رژیم غذایی پنجرنگ فقط به خوردن ۵ وعده مصرفی از میوهها و سبزیها در طول روز محدود نمیشود، بلکه وجود هر ۵ رنگ در این رژیم غذایی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
به گزارش بهداشت نیوز، برای اینکه بیشترین فواید را از مصرف میوهها و سبزیها به دست بیاوریم، باید حداقل در طول هر روز یک وعده مصرفی از هر ۵ گروه رنگی را به برنامه غذایی خودمان اضافه کنیم. این ۵ گروه رنگی عبارتاند از آبی/بنفش، سبز، سفید، زرد/نارنجی و قرمز. کمپین Color Way یا همان رژیم غذایی پنجرنگ با محوریت استفاده از این مواد غذایی و ارتقای سلامت انسانها راهاندازی شده است.
تاریخچه
در سال ۱۹۸۸ National Cancer Institute در آمریکا، پروژه آزمایشی ویژهای را با نام «۵ وعده در روز برای سلامت بهتر» طراحی کرد تا میزان استفاده از میوهها و سبزیها را در میان مردم افزایش بدهد. این برنامه آزمایشی سریعا مورد حمایت ملی قرار گرفت و در سال ۱۹۹۱ نیز گسترش بیشتری پیدا کرد. در دهه ۹۰ میلادی، شعار «۵ وعده در روز» از طریق رسانهها، سوپرمارکتها و تمامی امکانات دیگر به گوش مردم رسانده شد و نقش موثری در راستای ارتقای سلامت عمومی و آگاهی تغذیهای آنان ایفا کرد. در سال ۲۰۰۱ نیز این پروژه بیشتر از قبل گسترش یافت و مراکز نظارتی مهمی مانند مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها آمریکا (CDC) نیز به آن پیوستند. در سال ۲۰۰۲، کمپین Color Way با محوریت همین رژیم غذایی پنجرنگ راهاندازی شد تا اهمیت استفاده متنوع از میوهها و سبزیهای مختلف را به مردم جهان گوشزد کند.
اهمیت
آمارها نشان میدهند که بخش قابل توجهی از مردم جهان در حال حاضر به اضافهوزن یا چاقی مبتلا هستند. این میزان در میان مردم آمریکا به بالای ۵۰ درصد از کل جمعیتشان رسیده است. بهعلاوه، تعداد کودکان مبتلا به اضافهوزن نیز شدیدا رو به افزایش است. اضافهوزن و چاقی، دو عامل مهمی هستند که میتوانند به بیماریهای قلبی، سرطانها، بیماری دیابت نوع ۲، سکته مغزی، آرتریت، بیماریهای قلبی-عروقی و اختلالهای روانشناختی منجر شوند. در نتیجه انتخاب مواد غذایی سالمتر میتواند به کاهش خطر ابتلا به این بیماریها و مشکلات کمک کند.
ویژگیها
رژیم غذایی پنجرنگ فقط به خوردن ۵ وعده مصرفی از میوهها و سبزیها در طول روز محدود نمیشود، بلکه وجود هر ۵ رنگ در این رژیم غذایی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
رنگ آبی/بنفش شامل این موارد است: بلوبری، انگور بنفش، آلو، کشمش و بادمجان. این میوهها و سبزیها حاوی فلاونوئیدها، فیتوکمیکالها و آنتیاکسیدانهایی مانند آنتوسیانینها، ویتامین C، اسید فولیک و پلیفنولها هستند.
رنگ سفید شامل این موارد است: سیر، پیاز، گلکلم، سیبزمینی، موز و گلابی.
رنگ قرمز شامل این موارد میشود: گوجهفرنگی، هندوانه، گریپفروت، تمشک، سیب قرمز و لوبیا قرمز. این محصولات حاوی آنتیاکسیدانهای مهمی مانند لیکوپن و آنتوسیانینها هستند.
رنگ سبز شامل این موارد است: اسفناج، سبزیهای برگدار و کیوی. این محصولات میزان بالایی از فیتوکمیکالها هستند و ویتامینهای ضروری، مواد معدنی و فیبر زیادی هم به بدن میرسانند.
رنگ نارنجی/زرد شامل چنین مواردی میشود: هویج، سیبزمینی شیرین، کدو، طالبی، هلو، پرتقال و آناناس. این میوهها و سبزیها حاوی بتاکاروتن، ویتامین C، ویتامین E، فولات و بیوفلاونوئیدها هستند.
مزیتها
مصرف میوه و سبزی بهطور منظم میتواند به بدن در مقابله با سرطانها، کنترل فشار خون بالا، تثبیت حافظه، مقابله با روندهای پیری، کنترل وزن و داشتن دندانها و استخوانهای سالم کمک کند. کاهش خطر ابتلا به بیماری دیابت نوع ۲، بیماریهای قلبی-عروقی و بیماریهای ریوی و تنفسی از دیگر فواید مصرف منظم میوه و سبزی است.
منبع: سلامتیسم