چطور در روزهای تعطیلی افسردگی نگیریم؟

bagheri.mry
تعطیلات برای استراحت و داشتن لحظاتی پر از شادی و لذت است. اما چرا گاهی ورق برمی گردد و تعطیلات برای ما استرس زا و افسرده کننده می شود؟ در این مواقع چه کاری باید انجام داد تا دوباره به حال خوبمان برگردیم؟

 تعطیلات برای استراحت و داشتن لحظاتی پر از شادی و لذت است. اما چرا گاهی ورق برمی گردد و تعطیلات برای ما استرس زا و افسرده کننده می شود؟ در این مواقع چه کاری باید انجام داد تا دوباره به حال خوبمان برگردیم؟

بیشترین عوامل افسردگی در تعطیلات، استرس روزهای آینده کاری، انتظارات نامعقول و غیر واقعی از خود و اطرافیان و زندگی، محدودیت های مالی و یا دور بودن از خانواده است. اما نگران نباشید! اگر با افسردگی تعطیلات آگاهانه برخورد کنید می توانید با رعایت برخینکات ساده که در ادامه می آید به افسردگی تعطیلات غلبه کنید! در ادامه این مقاله با ما همراه شوید.

درمان افسردگی تعطیلات

تمام افسردگی‌های فصلی و تعطیلاتی که درباره‌شان حرف زدیم، می‌توانند بهبود پیدا کنند اما چگونه؟

بیش از ظرفیت از خود انتظار نداشته باشید!

این اشتباهی است که بسیاری از افراد در تعطیلات مرتکب شده و اغلب از خود خیلی کار می‌کشند. آنها خود را ملزم می‌کنند تا در مهمانی‌های زیادی حضور یابند که بیش از حد توان آنهاست، هدایایی خریداری کنند که بیش از توان پرداخت مالی آنها بوده و نسبت به آنچه می‌توانند یا نمی‌توانند در طول تعطیلات به اتمام برسانند و کامل کنند، چندان واقع‌بین نبوده و انتظارات عجیب‌و‌غریب از آن دارند.

سعی کنید با در‌نظر گرفتن اهداف واقعی و معقول برای خودتان در تعطیلات، آنها را مدیریت کنید تا قابل کنترل باشند. از طرفی برای زمان‌تان برنامه‌ریزی کنید و فهرست‌هایی تهیه کرده و در آن فعالیت‌های مهم‌تان را اولویت‌بندی کنید.

فقط به خوش گذراندن و لذت بردن از اوقات خود فکر کنید

اگر در طول تعطیلات احساس می‌کنید که سردرگم و رنجور و خسته‌اید، به احتمال زیاد سرشار از استرس هستید و فراموش کرده‌اید که قرار است در تعطیلات به شما خوش بگذرد. اگر متوجه شدید که دچار یکی از وضعیت‌های سرشار از استرس هستید، باید برای خودتان وقت بگذارید. سعی نکنید که در مدت کوتاه تعطیلات کلی کار انجام دهید و یا به خیلی جاها سر بزنید، خرید خود را به اتمام برسانید، تمام چیزهایی را که در برنامه‌تان نوشته‌اید تیک بزنید و آشپزی‌تان را تمام کنید.

بهتر است درنگی کرده، نفس عمیقی بکشید و لحظاتی را به آرامش بگذرانید. اگر زمان آن را ندارید که کنار خانواده یا دوستان‌تان باشید و از همنشینی با آنها و آب و هوای بهاری لذت ببرید، پس هدف‌تان از تعطیلات چه خواهد بود؟

در کنار کسانی باشید که دوست‌شان دارید

از‌سوی دیگر، همه ما می‌دانیم که با گذشت زمان، تعطیلات جنبه تجاری و کاری بیشتری پیدا می‌کند و بسیاری از اموری که افراد خود را موظف می‌کنند تا آن را در تعطیلات انجام دهند، می‌تواند به‌راحتی به منشا استرس آنها تبدیل شود.

