاه مزاج بطن واپسین مغزبه سردی غیر طبیعی دگرگون شود حافظه ضعیف یا مختل می شود و باید به گرم کردن آن پرداخت. ازبین رفتن یا کاهش حافظه همیشه در اثر سردی مزاج پدید می آید ولی اگر همراه باخواب آلودگی پدید آید مزاج بیمار دچار سردی و رطوبت است و اگر همراه با بیخوابی باشد بیمار دچار سردی و خشکی مزاج است. در کل مزاج خشک برای افزایش حافظه مناسبتر و بهتر است.
اگر کاهش حافظه همراه با سلامت کامل بدنی پدید آید، نشاندهندة صرع یا سکتة مغزی است.