بارداری پوچ چیست؟
بارداری پوچ یا هیداتیفورم درواقع یک تومور غیرسرطانی است که در ناحیه رحم ایجاد میشود و رشد میکند. این اتفاق معمولا در شرایطی رخ میدهد که تخم باردارشده به دیواره رحم میچسبد اما باعث رشد جنین نمیشود.در واقع این بارداری حتی قبل از زمانی که زن متوجه بارداری بشود اتفاق میافتد. در بارداری پوچ، جفت به رشد خود ادامه میدهد اما عمر او بدون جنین مدت کوتاهی خواهد بود.
چرا بارداری پوچ اتفاق می افتد؟
بارداری پوچ ممکن است برای هر خانمی اتفاق بیفتد چرا که علت آن در مشکلهای کروموزومی است. هنگامی که تخم بارور میشود، سلولها شروع به تقسیم میکنند یعنی بخشی به تشکیل جنین و بخشی به تشکیل و ایجاد جفت میپردازد اما گاهی قسمتی که باید به جنین تبدیل شود، به دلیل تعداد زیاد یا کم کروموزوم از این عمل ناتوان است. خیلی جالب است که بدن این ناهنجاری کروموزومی را تشخیص میدهد و سعی به ادامه بارداری نمیکند. در واقع با برخی علامتها سعی دارد وجود این تودهای که غیرطبیعی دارد رشد میکند را اطلاع دهد.
بارداری پوچ عارضهای بسیار ناشناخته است. از هر هزار زن باردار یک مورد دچار این مشکل میشود. فاکتورهای زیر اما بیتاثیر نیستند:
• سن خانم باردار: بارداری پوچ معمولا در خانمهایی با سن بالاتر از 35 سال یا کمتر از 20 سال رخ میدهد.
• گروههای قومی خاص: طبق بررسیها، برخی گروهها بیشتر دچار این عارضه میشوند. خانمهای مقیم خطه جنوبی آسیا بیشتر دچار این بیماری میشوند.
انواع بارداری پوچ
حاملگی پوچ دو نوع کامل و جزئی دارد.
*حاملگی پوچ کامل: در این نوع حاملگی پوچ، جنین یا جفت طبیعی وجود ندارد.
* حاملگی پوچ جزئی: در این نوع حاملگی پوچ، جنین غیرطبیعی، و جفت تا حدی طبیعی است، جنین شروع به رشد می کند، اما ناقص و بدشکل است و زنده نمی ماند.
حاملگی پوچ عوارض خطرناکی را به دنبال دارد، مثلا باعث یک نوع نادر از سرطان خواهد شد و نیاز فوری به درمان دارد.
این علائم را جدی بگیرید
متاسفانه بارداری پوچ ابتدا دقیقا مثل یک بارداری طبیعی است. یعنی علایم بارداری طبیعی مانند قطع عادتماهیانه خستگی و حساس شدن پستانها را هم میتوان مشاهده کرد به علاوه تست بارداری هم مثبت است، اما در برخی موارد نشانههایی را هم از خود بروز میدهد پس اگر یکی از نشانههای زیر را مشاهده کردید حتما به پزشکتان مراجعه کنید:
• خونریزی تیره یا قهوهای در ماه اول بارداری
• حالت تهوع و سرگیجه متوالی
• فشار یا درد لگنی
بعد از مراجعه به پزشک او نیز مواردی را برای تشخیص بررسی میکند و در نظر میگیرد:
• داشتن فشارخون بالا
• رشد سریع رحم یا رحم بیش از حد بزرگ در دوران بارداری
• پرهاکلامپسی که باعث فشارخون بالا و پروتئین در ادرار پس از هفته 20 بارداری میشود.
• پرکاری تیرویید
• کیست موجود در تخمدانها
پزشک در ابتدا با انجام سونوگرافی ساک حاملگی را اندازهگیری میکند.حاملگی پوچ معمولا تا وقتی که سونوگرافی، رحم یا ساک خالی را نشان بدهد، تشخیص داده نمیشود. اگر قطر ساک حاملگی در سونوگرافی بیشتر از 20 میلیمتر باشد و جنینی در آن دیده نشود حاملگی پوچ تایید می شود. اگر قطر ساک کمتر از این باشد چون هنوزبارداری پیش نرفته چند روز بعد باید دوباره بررسی و سونوگرافی واژینال شوید. حاملگی پوچ سرانجام به سقط خودبخودی منجر میشود.
درمان چیست؟
بارداری پوچ نمی تواند به عنوان یک حاملگی زنده ادامه یابد. برای جلوگیری از بیماری، بافت پوچ باید برداشته شود. درمان معمولا شامل یک یا چند مورد زیر است:
کورتاژ (D & C)
برای درمان بارداری پوچ، پزشک بافت پوچ را از رحم در طول کورتاژ( کورتاژ چیست | عوارض و مراقبت های بعد از کورتاژ) برمی دارد. کورتاژ یک عمل جراحی سرپایی است که در بیمارستان انجام می شود.در طول درمان، یک بیهوشی موضعی یا عمومی انجام خواهد شد. دکتر برای معاینه لگن برای دیدن دهانه رحم، یک اسپکولوم را به واژن وارد می کند. سپس پزشک دهانه رحم را گشاد می کند و با استفاده از یک دستگاه خلاء بافت رحم را برمیدارد. معمولا عمل کورتاژ حدود 15 تا 30 دقیقه طول می کشد.
هیسترکتومی
اگر بافت پوچ دیده شود و تمایلی برای بارداری در آینده نداشته باشید، ممکن است جراحی برداشتن رحم (هیسترکتومی) ( عمل هیستروسکوپی چیست؟) نیاز داشته باشید.
– نظارت بر HCG بعد از برداشتن بافت پوچ، دکتر سطح HCG را اندازه گیری می کند تا زمانی که به حالت طبیعی بازگردد. اگر همچنان HCG در خون داشته باشید، ممکن است نیاز به درمان بیشتری داشته باشید. هنگامی که درمان بارداری پوچ کامل شد، پزشک شما به مدت شش ماه تا یک سال به اندازه گیری سطح HCG می پردازد تا مطمئن شود هیچ بافت پوچی باقی نمانده است. از آنجا که حاملگی مانع از نظارت بر سطح HCG می شود، پزشک توصیه می کند تا زمان تکمیل نظارت، باردار نشوید.