قرمزی چشم از مسایلی است که به کرات برای افراد پیش می آید، که دلایل مختلفی دارد، اگر دلایل قرمزی چشم را ندانید ممکن است باعث به وقوع پیوستن اتفاقات خطرناک شود. پس داشتن دلایل قرمزی چشمتان به شما کمک می کند سریع به پزشک متخصص مراجعه کنید و با علت دقیق قرمزی چشمتان آشنا شوید و به سرعت آن را درمان کنید. در ادامه این مقاله لیستی از علل قرمزی چشم را فراهم کرده ایم که شما هم به این دلایل چشمتان قرمز می شود!
علت قرمزی چشم چیست؟
“چشم قرمز” یک اصطلاح عمومی است که برای توصیف قرمز شدن چشم در اثر تحریک آن و ایجاد خونریزی استفاده میشود و میتواند به موارد زیر نیز اشاره داشته باشد:
خونریزی زیرپوستی یا خونریزی شکسته شدن رگهای خونی در ناحیه اسکلرا
بلافریت، یا التهاب پلک
گل مژه یا یک برجستگی قرمز روی پلک
لنزهای خاصی که برای تغییر چهره و نمایش یک فرد “دیوانه” استفاده میشوند میتوانند با قرمزی چشم همراه باشند
قرمزی چشم به لحاظ شدت میتواند از قرمز روشن تا قرمزی کامل که ممکن است صلبیه چشم را بطور کامل بپوشاند و همچنین چند عروق بزرگ خونی که مانند خطوط قرمز و صورتی پیچ در پیچ در سراسر “سفیدی” چشم به نظر میرسد، متفاوت میباشد. چشمهای قرمز معمولاً در اثر آلرژی، خستگی چشم، استفاده بیش از حد از لنز یا عفونتهای معمول چشم مانند چشم صورتی (التهاب ملتحمه) ایجاد میشوند. با این حال قرمزی چشم گاهی اوقات میتواند نشان دهندهی نوعی بیماری یا بیماریهای جدیتری از چشم مانند یووییت یا گلوکوم باشد. اگر پس از گذشت مدتی قرمزی چشم شما همچنان ادامه دار بود یا بدتر شد، برای تشخیص و درمان مناسب با چشم پزشک خود در تماس باشید.
ورم ملتحمه: ورم ملتحمه که با عنوان “چشم صورتی” نیز شناخته میشود، یکی از شایعترین و مسریترین انواع عفونت چشم (به ویژه در دانشآموزان مدرسهای) است. این عفونت زمانی بروز میکند که ملتحمه (غشایی نازک، که به طور معمول شفاف است و صلبیه و خطوط پلکها را پوشش میدهد) آلوده شود. هنگامی که ملتحمه آلوده شود، رگهای خونی درون آن تحریک شده و متورم میشوند که به چشم ظاهر قرمز یا صورتی میدهد. در واقع چشم قرمز مایل به صورتی نشانهای کاملاً بارز از ورم ملتحمه است. انواع مختلفی از ملتحمه وجود دارد و به همین دلیل راههای مختلفی نیز برای درمان چشم صورتی وجود خواهد داشت. بنابراین لازم است که برای تشخیص درست و مطمئن به چشم پزشک خود مراجعه کنید.
خشکی چشم: سندرم خشکی چشم زمانی اتفاق میافتد که تولید، کمیت یا کیفیت اشک غدههای اشکی چشم شما به درستی انجام نگیرد. سندرم خشکی چشم مزمن میتواند باعث ایجاد التهاب و قرمزی چشم در سطح صلبیه چشم شده و چشم شما قرمز به نظر برسد. اگرچه سندرم خشکی چشم ممکن است درمان نشود، اما میتوان آن را کنترل کرد. درمان سندرم چشمهای خشک شامل استفاده از روان کنندههای اشک یا همان “اشک مصنوعی”، قطرههای مجاز چشمی و شاخههای punctal است. از چشم پزشک خود درخواست کنید تا بهترین گزینهی درمانی را برای شما تجویز کند.
