اگر درگیر حساسیت های فصلی و یا آسم شده اید حتما با نام قرص ایروکاست آشنا هستید. کسانی که با آسم یا حساسیت فصلی و تنگی نفس آشنایی دارند، حتما می دانند که این نوع از بیماری به دلیل سرفه های پی در پی بسیار کلافه کننده ست، برای درمان و پیشگیری از این سرفه های بی امان قرص ایروکاست تجویز می شود.
دراین مقاله به طور کامل به شما می گوییم که قرص ایروکاست برای چیست.
قرص ایروکاست برای چیست
قرص ایروکاست برای درمان آسم مورد استفاده قرار می گیرد. مصرف منظم این قرص به پیشگیری از تنگی قفسه سینه، خس خس سینه و تنگی نفس که در آسم رایج هستند کمک می کند.
همچنین ممکن است برای پیشگیری از تنگی نفس که توسط انجام فعالیت ها و حرکات ورزشی ایجاد می شود مورد استفاده قرار گیرد. این قرص برای طولانی مدت باید مورد استفاده قرار گیرد. همچنین برای تسکین سریع در طول حملات آسم مورد استفاده قرار می گیرد.
مقدار و نحوه مصرف
میزان دقیق مصرف این قرص ایروکاست حتما باید توسط پزشک متخصص تعیین گردد. به طور معمول به منظور درمان آسم و حساسیت فصلی در بزرگسالان مقدار 10 میلیگرم از دارو به صورت خوراکی یک بار در روز و در هنگام غروب مصرف میشود. میزان مصرف در کودکان باتوجه به سن آنها تعیین میشود.
توجه: اگر از این دارو برای آسم یا برای آسم و حساسیتها هر دو باهم استفاده میکنید دوز معمول را در بعدازظهر مصرف کنید و اگر از این قرص تنها برای پیشگیری از حساسیتها استفاده میکنید میتوانید دوز معمول را در عصر یا صبح مصرف کنید.
اثر ضد آسم
مونته لوکاست به دلیل تمایل زیاد و انتخابی نسبت به رسپتور سیستینیل لکوترین (CysLT1) باعث مهار فعالیت فیزیولوژیک LTD4 در گیرنده CysLT1 میشود. بنابراین، این دارو قادر خواهد بود برونکواسپاسم ناشی از حضور آنتیژن در فاز سریع و تأخیری را مهار نماید.
بیشتر بخوانید:چرا برخی افراد زودتر از بقیه مردم پیر می شوند
جذب: دارو سریعاً از دستگاه گوارش جذب شده. فراهمیزیستی دارو 64 درصد و برای قرصهای جویدنی 73 درصد میباشد. در هنگام ناشتا فراهمیزیستی قرصهای جویدنی و اشکال گرانول دارو یکسان است.
پخش: 99 درصد دارو به پروتئینهای پلاسما اتصال یافته و در حالت سطح خونی ثابت حجم پخش آن در حدود 8 تا 11 لیتر میباشد.
متابولیسم: بهطور وسیعی دارو متابولیزه شده، ولی در دوز درمانی غلظت متابولیتهای این دارو غیر قابل شناسایی میباشد. در مطالعات آزمایشگاهی مشخص شده این دارو توسط دو سیستم سیتوکروم 3A4 و 2C9 متابولیزه میگردد.
دفع: 86 درصد از دوز خوراکی دارو، متابولیزه شده و در مدفوع دفع میشود. نیمهعمر دارو در حدود 5/5-5/2 ساعت میباشد.
قرص ایروکاست؛ نحوه مصرف و عوارض جانبی آن
با فرا رسیدن فصل بهار و شروع یا تشدید حساسیت های فصلی برای برخی افراد علائم این بیماری در روند زندگی برخی افراد اختلال ایجاد می کند. برای حساسیت فصلی با درجات مختلف داروهای متنوعی تجویز می شود. یکی از این داروها قرص ایروکاست است که افرادی که از حساسیت فصلی یا حتی آسم رنج می برند این قرص را مصرف می کنند.
ایروکاست با نام ژﻧﺮﯾﮏ مونته لوکاست به عنوان درمان گشاد کننده های برونش و داروهای ضدآسم شناخته می شود. مونتلوکاست به عنوان یک آنتاگونسیت گیرنده انتخابی لکوترین با عملکرد و کاربردهای مشابه با زافیرلوکاست است. به گزارش وب ام دی، اگر چه تحقیقات نشان می دهد طول مدت فعالیت آن طولانی تر است و به صورت نمک های سدیم تجویز می شود، اما دوزهای آن بر اساس پایه بیان می شوند به طوریکه 10/37 میلی گرم مونته لوکاست سدیم تقریبا معادل با 10 میلی گرم مونته لوکاست است.