تعطیلات و افسردگی اغلب ارتباط نزدیکی با هم دارند، زیرا ممکن است تعطیلات این مسئله را به شما یادآوری کند که از چیزهایی که عمیقا دوست‌شان دارید بسیار دورید، مثلا تصور کنید پیوند عاشقانه چندان عمیقی بین شما و همسرتان وجود ندارد تا عشق و محبت خود را با او سهیم شوید و البته در کنار تمام اینها، اندوه تعطیلات هم می‌تواند اعصاب‌تان را به‌هم بریزد.

نکته مهم اینجاست که بتوانید این مسئله را تشخیص دهید. بسیاری از مردم مانند شما در چنین وضعیتی هستند؛ در واقع هر کسی نسبت به این مسئله که چقدر می‌تواند زمان سپری کند یا در چند مهمانی شرکت کند، محدودیت‌هایی دارد. سعی کنید برای خودتان آشپزی را هیجان‌انگیز کنید، برای دوستان و اعضای خانواده‌تان هدیه‌های کوچک بخرید، فقط در مهمانی‌هایی شرکت کنید که از اعماق وجود در آنها شاد و خوشحال خواهید بود. بی‌خود یاد بدهی‌های خود نیفتید تا غم و غصه به سراغ‌تان نیاید و سعی کنید دور و برتان را از افرادی که دوست ندارید تعطیلات‌تان را با آنها بگذرانید، خالی نمایید.

افسردگی تعطیلات را بهانه پرخوری و ولخرجی نکنید!

اگر از افسردگی تعطیلات رنج می‌برید، احتمالا مستعد این مسئله هم هستید که در بسیاری از جنبه‌های نادرست و غیرضروری زندگی افراط کنید؛ مثلا در خوردن غذاهای چرب یا ولخرجی و وقت‌گذرانی بیش از حد توان. انجام این کارها در تعطیلات که تا حد زیادی به منظور از بین بردن استرس انجام می‌گیرد، فقط باعث بدتر شدن اوضاع خواهد شد.

نکته مهم اینجاست که به شیوه درست و موثری بتوانید با افسردگی تعطیلات روبه‌رو شوید، زیرا اگر این‌ کار را نکنید، افسردگی بیشتری در انتظارتان خواهد بود. بسیاری از افراد، بعد از تعطیلات احساس یأس و انزوا را تجربه می‌کنند و این بدان معناست که انواع ناامیدی طی ماه‌های قبل آمیخته با خستگی مفرط و استرس بوده است که این افراد به‌خاطر بدهی زیاد، اضافه‌وزن یا وابستگی شدید یک دوست نزدیک به موادمخدر دچار آن شده‌اند. هیچ چیز بدتر از فکر کردن زیاد به افسردگی، باعث تشدید افسردگی در تعطیلات نمی‌شود.

به‌جای تمرکز ذهن بر چیزهایی که نمی‌توانید تغییرشان دهید و یا تاسف خوردن به حال خود در تعطیلات، سعی کنید کاری انجام دهید که احساس خلاقیت و پرباری و مثبت بودن را در شما تقویت می‌کند. بروید در پارک نزدیک محل سکونت‌تان بدوید، فرزندتان را بیرون ببرید، کارهای تعطیلات را با فرزندان‌تان انجام دهید و… همه اینها کارهایی فوری، سالم و مفید برای دور کردن ذهن از استرس و چیزهای بی‌خود و ایجاد حس خوب است.

برای چند ساعت یا چند روز از موبایل خود دور باشید!

موفق‌ترین افراد برای مدت کوتاهی هم که شده از خواندن ایمیل‌ها یا پیام‌های تلگرامی خود دوری می‌کنند. نه اینکه کل تعطیلات، هیچ یک از ایمیل‌های خود را چک نکنید، ولی حداقل وقتی برای پیاده‌روی بیرون می‌روید، تلفن همراه خود را نبرید تا کمی احساس آزادی کنید.

با انجام انبوهی از کارها، خسته‌تر نشوید

در هر تعطیلی کارهایی دارید که مثل همیشه باید انجام شوند، ولی شما دوست دارید این کارها کمترین وقت ممکن را از شما بگیرند. یک سری کارهای مهم را انجام دهید و بقیه را کنار بگذارید و به ذهن‌تان استراحت دهید. لازم نیست همه کارهای مانده از قبل را در تعطیلات انجام دهید و خود را خسته‌تر کنید.