آلرژی: غالبا قرمزی چشمها تحت عنوان “آلرژی چشمی” شناخته میشوند. این نامگذاری به این دلیل است که قرمزی چشم یک شاخص رایج برای واکنشهای آلرژیک در چشم در نظر گرفته میشود. هنگامی که سیستم ایمنی بدن شما به یک ماده خارجی مانند گردههای گل، کرک و پشم حیوانات، گرد و غبار یا برخی مواد شیمیایی موجود در لوازم آرایش و تماس با لنز واکنش حساسیتی نشان دهد، بدن هیستامین را به عنوان بخشی از پاسخ التهابی برای مبارزه با آلرژنهای ترشح شده، منتشر میکند. در نتیجه هیستامین باعث ایجاد عروق خونی ملتهب در چشمان شما میشود و چشمهایتان قرمز و شاید کبود رنگ بنظر برسند. اجتناب از آلودگیهای شناخته شده که به آن حساس هستید یا مصرف داروهایی که پزشک شما توصیه میکند مانند قطرههای چشم آنتی هیستامین میتواند به درمان حساسیت و آلرژی چشم، خصوصاً در فصلهای آلرژی زا مثل بهار و پاییز کمک کند.
لنزهای تماسی: استفاده بیش از حد یا عدم مراقبت از لنزهای تماسی یکی دیگر از علل قرمزی چشم ها میباشد که میتواند باعث ایجاد آلودگی و رسوب میکروب در سطح لنز و انتقال آن به چشم شما شود. بروز قرمزی در چشم بر اثر استفاده از لنز ممکن است نشانه عفونت جدی چشم مانند کراتیت یا عفونتهای قارچی چشم باشد. اگر چشم شما هنگام استفاده از لنزهای تماسی قرمز شود، بلافاصله آنها را از چشمهایتان بیرون بیاورید و به چشم پزشک خود مراجعه کنید. استفاده از لنزهای تماسی همچنین میتوانند سندرم چشم خشک را وخیمتر کنند. زیرا استفاده از این لنزها باعث کاهش میزان اکسیژن رسانی به قرنیه میشوند و میتوانند جریان عادی و طبیعی تبادل اکسیژن را به ویژه با تماسهای نامناسب بسیار محدود کنند. شما میتوانید خطر ابتلا به قرمزی چشم ناشی از تماس با لنز را با تمیز نگه داشتن لنز خود و ضد عفونی کردن آن و جایگزین کردن آنها با لنزهای جدید با توجه به نظر چشم پزشک خود به حداقل برسانید. همچنین ممکن است پزشک شما به شما توصیه کند که لنزهای یکبار مصرف یا انواع دیگری از لنزهای تماسی مانند لنزهای قابل نفوذ (GP) را امتحان کنید.
سندرم بینایی کامپیوتر: قرمزی، سوزش و خستگی در چشمها، با تمرکز و نگاه کردن طولانی مدت روی یک صفحه نمایش کامپیوتر میتواند موجب سندرم بینایی کامپیوتر شود. یکی از دلایل وقوع این مشکل هنگام کار با کامپیوتر، این است که سطح چشم شما خشک میشود. زیرا به هنگام کار با کامپیوتر کمتر پلک میزنید. توصیههایی برای کاهش فشار کامپیوتر بر چشمان شما وجود دارد؛ مواردی نظیر: تغییر محل نگاه خود در زمان کار با کامپیوتر، ایجاد وقفه و استراحت دادن کوتاه مدت به چشم حین کار، پوشیدن عینک طراحی شده مخصوص رایانه و شست و شوی چشمها. استفاده از قطره میتواند به حفظ رطوبت و سلامت چشم شما بدون قرمز شدن حین کار کمک کند.
آسیب چشمی: خونریزی یا آسیب دیدگی چشم (از جمله آسیب دیدیگی به هنگام جراحی زیبایی پلک) میتواند باعث ایجاد قرمزی چشم به علت خونریزی ناشی از این عوامل و یا آسیب و خونریزی ملتهمه باشد. به عنوان پاسخ التهابی به آسیبهای بوجود آمده، رگهای خونی چشم شما گسترش مییابد تا جریان خون بیشتری به محل صدمه برای بهبود سریعتر برساند. این انبساط (و گاهی شکستن) عروق خونی در چشم باعث ایجاد قرمزی میشود. آسیبهای چشم میتواند از خراشهای کوچک چشم (سایشهای قرنیه) تا زخمهای عمیق و سوختگیهای شیمیایی متفاوت باشند. صرف نظر از منشأ و علت ایجاد قرمزی، همیشه آسیب وارد شده به چشم به عنوان یک وضعیت اورژانسی در نظر گرفته میشود و بلافاصله باید به چشم پزشک مراجعه کنید.
