آیا میدانستید ارتباط مستقیمی بین سلامت دهان و سلامت کلی بدن وجود دارد؟ موسسه ملی دندان پزشکی طی تحقیقاتی نشان داده است. دهان میتواند یک آینه سلامتی و بیماری برای بدن باشد. به همین دلیل دهان میتواند یک سیستم هشدار دهنده زودهنگام برای نشان دادن ضعف سلامتی در بخشی از بدن باشد.
دهان ما با باکتری پرشده است که شامل باکتریهای مفید و مضر است و میتواند باعث عفونتهای دهانی، مشکلات دندانی، عفونت لثه و تنفس بد شود. انجام کارهای روزانه که برای محافظت از دندانها انجام میشود مانند مسواک زدن و نخ دندان و دهان شویه میتواند به کنترل باکتریهای مضر کمک کند تا موجب جلوگیری از مشکلات جدی دهانی از جمله بیماریهای پریودنتال و از بین رفتن لثه شود.
زمانی که باکتری حاوی در لثهها و دندانها ایجاد میشود باعث التهابات شدیدی میشود که میتواند بافت لثه را از بین ببرد، همین اتفاق باعث کم شدن پوشش دندانها شود که راه را برای ایجاد حفرهها در دندان را تا هموار میکند و ریشه دندان نیز در معرض خطرات جدیتری قرار میگیرند. به علاوه باکتریهای مضر میتوانند زمینهساز بیماریهای، قلبی عروقی، مشکلات زایمان، مشکلات مفاصل (rheumatoid arthritis)، همچنین سرطانهای مختلف باشد.
به همین دلیل است که نگهداری از لثه و دندانها باید مهمترین اولویت وضعیت سلامتی ما باشد تا بتواند به طور دراز مدت سلامت کلی بدن را حفظ کند.
علائم و نشانههای از بین رفتن لثهها
در مراحل اولیه بیماری لثه، بیشتر مردم متوجه این مشکل نمیشوند زیرا علائم اولیه بسیار کم هستند مانند خون آمدن از لثهها هنگام مسواک زدن. بحر حال همان طور که بیماری پیشرفت میکند و لثهها در حال از بین رفتن هستند ممکن است با اتفاقات زیر مواجه شوید.
بوی بد دهان که با مسواک و دهان شویه از بین نمیرود
تحریک شدن لثهها
تیره شدن رنگ لثهها
خونریزی هنگام مسواک زدن یا کشیدن نخ دندان
حساسیت دندان به نوشیدنیهای گرم و سرد
سست شدن دندانها
درد و ناراحتی هنگام جویدن غذا
عوامل خطر
در حالی که بهداشت ضعیف دهان و دندانها اغلب باعث بیماری در لثه و ایجاد بیماری پریودنتال میشود، برخی از عوامل خطر دیگری نیز وجود دارد که احتمال ایجاد این بیماری خطرناک را افزایش میدهد:
تغییرات هورمونی: زنان ممکن است متوجه شوند که در هنگام تغییرات هرمونی لثههای آنها آسیب پذیر تر میشوند، این مورد بیشتر در دختران جوانی دیده میشود که در سن بلوغ قرار دارند، چنین مشکلی در زنان باردار و یا کسانی که قرصهای ضد بارداری نیز مصرف میکنند و همچنین زنانی که وارد دوران یائسگی مشوند دیده میشود.
محققان بر این باورند که پروژسترون و استروژن نقش مهمی در این مشکل ایفا میکنند و در حقیقت افزایش سطح پروژسترون میتواند باعث بیماری لثه شود در حقیقت افزایش سطح پروژسترون میتواند باعث بیماری لثه شود. همان طور که زنان در معرض یائسگی قرار میگیرند دهان آنها بیشتر خشک میشود و همین کاهش میزان بزاق یکی از مهمترین دلایل پوسیدگی دندان و بیماری لثه است.
دیابت: افراد دیابتی نسبت به افراد عادی بیشتر در معرض مشکلات عفونی قرار میگیرند. در حقیقت بیماری پریودنتال یکی از عوارض جانبی دیابت است. تحقیقات نشان داده است که بیماری لثه و دیابت همیشه در کنار هم رخ دادهاند. به همین دلیل است که رعایت بهداشت دهان و دندان در افرادی که در معرض قند خون بالا هستند بسیار حیاطی است.
ایدز/hiv: افراد مبتلا به ایدز در معرض جدی خطر از دست دادن لثههای خود هستند زیرا بدن آنها توانایی مبارزه با عفونتها را ندارد، درست مانند زنان در دوران یائسگی با خشکی دهان مواجه میشوند که عوارض جانبی بیماری و داروهای درمانی آن است. این اتفاق میتواند منجر به پوسیدگی دندانها، ایجاد عفونت و التهاب بشود.
کم بود ویتامینC : یکی از شایعترین نشانههای کم بود ویتامین c در بدن ضعف لثهها، خونریزی، تورم و التهاب است
کشیدن سیگار: سیگار کشیدن یکی از عواملی است که سیستم ایمنی بدن را به شدت تضعیف میکند. بیشتر افرادی که میزان زیادی سیگار میکشند اغلب به بیماریهای پریودنتال دچار میشوند که مشکلات فراوانی برای لثه و دندانهای آنها به همراه است و اغلب موجود به وجود آمدن عفونتهای شدید خواهد شد.
ژنتیک: محققان معتقدند که ژنتیک فردی نیز نقش مهمی در این بیماری ایفا میکند و کسانی که سابقه چنین چیزی را در خانواده خود دارند باید بیشتر به پیشگیری از مشکلاتی دهانی بپردازند.
بهداشت ضعیف: کسانی که بهداشت دهان و دندان را رعایت نمیکنند دو برابر بیشتر در معرض از مشکلات دهان و لثه قرار دارند، البته این نکته نیز قابل توجه است که کسانی که بیش از حد و به شکل بسیار سفت مسواک میزنند مشکلات از بین رفتن دندان و لثه را پیدا خواهند کرد.
درمانهای متعارف
هیچ کس دوست ندارد که روزی روی صندلی دندان پزشکی بنشیند، و برای کسانی که از این مشکلات لثه رنج میبرند رفتن به دندان پزشکی بسیار سخت و زجر آور است، در مان های رایج و معمول این بیماری عبارتاند از:
این کاری فراتر از تمیزکاریهای سالانه است، در واقع به این پروسه scaling and root planning می گویند این کاری است که دندان پزشکان با مهارت خود بر اساس وضعیت شما انجام میدهند و در برخی از مواد از لیزر نیز در آن استفاده میکنند.
دهانشویه: برای از بین بردن عفونتها دندان پزشک ممکن است دهان شویه خاصی را تجویز کند و حتی ژلهای که به کاهش باکتریهای موجود در حفرهها کمک میکند
آنتیبیوتیکهای خوراکی: اینها آنتیبیوتیکهایی هستند که برای مبارزه با بیماریهای عفونی تجویز میشوند
جراحی فلاپ: پس از تمیز کردن عمیق ممکن است ممکن است پیوند بافت برای ترمیم استفاده شود که عموما این پیوند طبیعی انجام میشود.
.
هر گونه کپی برداری با ذکر نام و منبع الودکتر مجاز می باشد
دلایل بیماری های لثه چیست؟ +درمان