در درمان آسم مزمن مونته لوکاست سدیم با دوزهای معادل 10 میلی گرم مونته لوکاست و یکبار در روز تجویز می شود. در مورد کودکان 6 تا 14 سال می توان دوز معادل با 5 میلی گرم مونته لوکاست تجویز کرد و در کودکان 6 ماهه تا 5 ساله نیز دوزی معادل با 4 میلی گرم تجویز می شود، اما در نظر داشته باشید نباید از ایروکاست در درمان حملات حاد آسم استفاده کرد. برای رینیت آلرژیک فصلی دوزهای مشابه با آسم در افراد بالغ و کودکان 2سال به بالا نیز تجویز می شود.
قرص ایروکاست چیست؟
نام تجاری ایروکاست مونته لوکاست است که دارویی از گروه آنتاگونیست های گیرنده لکوترین به شمار می آید. لکوترین ها به عنوان واسطه های التهابی قوی در عضلات صاف مسیرهای هوایی آزاد می کنند. قرص ایروکاست با مسدود کردن اثرات این مواد ضمن جلوگیری از بروز انقباض برونش ها ترشح مخاط را کاهش می دهد. علاوه بر این، از ایروکاست برای درمان آسم و کاهش بروز حملات آسم نیز استفاده می شود.
موارد احتیاط درباره مصرف قرص ایروکاست
ایروکاست برای درمان حملات حاد آسم استفاده نمی شود بلکه تنها برای جلوگیری یا کاهش تعداد حملات آسم استفاده می شود. این دارو جز داروهای ایمن بوده و اثرات جانبی نادری برای آن گزارش شده است. این دارو برخی اوقات با افزایش شیوع ائوزینوفیلی همراه است (افزایش تعداد ائوزینوفیل ها، نوعی از سلول های سفید خون)، بنابراین اگر حین مصرف این دارو متوجه بروز بثورات پوستی شدید باید به پزشک مراجعه کنید.
مصرف ایروکاست در دوران بارداری و شیردهی
مطالعات انجام شده در فاز حیواناتی تاکنون اثرات نامطلوبی روی بارداری و جنین نشان نداده به همین دلیل این دارو در گروه B قرار می گیرد. مطالعات کافی در زنان باردار انجام نشده، بنابراین مصرف این دارو زی دوران بارداری باید زیر نظر پزشک باشد.
شيردهی: تاکنون هنوز مشخص نشده این دارو به شیر مادر منتقل می شود یا خیر اگرچه مطالعات روی موش ها نشان می دهد ایروکاست به شیر مادر منتقل می شود ، بنابراین در دوران شردهی درخصوص مصرف یا عدم مصرف ایروکاست با پزشک خود مشورت کنید.
چگونگی نحوه مصرف ایروکاست
دوز توصیه شده برای درمان آسم و رینیت آلرژیک یا التهاب مخاط بینی آلرژیک در بیماران 15 سال به بالا 10 میلی گرم یک بار در روز است.
- برای بیماران دچار اختلال عملکرد کلیوی یا کبدی و در افراد سالمند تنظیم دوز باید با نظر پزشک معالج صورت گیرد.
- برای کودکان بین 6 تا 15 سال دوز توصیه شده مصرفی 5 میلی گرم (به صورت قرص جویدنی یک بار در روز است.
- برای کودکان بین 2 تا 5 سال دوز توصیه شده 4 میلی گرم یک بار در روز است.
- برای کودکان دوازده ساله دوز توصیه شده 4 میلی گرم قرص ایروکاست یک بار در روز است.
تداخلات دارویی قرص ایروکاست
مصرف ایروکاست با برخی داروها تداخل ایجاد می کند که این امر باعث کاهش اثربخشی دارو می شود، بنابراین در صورت استفاده از هرگونه دارو با نسخه یا بی نسخه، داروهای گیاهی و حتی مکمل ها در این باره با پزشک خود صحبت کنید. برخی از داروهایی که با ایروکاست تداخل ایجاد می کنند:
هیچ تداخل غذایی با ایروکاست تاکنون گزارش نشده است. این دارو با آنزیم CYP3A4 متابولیزه می شود و نباید همراه با القا کننده های این آنزیم همراه باشد زیرا این تداخلات غلظت این دارو در خون را کاهش می دهند که باعث کاهش اثربخشی آن می شود، بنابراین مصرف همزمان قرص ایروکاست با القاکننده CYP3A4 که شامل موارد زیر است توصیه نمی شود. زیرا با ایجاد تداخل دارویی از اثربخشی آن کاسته می شود.
ریفامپین: این دارو برای درمان بیماری سل استفاده می شود و در صورت مصرف همزمان آن با ایروکاست تداخل دارویی ایجاد می شود.