زخم قرنیه: عفونت قرنیه، به ویژه زخم قرنیه، به طور بالقوه برای بینایی خطرناک است و باید به عنوان یک بیماری اورژانسی درمان شود. علائم زخم قرنیه علاوه بر قرمزی چشم شامل درد چشم، کاهش دید و ترشحات چشم میشود. زخم قرنیه به طور معمول توسط یک عفونت چشم درمان نشده و یا آسیب به چشم ایجاد میشود.
تبخال چشم: تبخال چشم که با عنوان هرپس چشمی نیز شناخته میشود، نوعی عفونت ویروسی عودکننده ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس نوع 1 است. علائم و نشانههای تبخال چشمی شامل قرمزی چشم، چشمهای متورم، درد چشم، ترشحات، آبریزش و حساسیت به نور است. هرپس چشم ممکن است باعث بروز قرمزی قرنیه چشم شود و در برخی موارد ممکن است نیاز به پیوند قرنیه برای بازگرداندن بینایی داشته باشد.
یووئیت چشم: التهاب لایه میانی چشم (uvea) به طور معمول با چشمهای قرمز، حساسیت به نور و اختلالات بینایی نظیر حالت مگس پران و تاری دید همراه میباشد. یووئیت دارای بسیاری از علل شناخته شده است. شایعترین علت بروز این بیماری، عفونتهای بوجود آمده در چشم، آسیبهای ایجاد شده در چشم و یا آسیبهای سیستم ایمنی بدن میباشد. اما در بسیاری از موارد نیز علت اصلی ابتلاء ناشناخته است. اگر یوئیت به سرعت و به اندازه کافی درمان نشود، میتواند به جدا شدن شبکیه چشم، آب مروارید و فشار بالای چشم منجر شود که همهی این موارد میتوانند منجر به از دست دادن دائمی بینایی شوند.
گلوکوم یا آب سیاه: در اغلب موارد، گلوکوم تدریجی و بدون علامت بوده و هنگامی که بیماری کاملاً پیشرفته است، تشخیص داده میشود.گاهی اوقات نیز با شروع ناگهانی درد و قرمزی چشم، همراه با دیدن هاله روشن در اطراف لامپ، از دست دادن بینایی و حالت تهوع، گلوکوم حاد با زاویه بسته تشخیص داده میشود. (گلوکوم با زاویه باز نیز وجود دارد، که نوع دیگر آب سیاه است و از نظر سرعت پیشرفت بیماری کندتر از نوع بسته بوده و طی چند سال سبب از بین رفتن دید چشم میشود) گلوکوم حاد با زاویه بسته یک وضعیت تهدید کننده بینایی است که ضرورت توجه فوری پزشکی را میطلبد. اسپایک فشار داخل چشم (افزایش فشار داخلی در چشم) و گلوکوم حاد با زاویه بسته میتوانند باعث از دست دادن دائمی بینایی در عرض چند ساعت شوند.
قطره سفید کننده چشم: گاهی اوقات استفاده از قطره سفید کننده چشم خود باعث بروز قرمزی در چشمان شما میشود. این قطرهها خود حاوی مواد شیمیایی هستند و عروق خونی روی سطح چشم را میکاهند تا قرمزی را کاهش دهند. به شکل عجیب و غریبی، قطره سفید کننده چشم میتواند در بلند مدت آسیب بیشتری نسبت به آسیب قرمزی چشم ایجاد کند. بسیاری از افرادی که به طور مرتب از قطرههای ضد قرمزی چشم که برای رفع “قرمز شدن” ساخته میشوند استفاده میکنند، در طول زمان نوعی مقاومت در برابر اثرات سفید کننده را در چشمان خود ایجاد میکنند و در نتیجه این افراد به استفاده بیشتری از این قطرهها برای رسیدن به نتایج مشابه نیاز دارند. همچنین استفاده مزمن از قطرههای سفید کننده چشم میتواند باعث افزایش قرمزی بیشتر و ایجاد یک بیماری به نام پرخونی ارتجاعی (به شدت برگشت پذیر) شود.
سرماخوردگی و آنفولانزا: چشمهای قرمز و پف کرده همراه با آبریزش بینی نشانههای سرماخوردگی یا آنفولانزا هستند. چشمهای قرمز در این حالت معمولاً با عفونت سینوس یا سینوسهای بسته شده ایجاد میشود، به ویژه هنگامی که با عطسه و سرفه همراه است.
