فشار خون نیرویی است که خون روی دیواره شریانها اعمال می کند. دو عدد مرتبط با فشار خون وجود دارد. شماره اول «فشار سیستولیک» است که فشاری است که درهنگام انقباض (سیستول) بطن ها، توسط قلب به دیواره رگها وارد می شود. شماره دوم «فشار دیاستولیک» است که مربوط به فشاری است که بین دو مرحله استراحت و پرشدن مجدد قلب از خون، به دیواره رگها اعمال می شود. فشار خون طبیعی این است که فشار سیستولی 120 میلیمتر جیوه و یا کمتر باشد.
فشار دیاستولیک طبیعی نیز80 میلی مترجیوه و یا کمتر است. این دو عدد به طور معمول به عنوان 80/12 mmHg بیان می شود.
فشار خون پایین، که hypotension نیز نامیده می شود، وضعیتی است که فشار خون، پایین تر از 60/90 میلی متر جیوه است. گرچه بعضی افراد دائما فشار خون پایینی دارند و هیچ مشکلی هم ندارند، اما فشار خون پایین نیز دارای خطراتی است و می تواند نشانه ای از یک وضعیت جدی تر باشد.
1- خطرات هشدار دهنده
فشار خون پایین می تواند موجب سرگیجه، تاری دید و گیجی شود. این ها شرایط خطرناکی هستند که در هنگام تمرکز برای ایمنی، مورد نیاز است. به طور مثال چنانچه شما مشغول رانندگی با یک وسیله نقلیه موتوری باشید، این علائم از فشار خون پایین می تواند باعث از دست دادن تمرکز در هنگام رانندگی شده و درنتیجه منجر به از دست دادن کنترل خودرو می شود.
2- خطرات سقوط
شروع سرگیجه می تواند به سرعت رخ دهد. به ویژه هنگامی که ناگهان درحالت ایستاده قرار می گیرید، سرگیجه ناشی از آن می تواند منجر به سقوط شود که به شما آسیب می رساند. همچنین غش کردن نیز از خطرات فشار خون پایین است. نادیده گرفتن آن میتواند سبب آسیب بدنی جدی شود که ناشی از افتادن ناخودآگاه است.
3- شوک
شوک زمانی اتفاق می افتد که خون به ارگان های اصلی از جمله مغز، به اندازه کافی نمی رسد. نشانه های اولیه شوک شامل سرگیجه، گیجی و خواب آلودگی است. همانطور که شرایط شوک پیشرفت می کند، نشستن و گذشتن از این مرحله دشوار خواهد بود. شوک می تواند کشنده باشد و باید بلافاصله درمان شود.
4- شرایط دیگر
فشار خون پایین می تواند شاخصی برای یک مشکل بسیار جدی باشد. مشکلات ناشی از فشار خون پایین عبارتند از: کم خونی، عفونت شدید، کمبود آب شدید، مشکلات قلبی مانند حمله قلبی، نارسایی قلبی و دریچه های قلب معیوب، واکنش شدید آلرژیک، و مشکلات غدد درون ریز مانند تیروئید بیش از حد فعال یا غیر فعال، بیماری آدیسون، قند خون پایین و دیابت. درمان فشار خون پایین به علت آن بستگی دارد؛ اما اضافه کردن نمک یا کافئین به رژیم غذایی ممکن است به افزایش فشار خون کمک کند. قبل از تلاش برای مقابله با فشار خون پایین به وسیله هرچیزی، با پزشک خود مشورت کنید. پیش از انجام هرگونه تغییرات غذایی، قرار ملاقات با پزشک خود را تنظیم کنید. بسیاری از چیزها می تواند باعث فشار خون پایین شوند،از جمله داروهای خاص. درضمن به یاد داشته باشید که مقدار بیش از حد کافئین می تواند باعث کم آبی شود؛ و نیزمصرف سدیم بالا نیزمی تواند فشار خون شما را به سطح ناامن افزایش دهد که می تواند منجر به سکته مغزی یا حمله قلبی شود.
برگردان: سیما آزادفلاح