گوش میانی کجاست؟
گوش میانی شامل استخوانچههایی متصل به پرده صماخ است که امواج صوتی را به گوش داخلی، عصب شنوایی و در نهایت به مغز منتقل میکنند . شیپور استاش که در یکی از حفره های گوش میانی قرار دارد راه ارتباطی حلق با گوش است بنابراین هر گونه عفونت یا التهاب که مربوط به دستگاه تنفس ، حلق و ناحیه بینی باشد به گوش میانی منتقل میشود.
عفونت گوش چیست
عفونت گوش یک التهاب در گوش میانی است که عمدتا بوسیله باکتری ها ایجاد می شود و هنگامی رخ می دهد که مایعی پشت پرده صماخ (پرده گوش) جمع شده باشد. هرکسی ممکن است به این بیماری دچار شود. هرگونه عفونت حلق و گلو ناشی ازسرماخوردگی و قسمت بالایی دستگاه تنفس، سوراخ شدن پرده گوش و وجود لوزه سوم که باعث ورود مایع بیرونی ،ویروس و میکروب وارد گوش میانی شود، تهویه را مختل و محیط رشد میکروب ها را فراهم می کند و در نتیجه التهاب گوش میانی اتفاق میافتد که باید به سرعت با بروز اولین علامتها تشخیص و به طور کامل درمان گردد.
عفونت گوش و سرگیجه
شایعترین بیماریهای گوش داخلی که موجب سرگیجه میشود عفونت ویروسی مایع گوش داخلی است که در فصل پاییز و زمستان بیشتر اتفاق میافتد. ویروس به مایع داخل گوش حمله میکند، گوش داخلی دچار التهاب شده و فرد احساس سرگیجه میکند.
نوعی از سرگیجه که ناشی از عفونت گوش داخلی است به سرگیجه خوشخیم و وضعیتی مشهور است، علت این نوع سرگیجه رسوب بلورهای کلسیمی در مایع گوش داخلی است. وقتی فرد سرش را حرکت میدهد به دلیل اینکه مایع داخلی گوش به طور طبیعی حرکت میکند، بلورهایی که رسوب کردهاند نیز حرکت میکنند و موجب تحریک گیرندههای سرگیجه میشوند که نهایتاً احساس سرگیجه را برای فرد همراه دارند.
گوش چه ربطی به سیستم گردش خون دارد؟
اندامک های گوش داخلی جریان خونی که به مغز می رسد را با سیستمی جداگانه از سیستم های رایج کنترل کننده فشارخون ، کنترل می نماید . نتیجه تحقیقات نشان می دهد که اندامک های گوش داخلی دارای یک اثر مستقیم در جریان خونی هستند
که به مغز می رسد و این اثر به طور مستقل از فشار خون بدن و همچنین میزان CO2 موجود در خون اعمال می گردد .گروهی از محققان دریافته اند که گوش داخلی نقشی بیش از حفظ تعادل بدن را برعهده دارد و جریان خون را به مغز نیز کنترل می کند. به نظر می رسد که اندامهای ظریفی که در اعماق گوش داخلی وجود دارد جریان خون را به مغز تنظیم می کند.
محققان از این مطالعه که بر روی ۲۴ نفر انجام دادند، نتیجه گرفتند که این ارتباط احتمالا این توانایی را به انسان اولیه داده است که مستقیم بایستد و در این حالت نیز خون به مغز انتقال یابد. با استفاده از آزمایش های سازمان فضایی آمریکا که برای فضا نوردان انجام می شود، محققان اندام هایی را که تعادل بدن را کنترل می کند ارزیابی کردند. این اندامها در اعماق حفره های استخوانی گوش قرار دارد و جریان خون را در بدن هنگام چرخیدن و کج شدن کنترل می کند.
دکتر “جرج سرادور” که ریاست محققان را بر عهده داشت، گفت: این یافته ها می تواند بطور بالقوه به کشف درمان های جدید برای بیماری های مرتبط منجر شود. وی گفت: برای مثال افراد مبتلا به کم فشاری خون وضعیتی — به این معنی که این افراد زمانی که خیلی سریع از جای خود بلند می شوند از حال می روند و یا دچار سرگیجه می شوند — احتملا به دلیل یک مشکل مرتبط با گوش داخلی، جریان خون به مغز آنها ضعیف است.
بیماری مینیر چیست؟
مینیر یک اختلال در گوش داخلی است با افزایش فشار مایع درونی گوش داخلی این بیماری عارض میگردد و در سنین ۲۰ تا ۶۰ سالگی بیشتر رخ میدهد.
نشانه های مهم بیماری مینیر
سرگیجه حملهای غیر قابل تحمل
وزوز گوش
کاهش شنوائی
و علامتهای دیگر شامل تهوع و استفراغ و احساس فشار در گوش
علت بیماری مینیر
علت اصلی ناشناخته است ولی در زمینه اختلال ژنتیکی عوامل متعددی موجب بروز یا تشدید آن میشود.
چگونه تشدید می شود
▪ آلرژی
▪ اختلالات متابولیکی ( دیابت)
▪ اختلالات عروقی مانند میگرن
▪ عفونتهای ویروسی
▪ سفلیس گوش
ـ توجه: در این بیماری اختلال هوشیاری و سردرگمی غیر عادی است. در صورت وجود این علائم باید به فکر علت دیگری بود.
روش تشخیص بیماری مینیر
بیشترین شکایت بیمار سرگیجه است معمولاً این بیماران گزارش میکنند که سرگیجه از چند دقیقه تا چند ساعت اول طول میکشد. با تهوع و استفراغ توام میباشد علاوه بر این بیماران از تعرق شدید و احساس دائمی عدم تعادل که ممکن است تا چند روز طول بکشد شکایت میکنند. بیماران ممکن است دچار حملاتی شوند که شبانه آنها را از خواب بیدار کند اما در فاصله بین حملات بیماران خوب هستند.
از چه راه هایی درمان می شود
رژیم غذایی
درمان دارویی
درمان جراحی (هدف از جراحی برطرف کردن سرگیجه است) ممکن است بعد از عمل جراحی ناشنوایی ـ وزوز گوش و سنگینی گوش همچنان ادامه پیدا کند.
مینیر و مشکل تعادلی
مثلا در بیماری مینیر (هیدروپس آندولنف) که فشار مایع درون گوش به علت اختلال در بازجذب آن افزایش می یابد، اختلال تعادلی نیز رخ می دهد. در برخی از کمشنواییهای ارثی نیز ممکن است سیستم تعادلی درگیر شود چون اساس زیستشناختی سلولی این دو سیستم شبیه به هم است و سلولهای کنترلکننده بدن نیز ممکن است همچون سلولهای مویی حلزون آسیبدیده باشند.