ارزش غذایی و خواص دارویی سمنو

mousavi
سمنو دسری خوشمزه، مقوی و انرژی‌زا است که مصرف آن برای کودکان، نوجوانان، سالمندان، زنان باردار و شیرده بسیار مفید است. پیشگیری از کم‌خونی، پوکی استخوان، تقویت بدن، رفع خستگی و آرامش اعصاب از خواص سمنو است.

سمنو یکی از مغذی‌ترین دسرهای ایرانی بوده و یکی از نمادهای سفره هفت سین ایرانی نیز می‌باشد. ماده اصلی تهیه سمنو، جوانه گندم است که همانند سایر جوانه‌های گیاهی ارزش غذایی بسیار بالا و خواص درمانی فراوانی دارد. در این بخش از ستاره به معرفی خواص سمنو و ارزش غذایی آن پرداخته‌ایم. لطفا با ما همراه باشید.

سمنو از عصاره جوانه گندم تازه و آرد کامل گندم تهیه می‌شود. سمنو خوشمزه و شیرین است، در حالى که به آن هیچ نوع ماده شیرین کننده اضافه نمى شود. علت شیرینى آن ترکیب عصاره جوانه گندم با آرد کامل است که طعم دلچسبی به آن مى دهد و برای سلامت و رشد بدن به خصوص کودکان بسیار مفید است.

از ایام قدیم در ایران باستان به هنگام نزدیک شدن به ایام فصل بهار و نوروز، رسم پختن سمنو در خانه ها مرسوم بوده است. در کتاب های طب سنتی ایران، از آن با عنوان «نیده» که واژه ای مصری است، یاد می شود. از نام های دیگر سمنو، می توان به «سمنوبوا» و «سمن بیا» اشاره کرد. باتوجه به ریشه مصری کلمه «نیده» احتمالاً این ترکیب غذایی در دیگر کشورها نیز یافت می شود.

ارزش غذایی سمنو

سمنو مغذى و انرژى زا بوده و بویژه براى ورزشکاران پرورش اندام بسیار مفید است. این شیرینی داراى ویتامین هاىی مانند K و E و A، گروه ویتامین هاى B12,B8, B5, B3, B1 و مواد معدنی مهم دیگری مانند فسفر، کرومیوم، روى، سلنیوم، آهن و مس است. بتاکاروتن موجود در سمنو بسیار زیاد بوده که این ماده پیش ساز ویتامین A  است.

پودر جوانه گندم، یک مکمل غذایی پر ارزش و سرشار از ویتامین E است. امروزه، ویتامین E را معجزه گر و اکسیر جوانی معرفی می کنند. سمنو دارای اسید فولیک است که در بدن نقش سنتز و تولید کننده دارد و در تقسیم سلولی بیشتر سلول‌ها و رشد و تکامل آنها نقش دارد.

این نکته را مدنظر داشته باشیم که کمبود فولیک اسید باعث کم‌خونی در بدن می‌شود. سمنو غنی از پتاسیم و منیزیم است و به دلیل داشتن پتاسیم، فشارخون را کاهش می‌دهد، همچنین منیزیم در متابولیسم بدن و انقباضات عضلانی نقش دارد. این ماده غذایی، چاق کننده و تقویت کننده غرایز جنسی است و بین غذاهایی که با گندم ساخته می شود، سمنو از همه مقوی تر است.

خواص دارویی سمنو

در طب سنتی گفته شده که استفاده از این ماده غذایی تاثیر بسزایی در درمان بیماری های ریوی، کمبود وزن و سوءهاضمه، تب برفکی، نامنظم شدن ضربان قلب، دیابت، ریزش مو، یبوست و زخم های قرنیه دارد. با مصرف سمنو، درمان مشکلاتی چون واریس، بی خوابی، پرکاری تیروئید، وجود خون در ادرار، سرگیجه، آرتروز، زخم یا تورم زبان، پارکینسون، عوراض یائسگی، امکان پذیر است.

سمنو باعث تقویت عمومى بدن بویژه استخوان ها شده و غذاى بسیار مفیدى براى زنان، بویژه زنان باردار، بچه شیرده و یائسه محسوب مى شود. استفاده از بتاکاروتن موجود در سمنو از بروز آسیب به سیستم های عصبی، بینایی و ایمنی جلوگیری می کند. در طب سنتی ایرانی،طبیعت این ماده غذایی گرم و از نظر خشکی و تری هم معتدل است.

از نظر افعال و خواص آن نیز تا حدی شبیه گندم و تولیدکننده خلط صالح است، همچنین از آن به عنوان چاق کننده بدن یاد می شود. با این که سمنوی مرغوب عاری از هر نوع شیرین کننده مصنوعی است اما بهتر است افراد مبتلا به دیابت در خوردن سمنو زیاده روی نکنند.

منبع: طبیب من

سمنو و خواص آن!

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