فنی توئین و فنوباربیتال: این داروها برای درمان صرع مورد استفاده قرار می گیرد که با مصرف آنها غلظت خونی مونته لوکاست کاهش می یابد و منجر به کاهش اثربخشی دارو می شود.
پردنیزون: عوارض جانبی پردنیزون با مصرف همزمان با ایروکایت افزایش می یابد.
دقت داشته باشید از مصرف داروها به طور همزمان خودداری کنید یا قبل از انجام این کار با پزشک خود مشورت کنید. استفاده از این دارو به همراه هر یک از داروهای زیر توصیه نمی شود، اما در برخی موارد ممکن است لازم باشد. اگر هر دو دارو با هم تجویز شوند پزشک با تنظیم دوزها از بروز عوارض جانبی می کاهد، بنابراین حتما داروها را بر اساس دستور پزشک مصرف کنید. برخی از این داورها عبارتند از:
- کلوزاپین
- پیکسانترون
- جم فیبروزیل
- پردنیزون
بیشتر بخوانید:قرص ملوکسیکام برای چیست؟
مصرف بیش از حد ایروکاست
در صورت مصرف بیش از حد ایروکاست احتمال می رود عوارض جانبی جدی از جمله مشکل تنفسی ایجاد می شود که باید بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید. از علائم دیگر عوارض جانبی مصرف بیش از حد ایروکاست م ی توان به تشنگی زیاد، خواب آلودگی، استفراغ یا درد شدید معده اشاره کرد.
مصرف ایروکاست همراه با سایر مشکلات
وجود سایر مشکلات پزشکی به احتمال زیاد بر استفاده از این دارو تاثیر می گذارد، بنابراین در وصرت داشتن هر یک از مشکلات زیر با پزشک مشورت کنید:
- آلرژی به آسپیرین
- آلرژی به داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن
بیماری فنیل کتونوری به عنوان یک نقص متابولیکی مادرزادی نادر شناخته می شود. یک اختلال اصلی در این بیماری تجمع اسید آمینه فنیل آلانین در مایعات بدن و سیستم عصبی است. تجمع این اسید آمینه به دلیل عدم وجود آنزیم مورد نیاز برای تبدیل فنیل آلانین به تیروزین رخ می دهد. تجمع غیرطبیعی این اسید آمینه در بدن کودک خطرناک است و منجر به بروز اختلالاتی در مغز و پوست میشود. تجمع اسید آمینه فنیل الانین در بدن کودک باعث عقب ماندگی ذهنی میشود.
عوارض جانبی مصرف ایروکاست
مصرف ایروکاست با بروز برخی عوارض جانبی همراه است که برخی از آنها عبارتند از:
- سردرد
- عفونت دستگاه تنفسی فوقانی
- درد شکم
- همچنین این دارو منجر به بروز واکنش های جانبی زیر نیز می شود:
- ائوزینوفیلیا (بسیار نادر است)
- خونریزی
- بی خوابی
- کابوس
- تحریک پذیری
- اضطراب
- افسردگی
- هذیان گویی
- افکار خودکشی
- پارستزی یا خواب رفتگی اندام ها
- هماتوم
- سندرم چرگ اشتراوس
- استفراغ
- حالت تهوع
- دیس پپسی
- اسهال
- خشکی دهان
- هپاتیت
- درد عضلانی
- درد در تمام بدن
- ادم
افراد نباید بدون مشورت با پزشک و به صورت سرخورد دوز را کم و زیاد کند یا مصرف آن را قطع کند، همچنین این دارو برای طولانی مدت تجویز می شود، بنابراین باید تا حصول نتایج بهبودی کامل دوره کامل درمان طی شود.
نکات مهم درباره مصرف ایروکاست
- در موارد حاد بیماری و برونکواسپاسم ناشی از ورزش این دارو اثربخشی خوبی ندارد
- در صورت مصرف هرگونه داروی بانسخه یا بی نسخه حتی مکلمل ها و داروهای گیاهی پزشک را در جریان قرار دهید.
- در صورت حساسیت نسبت به لاکتوز قبل از مصرف این دارو پزشک باید در جریان قرار گیرد.
- در صورت مشاهده تشدید علائم آسم یا حتی عدم بهبودی به پزشک مراجعه کنید.
- در صورت فراموشی دوز مصرفی در اسرع وقت آن را مصرف کنید، اما اگر زمان مصرف به نوبت بعدی دارو نزدیک است از خوردن آن پرهیز کنید و برای افزایش میزان اثربخشی میزان آن را افزایش ندهید.
- برخی افراد با مصرف این دارو دچار خواب آلودگی می شوند، بنابراین در این وضعیت از انجام کارهایی مانند رانندگی یا کار با ماشین آلات سنگین تا کسب هوشیاری کامل خودداری کنید.
