شاید شماهم گاهی اوقات دچار احساس گرسنگی شوید که این احساس به صورت دائم باشد و اولین چیزی که به ذهن انسان می رسد، خوردن غذا است. ولی ممکن است که بدن شما واقعا نیاز به غذا نداشته باشد و دچار بیماری شده باشد. در این مقاله نگاهی جامع به بیماری پلیفاجیا یا گرسنگی دائم انداخته ایم و دلایل ایجاد این بیماری را آماده کرده ایم.
شاید برای بسیاری از شما اتفاق افتاده باشد که همیشه احساس گرسنگی میکنید و با خود فکر میکنید که علت این گرسنگی دائم چیست؟ اغلب شما به اولین چیزی که فکر میکنید، بیماری دیابت است اما آیا علت اینکه همیشه گرسنه هستید فقط دیابت است یا اینکه دیابت تنها یکی از چند علت گرسنگی دائم شماست. برای اینکه با علتهای مختلف گرسنگی دائم و راههای غلبه بر آن آشنا شوید، با ماه همراه باشید.
بدن شما برای انرژی به غذا نیاز دارد پس طبیعی است که اگر چند ساعتی به بدن شما غذا نرسد، احساس گرسنگی کنید. اما اگر معده شما همیشه در حال قار و قور کردن باشد،حتی وقتی که به تازگی غذایتان را خورده اید، ممکن است سلامت شما با مشکل مواجه شده باشد و بیمار شده باشید. پلی فاژیا (پرخوری) یک اصطلاح پزشکی است که برای گرسنگی بیش از حد به کار می رود و می تواند علامت این باشد که باید به پزشک مراجعه کنید.
احساس گرسنگی شدید ناشی از دیابت
دیابت نوع 1 و 2 هر دو با افزایش سطح قند خون مواجه می شوند که میتواند به هنگامی که فرد سعی میکند تا قند خون را به حالت نرمال برگرداند، چرخهای از گرسنگی را ایجاد کند. قند خون پایین باعث بروز اشتها به غذا میشود اما بالاتر از حد رفتن آن میتواند این تمایل به غذا را بدتر کند. دکتر لوین میگوید: چه اتفاقی میافتد که مردمی که دچار قند بالا هستند، نمیتوانند احساس سیری کنند. این عامل واثری است که بالا و پایین رفتن قند باعث میشود. حتی اگر شما همیشه گرسنه است، سعی کنید که قند خونتان را به وسیله غذا حفظ کنید، در عین حال از غذاهای فرآوری شده، سنگین یا انواع قندهای تصفیه شده خود داری کنید و در عوض از غذاهای پر فیبر استفاده کنید.
آیا مشکل شما قند خون پایین است؟
هایپوگلیسمی یا کمی قند خون عارضه ای است که وقتی گلوکز در بدن شما به میزان خیلی پایینی افت کند به آن دچار می شوید. افرادی که دیابت دارند بیشتر در خطر این عارضه هستند اما مشکلات دیگری نیز می تواند منجر به این بیماری شود. این مشکلات شامل هپاتیت، اختلالات کلیوی و مشکلات غدد آدرنال یا هیپوفیز است.
در موارد شدید، افرادی که کمی قند خون دارند ممکن است به نظر برسد که مست هستند. آنها کلمات را به سختی ادا می کنند و در راه رفتن مشکل دارند. علائم دیگر عبارت اند از:
- اضطراب
- حس می کنید قلب شما در برخی از ضربان هایش جا می ماند
- پوست رنگ پریده
- لرزش
- تعرق
- تیر کشیدن یا خارش دور دهان
کربوهیدارت های پالایش شده
کلوچه ها، شیرینی ها و نان سفید اگرچه خوشمزه هستند، اما به سرعت سطوح قند خون انسان را افزایش می دهند. این در شرایطی است که افت قند خون نیز به همان اندازه سریع صورت می گیرد، در نتیجه، هر چه بیشتر احساس گرسنگی می کنید و هوس های غذایی بیشتری برای مصرف این کربوهیدارت های پالایش شده برای تامین سوخت مورد نیاز بدن خواهید داشت. بر همین اساس یک چرخه شکل می گیرد.
