شربت ایموژن برای چیست؟
آیا میدانید شربت ایموژن برای چه مواردی مصرف می شود و کاربرد شربت ایموژن چیست؟در این مقاله بخوانید.
شربت ایموژن
به عنوان محرک سیستم ایمنی Imunustimulant در پیشگیری و درمان کمکی آنفولانزا و سرما خوردگی و محرک سیستم ایمنی با اثرات ضد التهابی , ضد ویروسی
موارد مصرف :
به عنوان محرک سیستم ایمنی Imunustimulant در پیشگیری و درمان کمکی آنفولانزا و سرما خوردگی و محرک سیستم ایمنی با اثرات ضد التهابی ، ضد ویروسی ، ضد باکتری خصوصا در بیماری های برونشی و سینوزیت و همچنین التهاب فارنکس و آفت های دهان .
مصرف شربت ایموژن به عنوان پیشگیری از سرما خوردگی و آنفلوانزا در مراکز تجمع مانند مهد کودک ها و دیگر مراکز آموزشی و افرادی که قصد سفر به مراکز پر خطر مانند سفر های خارجی را دارند و همچنین افرادی که مکرراٌ دچار سرما خوردگی می شوند و یا افرادی که دوره سرماخوردگی و بیماری در آنها طولانیست ، توصیه می شود.
اجزاء اصلی فرآورده :
عصاره خشک ریشه سرخارگل یا اکیناسه (Echinacea purpure)
مواد موثره :
پلی ساکارید های محلول در آب ، مواد لیپوفیلیک (آلکامیدها و پلی استیلن ها) ، مشتقات اسید کافنیک (اسید شیکوریک و اسید کافئیک ، اسید کلوروژنیک و سینارین) و فلاونوئیدها .
مکانیسم اثر :
پلی ساکارید های محلول در آب و نیز گلیکوپروتئین های محلول در آب آن خاصیت محرک ایمنی دارند.
سر خارگل محرک سیستم ایمنی با اثرات ضد التهابی ، ضد ویروسی و ضد باکتری می باشد.این اثرات عمدتا به تحریک سیستم ایمنی غیر اختصاصی مربوط می شوند . این گیاه پیش از این اثر بخشی خود را علیه آنفلوانزای A ثابت کرده است .
آلکامید ها پلی ساکارید ها و اسید شیکوریک موجود در اکیناسه خاصیت محرک سیستم ایمنی و مقابله با ویروس آنفلوانزا و هرپس سیمپلکس و پلی استیلن های آن دارای اثر ضد التهابی می باشند . لذا شربت حاوی اکیناسه تعداد سلول های سفید در گردش را زیاد ، لنفوسیت های T را فعال ، فاگوسیتوز را افزایش ، تولید سایتوکین ها (اینترفرون TNF.IL-6.I1-1.) را تحریک ، هیالورو نیداز را مهار و کورتکس آدرنال و مسیر آلترناتیوکمپلمان را تحریک می کند . اکیناسه دارای اثرات اسپاسمولیتیک بر روی اسپاسم ناشی از استیل کولین نیز می باشد . اکیناسه را می توان یکی از موثر ترین و قوی ترین درمان های گیاهی علیه بسیاری از عفونت های ویروسی و باکتریایی محسوب کرد . فرآورده های حاوی اکیناسه طول دوره سرماخوردگی را تقریبا یک چهارم تا یک سوم کاهش می دهند.
موارد احتیاط ، عوارض جانبی ، سمیت و منع مصرف :
انجمن فرآورده های گیاهی آمریکا اکیناسه را در کلاس I ایمنی (بدون خطر) طبقه بندی نموده است .
متابولیسم و تداخلات دارویی :
آلکالوئیدهای موجود در این گیاه به طور عمده در کبد و توسط آنزیم های سیتوکرم P450 متابولیزه می شوند . لذا داروهایی که بر این سیستم آنزیمی موثرند با این دارو تداخل دارند . مصرف همزمان اکیناسه با داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی به علت کاهش اثرات یکدیگر توصیه نمی شود .
مصرف در بارداری و شیر دهی : مصرف خوراکی سرخارگل در طی ثلث اول بارداری با هیچگونه خطر ناهنجاری ماژور همراه نبوده و فاقد اثرات تراتوژن است . با این وجود نظر به اینکه هنوز مطالعات جامع تری در این خصوص انجام نشده است ، مصرف این دارو در بارداری و شیردهی توصیه نمی شود.
