برای هر یک از ما پیش آمده که در فضای مجازی با تبلیغات فراوانی در زمینههای مختلفی روبهرو شدهایم؛ اما انتشار این گونه آگهیها در خصوص اعمال جراحی زیبایی یکی از انواع تبلیغاتی است که امروزه به وفور در فضای مجازی مشاهده میشود؛ از کاشت مو با قیمتهای استثنایی گرفته تا جراحی بینی، تزریق ژل، بوتاکس و…
تبلیغ در زمینه این جراحیها به همین جا ختم نمیشود؛ بهطوریکه با گشتی در فضای مجازی و جستوجوی پیامکهای تبلیغاتی، روزانه با خیل عظیمی از آگهیها در راستای ثبتنام افراد غیرمتخصص و حتی افراد عادی جهت ثبتنام در این دورههای آموزشی مواجه میشویم.
گویی برگزاری اینگونه دورههای کوتاه مدت سودآوری کلانی برای برگزار کنندگان آن داشته بطوری که اخیرا شرکتهای فروش تجهیزات پزشکی نیز با برگزاری کلاسهای آموزشهای سطحی و کوتاهمدت جوانسازی پوست و مو توسط افراد کمتجربه تحت عنوان مربی و استاد، به دنبال کسب درآمد و تربیت متخصصان پوست هستند.
البته در این آشفته بازار مد و زیبایی افراد سودجو نیز بیکار ننشسته و با گذراندن یک دوره کوتاه مدت یک یا چند روزه اقدام به انجام جراحیهای زیبایی به صورت مخفیانه میکنند؛ بر اساس گزارشهای رسیده برخی از آرایشگران نیز به صورت کاملا غیر قانونی اینگونه کارها را انجام میدهند که این موضوع میتواند عوارض بسیار خطرناکی را برای فرد متقاضی در پی داشته باشد.
*2 روزه متخصص زیبایی شوید!
برخی از مراکز به صورت گسترده اقدام به برگزاری این دورهها میکنند، دورههای یک روزه که حتی پرستاران نیز میتوانند بهراحتی در آن شرکت کرده و با گذراندن یک کلاس چند ساعته و البته با پرداخت هزینههای میلیونی راه چند ساله را یک شبه طی کنند و در عرض چند ساعت گواهی شرکت در دوره را دریافت کنند!
این افراد با استناد به مدارک و تکیهبر آموزشهای ارائهشده در این کارگاهها خود را صاحب صلاحیت برای دخالت در امور پوست و مو میدانند. آنان آموزشهای چندساعته خود را بدون داشتن تجربیات بالینی روی بیمارانی که در این زمینه اطلاعات کافی نداشته به اجرا درمیآورند که حاصل آن، آسیبها، عوارض فراوان و طرح شکایتهای متعدد در مراجع قضایی و انتظامی از نحوه درمان است؛ که متاسفانه این روند بهطور چشمگیری رو به فزونی میرود.
*ورود افراد غیرمتخصص به حوزه زیبایی عامل 10 درصد شکایات از پزشکان
در همین رابطه ایرج خسرونیا رئیس انجمن متخصصین داخلی ایران به خبرنگار فارس میگوید: به معنای واقعی مراکز جراحی غیرمجاز، مراکزی هستند که از وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی مجوز دریافت نکردهاند و پروانه سازمان نظام پزشکی را ندارند؛ بنابراین 5 تا 10 درصد از شکایتهایی که از متخصصان میشود به دلیل جراحیهایی است که این دسته از افراد بدون دانش و درایت انجام میدهند.
وی عوارض جراحی در چنین مکانهایی را غیر قابل جبران بیان میکند و ادامه میدهد: ممکن است نیاز فوری به کمکهای اولیه باشد و به دلیل نبودن بخش ICU، CCU، متخصص بیهوشی، متخصص قلب، وسایل لازم برای احیا و همچنین فاصله داشتن از این دستگاهها مشکلات جبرانناپذیری را گریبانگیر فرد کند؛ نه تنها فرد به زیبایی نمیرسد بلکه ظاهر اولیه خود را نیز از دست میدهد.