نقشه راه داشته باشید

برنامه‌ریزی باعث می‌شود تا افراد بازدهی بیشتری داشته باشند و اگر این کار را بکنید از اول تا آخر تعطیلات خیال‌تان راحت می‌شود و مسیر افرادی که برای شما کار می‌کنند هم مشخص می‌شود و افراد آماده می‌شوند. بعضی افراد موفق حتی برای ماه یا سال آینده خود هم برنامه‌ریزی می‌کنند، زیرا معتقدند اگر در برنامه‌های کوتاه‌مدت گیر کنند، هیچ کار بزرگی را به انجام نمی‌رسانند.

آرام بگیرید

تعطیلات بهترین فرصت برای رهایی از استرس‌ها و فشارهای روزمره است. بهتر است این فرصت را از دست ندهید. از روش‌های مراقبه و تمدد اعصاب کمک بگیرید.

نوع نگاه ما به زندگی

دیدگاه ما نسبت به زندگی و حتی استرس در نگاه شما به موقعیت هایی که در آن قرار می گیرید تاثیر می گذارد. در واقع می توان گفت انعطاف پذیری شما با استرس مقابله افزایش می کند و مثبت اندیشی نیز روشی موثر برای فرار از تیک های عصبی است.

خواب خوب

حتما شنیده اید که مقدار خواب روزانه باید حدود هشت ساعت باشد. کم خوابی علاوه بر اینکه احتمال بروز بیماری های قلبی، سکته، پرفشاری خون و دیابت را افزایش می دهد؛ درصد تمرکز شما را هم مختل می کند.

به این ترتیب بسیار راحت در معرض استرس و تیک های عصبی قرار می گیرید و هوشیاری و قوه استدلال شما نیز کم می شود.

خندیدن از ته دل

قدیمی ها می گفتند خنده بر هر درد بی درمان دواست. پزشکان هم به این نتیجه رسیده اند که خندیدن میزان هورمون های استرس در بدن را کاهش می دهد و تیک های عصبی را از بین می برد. خندیدن باعث تسکین دردها، افزایش نشاط و تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.

چند نفس عمیق

یک فرمول جهانی می گوید راحت ترین راه برای برطرف شدن تنش های روحی، تنفس عمیق است. نفس کشیدن عمیق باعث شل شدن عضلات و در ادامه تسکین روح می شود. باور کنید این روش ساده موثر است و استرس را از شما دور می کند. می توانید امتحان کنید.

همکلامی با دیگران

پیدا کردن و گفت و گو با دوستان جدید و معاشرت دوباره با دوستان قدیمی، روش فوق العاده ای برای خلاص شدن از تنش و اضطراب روزمره است. اگر این توانایی را داشته باشید که مشکلات خود را با دیگران در میان بگذارید، دیگر تنها نخواهید بود.

آرام سازی اعصاب

با خواندن چند کتاب کوچک با تکنیک های تمدد اعصاب آشنا شوید و با به کارگیری این روش ها تیک های عصبی را از بین ببرید. برای مقابله با اثرات احساسی و فیزیکی منفی اضطراب می توانید از روش های ساده ای مانند گره کردن مشت و شل کردن آن بهره بگیرید.

ساده زیستن

از کمترین داشته های تان بیشترین بهره را ببرید و ساده زیستن را عملی کنید. به سمت آنچه برای تان ارزشمند است بروید و از غیرضروریات زندگی دست بکشید. اگر خود را رها کنید استرس کمتری خواهید داشت و خوشحال تر زندگی خواهید کرد.

برنامه ریزی

اگر می خواهید در انجام امور زندگی تان شکست نخورید برنامه ریزی زمانی خوبی داشته باشید. شما نمی توانید چند کار درست و کامل را در یک روز انجام بدهید زیرا دچار اضطراب می شوید. بنابراین تنها برای کارهایی که کیفیت زندگی تان را بالا می برند وقت بگذارید.

نرمش و ورزش

انجام تمرینات ورزشی برای کاهش استرس، تیک های عصبی و تنش مفید هستند. درواقع هنگامی که نرمش یا ورزش می کنید علاوه بر تقویت عمومی بدن، مغز شما هم یک انتقال دهنده عصبی به نام اندورفین تولید می کند. کار این ماده ایجاد احساس خوب است.