- پزشک باید در جریان هرگونه تغییر در خلق و خوی شما قرار گیرد.
- در صورت ابتلا به بیماری کبدی و نوشیدن الکل در این باره با پزشک خود صحبت کنید.
نحوه نگهداری ایروکاست
دارو باید از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه داشته شوند. داروهای منقضی شده را داخل چاه توالت یا فاضلاب نریزید مگر اینکه اجازه انجام این کار را داشته باشید. ایروکاست باید دور از گرما، رطوبت و نورمستقیم خورشید نگهداری شود. هنگام مسافرت داروهای خود را داخل چمدان قرار ندهید بلکه آن را داخل کیف دستی قرار دهید. نسخه و بسته دارو را نیز به همراه داشته باشید شاید نیاز باشد آنها را به کارمندان فرودگاه نشان دهید. در ضمن به یاد داشته باشید پزشک این دارو را برای شما تجویز کرده، بنابراین از به اشتراک گذاری آن با افراد دیگر خودداری کنید.
قبل از مصرف قرص ایروکاست نکات زیر را در نظر بگیرید:
برخی از شرایط پزشکی ممکن است با ایروکاست واکنش نشان دهند. اگر هر یک از شرایط پزشکی زیر را دارید پزشک خود را در جریان قرار دهید، بویژه اگر از هر یک از داروهای زیر استفاده می کنید:
- اگر حامله هستید و یا قصد باردار شدن دارید و یا کودک خود را شیر می دهید.
- اگر از هر یک از داروهای با تجویز و بدون تجویز پزشک، داروهای گیاهی یا مکمل های لبنی استفاده می کنید.
- اگر به دارو، غذا یا دیگر مواد حساسیت دارید.
- اگر مبتلا به ناراحتی های کبدی می باشید یا الکل می نوشید.
- اگر کورتیکوستروئید مصرف می کنید و قصد دارید مصرف آن را متوقف کنید و یا دوز آن را کاهش دهید.
- اگر به لاکتوز حساسیت دارید.
برخی از داروها ممکن است با این قرص واکنش نشان دهند. اگر از هر یک از داروهای دیگر استفاده می کنید پزشک خود را در جریان قرار دهید. در مورد واکنش قرص ایروکاست با دیگر داروهایی که مصرف می کنید از پزشک خود سوالاتی بپرسید. قبل از اینکه مصرف هر یک از داروها را متوقف سازید، مصرف دارویی را آغاز کنید یا دوز مصرفی را تغییر دهید با پزشک خود مشورت کنید.
مترجم: الهه زارعی
ابراهیم زاده
ممنونم از مطالب ارائه شده در خصوص ایروکاست، انشاالله موفق باشید
رضا
سلام ، من از چهار پنج روز پیش نفسم سنگین شده، از سه روز پیش، تک سرفه میکنم. خلط چندانی ندارم، و قسمتی از پشتم(روی ستون مهره ها و بالاتر از معده) درد میکنه. هیچ علامت دیگه ای ندارم. ولی حدس میزنم ممکنه به کرونا مبتلا شده باشم. ترجیحا تا مجبور نشم نمیخوام برم بیمارستان. سوال من اینه: برای تقویت ریه هام میتونم از قرص ایروکاست ۱۰ میلی استفاده کنم؟؟ ضمنا هیچ حساسیت دارویی هم ندارم. با سپاس از توجه شما
ناهید اسدی
قیمت دارو روی جعبه نوشته نشده دارو خانه هرچقدر بخواهد حساب میکندلطفا رسیدگی کنید میدانم که بیخودی نوشتم
بهمن غلامیان
با سلام بسیار قرص خوبی هستش وبه من از نظر تنفسی کمک کرده
حسین خواه
باسلام من بااستفاده از وایتکس کمی تنگی نفس گرفتم ورفتم دکتر برام ایروکاست نوشت وهمراه با قرص جوشان اسستین ..ودر حال حاضر استفاده می کنم البته دیابت هم دا رم وکلسترول وتپش قلب با این روزا خواستم بپرسم موردی نداره براه خوردن
حسین خواه
باسلام من بااستفاده از وایتکس کمی تنگی نفس گرفتم ورفتم دکتر برام ایروکاست نوشت وهمراه با قرص جوشان اسستین ..ودر حال حاضر استفاده می کنم البته دیابت هم دا رم وکلسترول وتپش قلب با این روزا خواستم بپرسم موردی نداره براه خوردن
علی نصیری
ایا این قرص تاریخ مصر فدارد
سلام. محمد شکیبا هستم
لطفا بفرمایید مصرف قرص ایروکاست روی فشار خون افراد دارای فشار خون ملایم چقدر تاثیر گذار است . تشکر
سلام:متشکرم؛خوشم آمدبعضی سوالهام را پاسخ بود.