رگهای واریسی با اینکه میتوانند ظاهر ناخوشایندی داشته باشند، اما در بیشتر افراد مشکلی ایجاد نمیکنند. اگر علائم این بیماری را داشته باشید، روشهای مختلفی میتوانند به بهتر شدن ظاهر و احساس پاهای شما کمک کنند.
از دلایل ایجاد رگهای واریسی در پا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش سن
جنس مونث (تغییرات هورمونی در اثر بلوغ، بارداری و یائسگی میتواند منجر به واریس شود و مصرف قرصهای ضد بارداری این خطر را افزایش میدهد)
داشتن دریچههای معیوب در حین تولد
چاقی
واریس در بارداری
سابقه ایجاد لختههای خون در پاها
نشستن یا ایستادن طولانی مدت
سابقهی خانودگی ابتلا به واریس
علائم
علائم واریس عبارتند از:
رگهای به رنگ بنفش یا آبی
رگهایی که بصورت پیچخورده و برآمده ظاهر میشوند؛ اغلب مانند ریسمانهایی بر روی پاها هستند.
سنگینی،درد و فشار واریس
رگهای بیرونزده و متورم
رگهای کوچکتری به نام رگهای عنکبوتی که میتوانید بر روی سطح پوست مشاهده کنید.
گرفتگی عضلات ران یا ساق پا (اغلب در شب)
تورم خفیف پاها یا مچ پا
خارش
اگر جریان خون در رگها بدتر شود، علائم آن شامل موارد زیر میباشد:
ورم پا
درد پا یا ساق پا پس از نشستن یا ایستادن طولانی مدت
تغییرات رنگ پوست در پا یا مچ پا
پوست خشک، قرمز و پوسته پوسته شده که به راحتی ترک میخورد.
زخمهای واریسی در پوست که به آسانی بهبود پیدا نمیکنند.
زخم شدن و سخت شدن پوست پا و مچ پا (میتواند به مرور زمان رخ دهد)
ترومبوز وریدی عمقی (واریس حاد)
عوارض واریس
عوارض واریس با اینکه نادر میباشند اما عبارتند از:
زخم واریسی: زخمهای به شدت دردناک ممکن است در نزدیکی رگهای واریسی بویژه در نزدیک مچ پا ایجاد شوند.
لخته شدن خون: گاهی اوقات رگهای موجود در عمق پا بزرگ میشوند. در این موارد ممکن است پا به مقدار قابل ملاحظهای متورم شود.
خونریزی: گاهی اوقات رگهای بسیار نزدیک به پوست ممکن است از هم گسیخته شوند. این امر معمولاً تنها موجب خونریزی جزئی میگردد.
روشهای درمانیشامل پوشیدن جورابهای محکم مخصوص واریس و نشستن در حالتی است که پاها در سطحی بالاتر از قلب قرار داشته باشند (به طور مثال قرار دادن پاها بر روی یک صندلی در حالت نشستن و یا دراز کشیدن بر روی زمین). در اغلب موارد برای برطرف کردن مشکل واریس، عمل جراحی مورد نیاز است.
تغذیه در بیماران مبتلا به واریس:
چه غذاهایی مفید هستند؟
برطرف کردن یبوست گام نخست در بهبود این بیماری است. یبوست فشار وارده بر سیاهرگهای ساق پا را افزایش میدهد و منجر به تشکیل واریس میشود. رژیم غذایی غنی از فیبر، سبب کاهش یبوست و پیشگیری از بروز واریس میشود.
روشهای درمان واریس شامل پوشیدن جورابهای محکم مخصوص واریس و نشستن در حالتی است که پاها در سطحی بالاتر از قلب قرار داشته باشند.در اغلب موارد، عمل جراحی نیز مورد نیاز است.