قرار گرفتن در معرض نور

علاوه بر اینها، یک مرحله مهم در پیشگیری از بروز نشانه‌های اختلال خلقی فصلی، قرار گرفتن در معرض نور است، مخصوصا نورهای فلورسنت که افسردگی را تا حد قابل‌توجهی بهبود بخشند. اگر هم قصد سفر را دارید، حتما شهرهای آفتابی را در این ایام انتخاب کنید نه جاهای ابری و گرفته را.

پیشگیری از افسردگی تعطیلات

این چند روش را هم امتحان کنید:

* آرام راه بروید و آرام تر از قبل صحبت کنید تا ضربان قلب و تنفس تان آرام شود.

* شوخ طبع باشید. دیگران را شاید کنید. به نزدیکان هدایای کوچک ببخشید و زا مهربانان قدردانی کنید.

* پوشیدن لباس های گشاد و کفش راحت باعث احساس آرامش می شود و درآوردن ساعت و کفش ها به کاهش فشار عصبی کمک می کند.

* بازی های کامپیوتری اگر به اعتیاد تبدیل نشوند، برای سرگرم شدن و تخلیه فشارهای روحی بسیار مفید هستند.

* برنامه‌ریزی برای حل مشکلات مالی تا حد ممکن می تواند در آرامش شما تاثیرگذار باشد.

* انجام دادن کارهای ساده در منزل نیز در کاهش اضطراب موثر است. می توانید 20 دقیقه آشپزی و باغبانی را امتحان کنید.

* زمانی که حملات اضطرابی آغاز می شود، غذاخوردن با آرامش یا خوردن بستنی به شما کمک می کند اما غذاهایی که میزان ترشح هورمون های دوپامین و سروتونین را افزایش می دهند سطج شادابی شما را بیشتر افزایش می دهند.

* رنگ ها هم آرامش بخش هستند و تاثیر مثبتی بر روح و روان تان می گذارند. پوشیدن یک تی شرت رنگی و تعویض رنگ دیوارها و پرده های ساده و رنگارنگ کردن آنها شما را شاد خواهد کرد.

* اگر در معرض حملات شدید اضطرابی هستید مصرف دارو را فراموش نکنید. مصرف داروهای تجویزشده توسط پزشک متخصص روش مناسبی برای کاهش علائم اضطراب و دلشوره و همچنین حفظ خونسردی است.

* انتظارات واقع‌بینانه از تعطیلات داشته باشید و برای خودتان اهداف واقع‌بینانه تنظیم کنید.

* بیش از توانتان مسوولیت قبول نکنید و حتی توصیه می‌شود در این مدت، مسوولیت‌های کمتری قبول کنید.

* برنامه‌هایی که دارید روی کاغذ بیاورید و زمان‌بندی کنید تا دچار استرس نشوید.

* در مورد آنچه می‌توانید یا نمی‌توانید انجام دهید، واقع‌بین باشید.

* تلاش کنید در زمان حال زندگی کنید و از اکنون لذت ببرید.

* با خوش‌بینی به فردا نگاه کنید.

* اگر تنها هستید، سعی کنید داوطلبانه بخشی از وقت خود را برای کمک به دیگران اختصاص دهید.

* آرام بگیرید و مدتی بدون هیاهو به قطره‌های باران، منظره کوه یا خیابان و کوچه‌ نگاه کنید.

* از افرادی که به شما استرس وارد می‌کنند، تا حد امکان دوری کنید.

* از پیدا کردن دوستان جدید نترسید.

* زمانی را به خودتان اختصاص دهید.

* بیش از حد و بودجه‌تان در تعطیلات خرج نکنید، زیرا این کار احتمال ابتلای شما را به افسردگی تعطیلات بیشتر می‌کند.

این مطالب را نیز بخوانید:

5دلیل افسردگی تعطیلات و 19روش مقابله با آن!

شما هم افسردگی بعد از تعطیلات گرفته‌اید؟!

پیشگیری از سندروم افسردگی بعد از تعطیلات

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