برای حفظ سطوح قند خون در شرایط مطلوب و پرهیز از احساس گرسنگی، مصرف کربوهیدارت های پیچیده که از محتوای بالای فیبر بهره می برند، مانند بادام، سیب، دانه های چیا و پسته توصیه می شود.
احساس گرسنگی دائم ناشی از بیخوابی
در شرایطی که روند زندگی ما به طور فزاینده سریعتر و پر مشغلهتر از گذشته شده است، قربانی شدن برخی چیزها مانند ساعات خواب چندان شگفت آور نیست. در شرایطی که خواب کافی برای سلامت کلی انسان اهمیت ویژه ای دارد، اما یکی از قربانیان نخست محسوب می شود.
کمبود خواب می تواند به ناتوانی هر چه بیشتر در بیدار ماندن طی روز منجر شود و همچنین می تواند تولید هورمون گرلین را افزایش دهد، که احساس گرسنگی را بدون نیاز بدن به دریافت کالری بیشتر ایجاد می کند.
گرسنگی دائم ناشی از استرس
زمانی که دچار استرس شده اید، وسوسه خوردن غذا می تواند قویتر شود. هنگامی که بدن دچار تنش شده است، هورمون های استرس شامل آدرنالین و کروتیزول بیش از اندازه ترشح می شوند، که هر دو آنها می توانند بدن را فریب دهند که به غذای بیشتر نیاز دارد.
همچنین، استرس سطوح انتقال دهنده عصبی سروتونین را کاهش می دهد، که می تواند احساس گرسنگی را افزایش دهد. برای مقابله با این شرایط انجام منظم فعالیت های کاهنده استرس، مانند مدیتیشن و یوگا، را مد نظر قرار دهید.
نیاز به پروتئین و چربی بیشتر
آیا به طور مداوم غذا می خورید، اما هرگز احساس سیری و پری در شما شکل نمی گیرد؟ این شرایط ممکن است با آن چه می خورید در ارتباط باشد. همان گونه که پیشتر اشاره شد، کربوهیدارت های پالایش شده یکی از مقصران اصلی در این زمینه محسوب می شوند، زیرا در سطوح قند خون اختلال ایجاد کرده و فاقد مواد مغذی ضروری مانند پروتئین و چربی هستند.
پروتئین و چربی برای مدت زمان بیشتری در معده باقی می مانند و به احساس پری و سیری کمک می کنند. شما می توانید منابع بیشتری از این مواد مغذی را در وعده های غذایی خود جای دهید، که از آن جمله می توان به ماهی، مرغ، تخم مرغ، مغزهای خوراکی یا لبنیات کم چرب اشاره کرد.
بیش از اندازه سریع غذا خوردن
سرعت بیش از اندازه غذا خوردن زمان کافی برای ثبت این که به میزان کافی غذا خورده اید را در اختیار مغز قرار نمی دهد. در نتیجه، پس از این که حتی به میزان کافی نیز غذا خورده اید، ممکن است احساس گرسنگی داشته باشید، که به تداوم غذا خوردن منجر می شود.
برای این که سرعت غذا خوردن خود را کاهش دهید، وقفه های کوتاه بین هر لقمه به منظور جویدن کامل مواد غذایی توصیه می شود. همچنین، از تماشای تلویزیون، کار با رایانه یا خواندن روزنامه هنگام غذا خوردن اجتناب کنید، زیرا این عوامل حواس پرتی می توانند توجه شما از این که در حال غذا خوردن هستید را منحرف سازند.
آیا مشکل شما بارداری است؟
بسیاری از خانم های باردار اشتهایشان زیاد می شود. این روش بدن برای اطمینان از رسیدن مواد مغذی کافی به جنینی است که در حال رشد است. بیشتر خانم های باردار در سه ماه اول بارداری خود بین ۱٫۸ تا ۲٫۷ کیلوگرم وزنشان بیشتر می شود و در سه ماه دوم و سوم هفته ای ۴۵۰ گرم وزنشان بالا می رود.