مقدار مصرف شربت ایموژن :
– کودکان ۱ تا ۲ سال :
در بیماری حاد (در طی عفونت) : ۵/۰ تا یک میلی لیتر رقیق نشده یا به صورت رقیق شده با آب یا آبمیوه تا ۴ بار در روز
بعنوان پیشگیری : ۵/۰ تا یک میلی لیتر رقیق نشده یا به صورت رقیق شده با آب یا آبمیوه یک بار در روز
– کودکان ۳ تا ۵ سال :
در بیماری حاد (در طی عفونت) : ۱ تا ۲ میلی لیتر رقیق نشده یا به صورت رقیق شده با آب یا آبمیوه تا ۴ بار در روز
به عنوان پیشگیری : ۱ تا ۲ میلی لیتر رقیق نشده یا به صورت رقیق شده با آب یا آبمیوه تا ۴ بار در روز
– کودکان ۶ تا ۱۲ ساله :
در بیماری حاد (طی عفونت) : ۲ تا ۴ میلی لیتر رقیق نشده یا به صورت رقیق شده با آب یا آبمیوه تا ۴ بار در روز
به عنوان پیشگیری : ۲ تا ۴ میلی لیتر رقیق نشده یا به صورت رقیق شده با آب یا آبمیوه تا ۴ بار در روز
– بزرگسالان :
در طی بیماری حاد : ۵ میلی لیتر ۴ بار در روز
به عنوان پیشگیری : ۵ میلی لیتر یکبار در روز
سرخارگل (اکیناسه، اکیناشا) یک گیاه دارویی است که استفاده آن در آمریکای شمالی و اروپا بسیار معمول است و به عنوان دارویی برای بهبود سرماخوردگی فروخته میشود.
وی درباره این گیاه، افرود: سرخارگل گیاهی علفی و چند ساله از تیره کاسنی است که ارتفاع آن حداکثر به یک تا ۱.۵ متر میرسد. برگهای پایین ساقه تخممرغی تا نیزهای شکل هستند که به حداکثر ۳۰ سانتیمتر میرسد. ساقه از انشعابات فراوانی برخوردار بوده و دارای بذرهای زبر و خشن است. گلها معمولاً به رنگ ارغوانی، صورتی، قرمز ارغوانی، زرد و نارنجی دیده میشوند و دیسک مرکز آنها (گلهای لولهای) سبز تیره، قهوهای تیره و سیاهرنگ است.
تمام پیکر این گیاه اعم از ریشه و پیگر رویشی حاوی مواد ارزشمندی از قبیل ترکیبات آلکیل آمیدی، ایزوبرتیل آمید، آسید شیکوریک است. همچنین دارای اسانس هم است که مهمترین ترکیبات تشکیل دهنده اسانس سرخارگل را هومولن، کاریوفیلین و اکسیدکاریوفیلین تشکیل میدهند.
وهمچنین درباره خواص درمانی و کاربردهای این گیاه، می توان گفت: مطالعات نشان میدهد که اکیناسه و ترکیبات روی سیستم ایمنی فاگوسیتی اثر دارد، اما روی سیستم ایمنی اختصاصی اثر ندارد، امروز اکیناسه برای عفونتهای باکتریایی، ویروسی، پروتوزوایی و قارچی به کار میرود. همچنین بومیان آمریکا از اوایل قرن ۱۷ میلادی از این گیاه برای درمان مارگزیدگی بیماریهای لثه و دهان، سرماخوردگی استفاده میکردهاند.
سرخارگل امروزه بهعنوان یکی از مهمترین گیاهان دارویی در جهان مطرح است و کشت آن به صورت فزایندهای در حال افزایش است. از آنجا که این گیاه خاصیت تقویت سیستم ایمنی بدن و ضدویروس دارد در درمان بسیاری بیماریهای ویروسی میتوان از آن استفاده کرد و امروزه به عنوان کاندیدای درمان بیماری ایدز مطرح است.
سرخارگل در بازار دارویی ایران به فرم قرص و شربت خوراکی موجود است که جهت پپشگیری و درمان کمکی سرماخوردگی، عفونتهای ویروسی و همچنین التهاب دهان و حلق استفاده میشود که میتوان برای نمونه به شربت گیاهی ایموژن و قرص روکشدار فیتوکلد اشاره کرد.