شربت اکسپرتورانت برای چیست؟
شاید شما هم پیش آمده که از سرفه های طولانی مدت خود خسته شوید و دلتان بخواهد با یک دارو و یا یک راه حل مناسب سرفه هایتان را خوب کنید.به خصوص اگر در فصول سرد سال دچار سرماخوردگی شوید و سرفه های شدید آزارتان بدهد.در واقع می توان گفت شربت اکسپرتورانت برای رفع همین سرفه ها تهیه شده است.اگر با شربت اکسپرتورانت آشنایی ندارید ادامه مطلب را بخوانید.
شربت اکسپرتورانت
اکسپکتورانت که با نام های تجاری Coufex – Pectoramin – Pectorant می باشد ، برای از بین بردن سرفه بسیار مؤثر است و باعث ایجاد خلط می شود .
شربت اکسپکتورانت دارای سه ترکیب دارویی گوناگون است که برآیند اثر این سه ترکیب ، مایه ی رقیق شدن خلط و بیرون آمدن آن از شش و راه های هوایی می گردد.
مورد مصرف این دارو ، درمان علامتی سرفه و احتقان بینی ناشی از سرما خوردگی ، آلرژی و عفونتهای تنفسی می باشد
اکسپکتورانت جزو داروهای بدون نسخه است، یعنی بدون نسخه هم میتوان آنها را از داروخانه تهیه کرد. به همین دلیل لازم است این دسته دارویی را بهتر بشناسیم تا در صورت نیاز بدانیم که اکسپکتورانت چیست و چگونه اثر میکند و آیا عوارض جانبی هم دارد؟
به طور کلی داروهایی که برای سرفه تجویز میشوند دو دسته هستند:
یک دسته داروهایی که بر مرکز سرفه در دستگاه عصبی مرکزی اثر کرده و سرفه را از آن ناحیه سرکوب میکنند که داروهایی مانند دکسترومتورفان از این دسته هستند.
دسته دوم اکسپکتورانتها هستند که سبب رقیق شدن خلط و ترشحات دستگاه تنفسی میشوند و به این وسیله خروج ترشحات تسهیل و مجاری تنفسی از خلط و ترشحات پاک میشود. گایافنزین و اکسپکتورانت ساده و همراه با کدئین در این دسته دارویی قرار دارند.
این دارو در کودکان زیر دو سال بدون تجویز پزشک نباید مصرف شود
اکسپکتورانت در درمان سرفه و احتقان بینی ناشی از سرماخوردگی کاربرد دارد و در افراد بالغ از راه خوراکی هر شش ساعت یکبار 5 تا 10 سیسی تجویز میشود.
طرق مصرف اکسپکتورانت :
الف – در افراد بالغ از راه خوراکی ، هر شش ساعت یک بار 5 تا 10 سی سی تجویز می شود.
ب – در کودکان 6 تا 12 سال نیز 5/2 تا 5 سی سی هر 6 تا 8 ساعت یک بار و در کودکان 2 تا 6 سال، 5/1 تا 5/2 سی سی هر 6 ساعت یک بار به گونه ای که در یک شبانه روز از 10 سی سی تجاوز نکند تجویز می شود.
ج – این دارو در کودکان زیر دو سال بدون تجویز پزشک نباید مصرف شود. البته در مواردی که سرفه ها مزمن شده و دلیل مشخصی برای آنها شناخته نشده است باید به پزشک مراجعه کرد تا بررسیهای لازم صورت گیرد.
این دارو در کودکان زیر دو سال بدون تجویز پزشک نباید مصرف شود. البته در مواردی که سرفهها مزمن شده و دلیل مشخصی برای آنها شناخته نشده است باید به پزشک مراجعه کرد تا بررسیهای لازم صورت گیرد.
دلایلی مانند عفونتهای تنفسی، تومورهای قفسه سینه و ریه و… ممکن است تنها با سرفه خود را نشان دهند و لذا تنها درمان علامتی آنها باعث پیشرفت بیماری و از دست دادن زمان میشود.
نکته:
این دارو باعث خواب آلودگی نیز میشود و مصرف آن هنگام کار با وسایل خطرناک و رانندگی ممکن است عواقب جبرانناپذیری را به دنبال داشته باشد.