تعریف آب آوردن ریه
به طور معمول بین ریه و قفسه سینه فضایی وجود دارد که به آن فضای جنب گفته می شود. داخل آن نیز همیشه ترشح وجود دارد که جذب خون می شود. زمانی که این مایع افزایش پیدا کند، اصطلاحا به آن آب آوردن ریه می گویند.
دلایل شایع آب آوردن ریه
پزشکان برای مبتلا شدن به بیماری آب آوردن ریه ها عللی را مطرح کرده اند که از جمله آنها می توان به سرطان ریه ، مشکلات قلبی ، بیماری های باکتریایی یا ویروسی در ریه ها و در نهایت مصرف مداوم سیگار اشاره نمود . علاوه بر مصرف سیگار ، مصرف قلیان هم امروزه به یکی از مهم ترین علل این بیماری مبدل گشته است. پرده جنب که در اطراف ریه ها قرار دارد به انواع بیماری ها حساس می باشند و در نتیجه بر اثر عفونت های مختلف می تواند دچار تغییر حالت شود. زمانی که سیستم ایمنی بدن ما به هر علتی کاهش می یابد یکی از مهم ترین بیماری هایی که می توان به آن مبتلا شد ، آب آوردن ریه ها می باشد.
آب آوردن ریه در جنین
هیدروپس فتالیس به عنوان تجمع غیر طبیعی مایعات در حداقل دو عضو مختلف از بدن جنین تعریف شده است. به عنوان یک مادر باردار به یاد داشته باشید که فضاهای پر از مایع می تواند در جاهای مختلف بدن جنین داخل رحم مادر رخ دهد. از جمله اعضای داخلی بدن جنین که احتمال تجمع مایعات در آن ها بیشتر است، عبارتند از:
• حفره شکمی جنین (استسقاء)
• اطراف قلب جنین (افیوژن پریکارد)
• اطراف ریه های جنین ( افیوژن پلور )
• زیر پوست جنین و یا ادم ژنرالیزه (پشام و یا تورم پوست)
روش تشخیص هیدروپس فتالیس پس از تولد نوزاد
اگر تجمع مایع تنها در یک منطقه از بدن جنین و به مقدار بسیار کمی رخ داده باشد، پزشکان نمی توانند صد در صد تشخیص دهند که عارضه موجود در بدن او هیدروپس فتالیس باشد. در عوض اگر مقدار مایع در یک نقطه از بدن جنین افزایش یابد، دکتر معالج شما می تواند به سادگی آن منطقه را شناسایی کند. روش تشخیص تورم بیش از حد ناشی از عارضه هیدروپس فتالیس غیرایمنی شامل یک نوع آزمایش خون از مادر در دوران بارداری است که به نظر می رسد برای شناسایی آنتی بادی های مرتبط با ناسازگاری های گروه خونی، گزینه مناسبی باشد.
آب آوردن ریه در نوزادان سزارینی
نوزادی که با سزارین متولد می شود ممکن است در ریه اش مایع جمع شود و پس از تولد دچار مشکل تنفسی گردد.
یکی از این مشکلات، ناراحتیهای تنفسی در نوزاد می باشد. دلایل قطعی بروز مشکلات تنفسی در نوزاد کاملا معلوم نیست، اما تحقیقات حاکی از آن است که تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی بدن مادر و جنین طی زایمان طبیعی، برای رشد و تکامل ریه های نوزاد ضروری است. بروز درد زایمان در مادر سبب آزادسازی هورمون هایی می شود که منجر به رشد ریه های نوزاد خواهد شد.
اما این تغییرات، طی زایمان سزارین انجام نمی گیرد. باید در نظر داشت که سن بارداری (هفته چندم بارداری) در زمان انجام سزارین بسیار مهم می باشد.
خطر سزارین برای نوزاد
متخصصان معتقدند مشکلات تنفسی هم در زایمان طبیعی کمتر است. بیهوشی بکار رفته در سزارین باعث کم شدن ذخیره اکسیژن تنفسی نوزاد شده و گاهی او را به داروهایی برای مقابله با این مشکل نیازمند میکند. محققان معتقدند مراحل زایمان طبیعی، نوزاد را برای زندگی در خارج از رحم آماده میکند.
همچنین خارج شدن مایعات درون ریه ها حین زایمان طبیعی باعث ترشح هورمونهایی در بدن نوزاد میشود که نقش مهمی در سلامت ریهها دارند. درد زایمان نیز سهم مهمی در جریان تولد دارد به طوری که نوزاد را برای تنفس در محیط خارج از رحم آماده میکند. حالا باز بگویید که زایمان طبیعی بد و درد آور است!
تنها مزایای زایمان سزارین انتخابی، اطلاع مادر از چگونگی زایمان و عامل دیگر راحتی آن برای جراح است. اما خانمها باید بدانند که جراحی سزارین یک جراحی بزرگ شکمی و بسیار جدی است و از شروع سزارین تا حین عمل و پس از آن سه تا چهار ساعت طول میکشد.
نوزادان ماحصل زایمان سزارین، تا 4 برابر بیشتر از سایر نوزادان در معرض خطر نارس بودن ریه هستند و به همین علت بیشتر امکان دارد که پایشان به بخش مراقبتهای ویژه نوزادان باز شود.
به گفته متخصصان نوزادان، دردهای زایمانی، میتواند باعث ترشح بیشتر هورمون کورنیزول در مادر شود، هورمونی که دقیقا نوزاد برای بالغ شدن ریههایش، و کسب آمادگی برای تنفس در هوای آزاد، به آن نیاز دارد. اما وقتی مادری قبل از شروع دردهایش، به اتاق عمل برود و نوزادش را با برشی در شکم، به دنیا بیاورد، دیگر فرصتی برای بلوغ ریههای نوزاد باقی نمیماند.
عوارض سزارین مربوط به جنین:
عبارتند از یرقان و مشکلات تنفسی.
البته منظور اینست که احتمال بروز این مشکلات در نوزادان سزارینی بیشتر از نوزادان زایمان طبیعی است نه این که حتماً در هر نوزادی که با روش سزارین به دنیا می آید این مشکلات نیز پیش می آید.
فشاری که در حین زایمان طبیعی به قفسه سینه نوزاد وارد می آید کمک زیادی به تمیز کردن ریه های او از ترشحات و مایعات می کند که بر قراری یک فعالیت تنفسی عادی را برای نوزاد ایجاد می کند. البته باز هم باید تأکید نمود در صورتی که ماما یا پزشکتان تشخیص دهد که عمل سزارین برای شما و نوزادتان مفیدتر است باید سزارین انجام شود و عوارض آن با عوارض مربوط به یک زایمان طبیعی مشکل باید سنجیده شود و هرکدام برای شما مفیدتر است انتخاب گردد .
یلدا احمدی
دخترم ImL داره امروز تنگی نفس گرف بردین عکس سینه گفتن اب تو ریه اش جمع شده .الان مارو منتقل کردن ای سی یو میسا بکین علتش چی میتونه باشه