ـ برای حجیم کردن مدفوع و پیشگیری از یبوست، مصرف غلات سبوس دار، نان سبوسدار، ماکارونی و برنج توصیه میشود. غلات غنی از فیبر نامحلول، مدفوع را حجیم کرده و آب را در خود نگه میدارند، در نتیجه مدفوع حاصل، نرمتر و بزرگتر بوده و آسانتر از دستگاه گوارش عبور میکند. بدین ترتیب فشار کمتری به وریدهای پا وارد میشود. این نکته حائز اهمیت است که افزایش دریافت فیبر در رژیم غذایی باید همراه با افزایش دریافت آب، حداقل به میزان ۶ لیوان در روز باشد.
ـ سبزیجات دارای برگ سبز و انواع کلم به وسیله تامین فیبر نامحلول به ویژه در طول دوران بارداری اهمیت دارد. چرا که در این زمان، سطوح بالای هورمون پروژسترون، سبب آهسته کردن انقباضات روده بزرگ میشود و احتمال بروز یبوست را افزایش میدهد.
ـ مرکبات به ویژه پرتقال و گریپ فروت همچنین شاتوت، توت فرنگی، فلفل دلمه ای و انواع سبزیجات دارای برگ سبز تامین کننده ویتامین Cهستند. این ویتامین برای حفظ استحکام کلاژن ضروری است. کلاژن مادهای است که به حفاظت از دیواره رگها کمک می کند. فقدان ویتامین Cدر رژیم غذایی منجر به پارگی وریدهای کوچک و بدتر شدن واریس وریدها میشود.
از نظر تغذیه ای مهم ترین کارها برای بهبود واریس، برطرف کردن یبوست و کاهش وزن اضافی در افراد چاق است.
ـ مصرف عصاره شاتوت در افراد دچار واریس سبب کاهش نشت دیواره نازک رگهای خونی میشود. این عصاره دارای آنتی اکسیدانهایی به نام آنتوسیانین است. آنتوسیانین به بهبود بافت پیوندی آسیب دیده کمک میکند. مصرف میوه شاتوت نیز اثر مشابهی در رفع این مشکل دارد.
– مغزها، دانه ها و ماهی های روغنی حاوی اسید های چرب ضروری هستند که مصرف مقداری از این غذاها به طور روزانه برای کمک به استحکام دیواره وریدها ضروری است.
از چه غذاهایی باید پرهیز کرد؟
ـ کره، مارگارین، روغنها، کیک، شیرینی، شکلات، پای و بیسکویت سرشار از چربی بوده و تامین کننده مقدار زیادی انرژی هستند که احتمال افزایش وزن و واریس وریدی را افزایش میدهند.
ـ هر غذایی که به طور تجربی سبب بروز یبوست میشود، باید به میزان کمتر یا به طور ترکیبی همراه با غذاهای ملین مصرف شود.مهم ترین مواد غذایی ملین شامل آلو ، انجیر و زرشک است.
چند نکته:
ـ کاهش وزن اضافی برای افرادی که اضافه وزن دارند، ضروری است. افزایش فشار وارده به رگها در نتیجه حمل چربی اضافی بدن، با افزایش خطر واریس مرتبط است.
ـ ورزش منظم به سوزاندن انرژی اضافی و همچنین درمان واریس کمک میکند.
-از فیزیوتراپی برای پیشگیری و درمان واریس می توان بهره برد.
*درمان واریس به کمک لیزر:
به وسیله لیزر نه تنها می توان رگهای واریس دردناک را تا حد زیادی بهبود بخشید ، بلکه می توان این رگهای باریک و ضعیف را دوباره به حالت اولیه بازگرداند. میلیون ها نفر از مبتلایان به واریس از گره های قرمز و دردناک در ناحیه پاها رنج می برند، این افراد امروزه می توانند امیدوار باشند که از طریق لیزردرمانی رگهای واریسی و حتی رگهای مستعد ابتلا به واریس ، درمان خواهند شد.
فیزیوتراپیست غزل خراجی
بهترین درمان واریس چه درمانی است؟