خسرونیا در ادامه، توضیح میدهد: مکانهایی که در زمینه زیبایی فعالیت میکنند و پروانه کار از وزارت بهداشت و درمان ندارند، یقیناً مسائل بهداشتی در آن بهطور صحیح و کامل رعایت نمیشود و ممکن است آلودگی محیط بروز بیماریهای واگیر از قبیل هپاتیت، کزاز و … را به دنبال داشته باشد. همچنین عارضهای که برای پوست به وجود میآید، شکل پوست را تغییر میدهد.
به گفته خسرونیا، این مراکز به تازگی با همکاری شرکتهای تجهیزات پزشکی دورههای کوتاهمدت آموزشی پوست و مو برگزار میکنند اما باید توجه داشت شخصی که مدرک را دریافت میکند با گذراندن این دوره کوتاهمدت به هیچ وجه نمیتواند مهارتی که پزشک متخصص و فوقمتخصص در این رشته را دارا است به دست آورد و اگر مشکلی در حین جراحی رخ دهد، خطری جدی محسوب میشود؛ چندی است دانشگاه جامع علمی- کاربردی نیز به این جمع اضافهشده است.
*مجوزهایی که مورد تایید وزارت بهداشت نیست!
داریوش دائر عضو انجمن پوست و موی ایران ، در خصوص ورود افراد غیرمتخصص به حوزه پوست و مو میگوید: از آنجا که بازار مطالبات زیبایی در کشور بسیار داغ است و انگیزه سودجویی و استفادههای مادی در برخی از افراد وجود دارد، تعدادی از ارگانها که خود را وابسته به دانشگاه میدانند، اقدام به برگزاری کلاسهایی در زمینه پوست و مو کردهاند که مجوزهای اهدایی آنها بههیچوجه مورد تأیید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیست.
وی ادامه میدهد: ورود این افراد به حوزههای پزشکی و زیبایی باعث سلب اعتماد مردم جامعه از متخصصین پوست و مو شده است. لازم است توجه کنیم صرف گذراندن دورهای چندروزه یا حتی چند ساعته نمیتواند مجوزی برای فعالیتهای افراد در حوزه زیبایی و انجام عمل باشد.
این متخصص پوست و مو توضیح میدهد: متأسفانه برخی افراد غیرمتخصص با انجام کارهایی مانند تزریق ژل و حتی کاشت مو در مراکز زیرزمینی و غیرمجاز در حال فعالیت هستند که این مسائل میتواند سلامت جامعه را به صورت جدی به خطر بیندازد. چندین مورد از عوارض این نوع جراحیها توسط انجمن پوست و مو به مراجع ذیصلاح اطلاع داده شده و لازم است مردم جامعه نیز در این خصوص اگاهی بیشتری داشته باشند.
دائر در پایان در خصوص عوارض جراحیهای غیراصولی عنوان میکند: سوختگی، تغییر شکل اندام، ایجاد بافتهای اضافی و از بین رفتن توانایی اندامهایی مثل ابرو و پلک از مهمترین عوارض جراحیهای غیراستاندارد به شمار میرود.
اما داستان ورود افراد غیرمتخصص به حوزههای پزشکی داستان جدیدی نیست و هرازچند گاهی اخبار جدیدی مبنی بر عوارض جبران ناپذیر جراحیهای زیبایی توسط افراد غیرمتخصص در رسانهها منتشر میشود، اما بیشک اگر در این زمینه چارهای اندیشیده نشود بهزودی سونامی عوارض و شکایات مربوط به این دخالتهای غیرمجاز در امور تخصصی پوست جامعه را فرا خواهد گرفت لذا لازم است مسئولان مربوطه با نظارت دقیق بر این مراکز آموزشی چارهای برای دخالت افراد غیر متخصص در امور تخصصی پزشکان بیاندیشند.