علائم دیگری که ممکن است شما باردار باشید عبارت است از:
– پریود نشدن
– زیاد شدن ادرار
– حالت تهوع
– درد سینه یا بزرگ شدن آن
گرسنگی دائم به دلیل تیروئید پرکار
اگر همیشه احساس گرسنگی میکنید و بیشتر از معمول غذا میخورید اما هنوز وزن کم میکنید، ممکن است به این دلیل باشد که تیروئید شما بیش از حد هورمون تولید میکند که تحریک کننده بدن برای از دست دادن وزن است. دکتر لوتفون میگوید: در نظر بگیرید که تیروئید یک اندام هورمونی درون ریز است که هر چیزی را در بدن تسریع میکند. بنابراین سوخت و ساز بدن شما نیز بالا خواهد رفت و در نتیجه منجر به گرسنگی خواهد شد. تیروئید همچنین در احساس سیری نقش دارد بنابراین اگر تیروئید شما بیش از حد فعال شود شما به راحتی سیر نخواهید شد.
چاقی باعث میشود همیشه گرسنه باشید
پرخوری میتواند منجر به افزایش وزن شود اما چاقی نیز میتواند منجر به این شود که همیشه گرسنه باشید و این دور باطل مرتبا ادامه پیدا میکند. دکتر لوفتون گفت: چربی بیش از حد میتواند سطح انسولین را به سرعت افزایش دهد و اشتهای شما را بیشتر کند. به علاوه دکتر لوین میگوید: که سلولهای چربی، بدن شما را کمتر به هورمون سیری لپتین حساس میکند. وی گفت از آنجایی که چربی هورمونهای مربوط به خودش را تولید میکند، بخشی از چاقی به این دلیل است که افراد تمایل به احساس گرسنگی بیشتری نسبت به افرادی با متابولیسم بالاتر و به شکلی بهتر دارند.
پریود شدن باعث احساس گرسنگی میشود
تغییرات هورمونی در طول دوران قاعدگی میتواند منجر به تمایل شما نسبت به کیک و شیرینی شود، اما شما نیز نیاز به کالری بیشتری دارید تا بتوانید نیازهای اضافی بدن خود را در طول دوره ماهانه برآورده کنید. دکتر لوین میگوید: این وضعیتی با مصرف انرژی بالا برای بدن است، که به همین دلیل است که زنها در این دوره احساس خستگی و خشکی در بدن میکنند. در هر نوع از وضعیتی با مصرف انرژی بالا، بدن از لحاظ جسمی نیاز به کالری بیشتری دارد.
آیا مشکل شما مصرف داروی خاص است؟
برخی داروها ممکن است باعث شوند شما بیش از حد معمول غذا بخورید. آنتی هیستامین ها با این عارضه شناخته می شوند؛ درست مثل SSRI یا بازدارنده های بازجذب سروتونین، استروئید، برخی داروهای دیابت و داروهای آنتی سایکوتیک (ضدجنون).
اگر همزمان با شروع یک دارو وزنتان زیاد شد، ممکن است تحت تاثیر دارویی باشد که مصرف می کنید و با خوردن آن احساس گرسنگی شما بیشتر می شود. با پزشک خود مشورت کنید تا داروی جایگزین دیگری برایتان پیدا کند.
خشکی بدن باعث میشود همیشه گرسنه باشید
حتی اگر شما احساس گرسنگی میکنید، ممکن است اشتباه بدن شما برای تقاضای آب باشد. دکتر لوین میگوید: هنگامی که بدن شما آب از دست می دهد، قبل از تشخیص جسمانی، احساس گرسنگی میکنید و اغلب مردم آن را با گرسنگی اشتباه میگیرند. او توصیه میکند که روز را با یک لیوان آب شروع کنید و سپس یک بطری آب را با خود حمل کنید تا بتوانید روزانه 1/5 تا 2/5 لیتر آب مصرف کنید. سعی کنید بیشتر آب ساده مصرف کنید تا نوشیدنیهای شیرین، که اگر احساس گرسنگی دائم دارید، میتواند مغز شما را فریب دهد به جای اینکه فکر کنید که همیشه گرسنه هستید با وجود اینکه کالریهای اضافی مصرف می کنید.
هر گونه کپی برداری با ذکر نام و منبع الو دکتر مجاز می باشد
چرا همیشه احساس گرسنگی می کنیم؟