تعداد دفعات نرمال دفع
کاهش تعداد دفعات اجابت مزاج یا دشواری در دفع مدفوع به مدت چند هفته یا بیشتر را یبوست مزمن گویند. چنانچه دفع مدفوع کمتر از سه بار در هفته صورت گیرد، شخص دچار این مشکل شده است. اگرچه شکل مزمن این بیماری بسیار رایج است، اما این عارضه مانع انجام وظایف روزانهی برخی اشخاص میشود و همچنین باعث میشود تا فرد هنگام دفع فشار زیادی را تحمل کند و بروز نشانهها و علائم دیگری را تجربه کند. در یبوست شدید یا مزمن با توجه به علت اصلی دامن زننده به این عارضه درمان یبوست تجویز میشود؛ هر چند در بعضی موارد هیچ دلیلی یافت نمیشود.
علائم یبوست چیست؟
-دشواری در شروع یا پایان عمل دفع
– کاهش تعداد دفعات اجابت مزاج و دشواری در عمل دفع
– خروج سخت مدفوع پس از فشار آوردن شدید
– بیمار در صورت ابتلا به سندرم روده تحریکپذیر با درد شکمی ناشی از انقباض روده، وجود گاز بیش از اندازه، احساس نفخ و تغییر در عادتهای رودهای نیز مواجه میشود.
– انسداد روده حالت تهوع، استفراغ، از کار افتادن روده و ناتوانی در خارج کردن گاز روده را به دنبال دارد.
– باد کردن شکم، سر درد و کاهش اشتها
– احساس بار شدن زبان، نفس بدبو و طعم ناخوشایند دهان
درمان یبوست
1-افراد مبتلا به یبوست که مشکل زمینه ای مانند انسداد روده ندارند، شب ها مقداری انجیر را در آب خیس کنند و صبح ناشتا این انجیرها را همراه آب آن بخورند. این کار کمک زیادی به رفع یبوست و سهولت دفع خواهد کرد. با این حساب، عادت غذایی شما خواننده محترم برای رفع یبوست، خوب است و در درازمدت مشکلی برایتان ایجاد نخواهد کرد.
2– نوشیدن شربت خاکشیر قبل از صبحانه می تواند به رفع یبوست و جوش های صورت کمک کند و نوشیدن دمکرده گل گاو زبان قبل از خواب می تواند مثل یک داروی آرامبخش عمل کند.
3 – خوردنِ سبزی و میوه در حدِ نرمال باعثِ متخلخل شدنِ مدفوعِ شما خواهد شد. سعی کنید دستِ کم سه بار در هفته را سبزی مصرف کنید. با غذا یا بصورت لقمه با نان. همچنین عادت کنید که پس از هر سه وعده غذا(صبخانه، ناهار، شام)، یکی دوتا میوه بخورید.
4-فیبر باعث نرم و حجیم شدن مدفوع و در نتیجه دفع آسانتر آن میشود. فیبر در میوه، سبزی و غلات موجود است. هنگام خرید خواربار برچسب روی بستهبندیها را بخوانید و نانها و محصولات دارای بیشترین فیبر را انتخاب کنید. این روش شاید ساده به نظر بیاید اما در درمان یبوست مزمن می تواند مفید باشد.
5-عادتهای رفتاری بر یبوست تأثیر میگذارند. چنانچه احساس دفع دارید، صبر نکنید و به سرعت سری به سرویس بهداشتی بزنید؛ اما اگر نشستهاید و هیچ اتفاقی نمیافتد و دفع انجام نمیشود، “زور نزنید.” بلند شوید، چون با زور زدن و فشار آوردن باعث میشوید که بدن به این کار عادت کند. پس بهتر است اجازه دهید که مدفوع به طور طبیعی خارج شود.
6-ملینهای اسمزی، مانند شیر منیزیم، سیترات منیزیم، لاکتولوز، پلیاتیلن گلیکول (میرالاکس) و تنقیه با فسفات سدیم (تنقیه فلیت )به حرکت مایعات در روده بزرگ کمک میکنند.
7-یکی از مزایای بیشمار ورزش منظم بهبود عملکرد کلیهی سیستمهای بدن است. “در صورت یبوست داشتن میتوانید با 20 تا 30 دقیقه ورزش به انجام عمل دفع کمک کنید. هر چه بیشتر فعال باشید، تخلیه شکم بهتر صورت خواهد گرفت.”
8- داروهای تجویزی لوبیپروستون (امیتیزا) و لیناکلوتید (لینزس) به روشهای متفاوت آب را به سمت روده میکشند و حرکت مدفوع را تسریع میکنند. پزشک احتمالاً این داروها را در صورت مؤثر نبودن ملینهای غیرتجویزی برای درمان یبوست مزمن پیشنهاد خواهد کرد.
9-پرتقال در این زمینه کمک زیادی می تواند به شما بکند. پرتقال مقدار زیادی ویتامین C دارد که به نرم شدن مدفوع کمک می کند، فیبر دارد که به حجم گرفتن مدفوع کمک می کند و همچنین حاوی فلاونوئیدی به نام نارینجنین است که محققان می گویند مانند ملیّن عمل می کند. پرتقال را به صورت میان وعده یا در سالاد مورد استفاده قرار دهید.
10- نوشیدنی های لبنی تخمیر شده سرشار از پروبیوتیک هستند. کفیر 10 برابر بیشتر از ماست پروبیوتیک دارد. پروبیوتیک ها در اصل غذای باکتری های درون روده هستند و کمک می کنند گوارشتان تقویت شود. محققان به این نتیجه رسیده اند که پروبیوتیک می تواند به بهبود یبوست کمک و مدفوع را نرم تر کند. کفیر و ماست های حاوی پروبیوتیک را به صورت میان وعده یا همراه با وعده های اصلی میل کنید.