بارداری: تغییرات هورمونی در دوران بارداری میتواند چشمها را در بسیاری از موارد تحت تأثیر قرار دهد. چشم شما ممکن است در دوران بارداری خونریزی کرده یا قرمز شود. همچنین خشک شدن، حساسیت به نور و احساس خارش در چشم از دیگر عوارضی است که ممکن است در بارداری به آن دچار شوید. علاوه بر این بارداری میتواند باعث تغییر شکل قرنیه شده و ممکن است خانم باردار عدم تحمل لنزهای تماسی را تجربه کند یا حتی دچار تاری دید شود. این مشکلات، از جمله قرمزی چشم، معمولاً موقت هستند و به طور کامل در عرض چند هفته یا چند ماه بعد از زایمان برطرف شوند.
سیگار کشیدن: خطرات سیگار کشیدن به قلب و ریهها و سایر بیماریهای مرتبط با سیگار کشیدن به خوبی شناخته شده است، اما آیا میدانستید که سیگار هم به چشمان شما آسیب وارد میکند؟ علاوه بر افزایش قابل ملاحظه خطر تخریب ماکولا (قدرت بینایی) (AMD) مرتبط با سن، آب مروارید و یوویت، استعمال دخانیات سبب تولید نوعی سم در بدن میشود که نتیجه آن احساس سوزش در چشم میباشد. مصرف ماری جوانا نیز باعث ایجاد چشمهای قرمز و خونریزی در آن میشود. THC ترکیب اصلی تشکیل دهنده روانگردان در ماری جوانا است که باعث اتساع قابل توجهی از رگهای خونی در چشم و بوجود آمدن قرمزی چشم میشود. این حالت میتواند چند ساعت یا حتی بیشتر طول بکشد. مصرف الکل بیش از حد میتواند باعث قرمزی چشم شود. الکل سبب کاهش اکسیژن رسانی به گلبولهای قرمز شده که در این حالت رگهای خونی به هم چسبیده شده، منجر به پارگی رگها و خونریزی و رنگ قرمز چشم میشود.
محیط زیست و خطرات محل کار: هوای بسیار خشک، گرد و غبار، سیگار کشیدن و آفتاب بیش از حد تند، میتواند باعث تحریک عروق چشم و ایجاد قرمزی چشم شود. خش قرنیه ناشی از ذرات معلق در باد مانند شن و ماسه و خورده چوب یا براده فلز و یا پلیسه های جوشکاری و شیشه میتوانند آسیبی جدی به چشم وارد کنند. هنگامی که شما در معرض خطر ابتلا به عوارض خارجی چشم قرار گرفتهاید، حتماً از عینکهای محافظ مانند عینک ایمنی استفاده کنید، از جمله در محل کار، ورزش یا انجام کارهای خانهای مانند چیدن چمن نیز استفاده از عینک محافظ چشم امری ضروری به نظر میرسد.
کمبود خواب: ظاهر چشمان شما وقتی که خسته میشوید، شبیه چشمهای یک مرده است!!! چشمهای پف کرده و حلقههای تیره نشانه خواب ناکافی شماست و به یاد داشته باشید: مالیدن چشمهای خواب آلود فقط قرمزی چشم را تشدید میکند!
شنا کردن: کلر و سایر مواد ضدعفونی کننده و ضد باکتری و همچنین باکتریهایی که به طور طبیعی در هر نوع آبی یافت میشوند (از جمله اقیانوسها، دریاچهها و رودخانهها) میتوانند باعث آسیب به چشمهای شناگران شوند. اگر مستعد ابتلا به قرمزی چشم هستید، باید قبل از شنا عینک ایمنی و مناسبی را انتخاب کرده و استفاده کنید تا از تحریک و خونریزی چشمانتان بعد از شنا جلوگیری کند. همچنین با لنزهای تماسی هیچ وقت شنا نکنید؛ این کارممکن است خطر ابتلا به عفونت چشم مانند کراتیت آکانتامبا را افزایش دهد.
راه های درمان قرمزی چشم
بسته به علت بوجود آورندهی آن متفاوت میباشد. در هر زمان و به هر علتی که قرمزی چشمهای تحریک شده رخ میدهد بلافاصله با چشم پزشک تماس بگیرید تا تشخیص و راه درمان مناسب در اختیار شما قرار بگیرد. اگر از لنزهای تماسی استفاده میکنید و چشمهای شما دچار خونریزی یا سوزش شدند، لنزها را از چشمانتان بردارید. راه های درمان قرمزی چشم میتواند شامل درمانهایی نظیر مصرف آنتی بیوتیکها برای آنفولانزا، عمل جراحی، استفاده از قطره، استراحت کردن یا گذاشتن کمپرس خنک روی چشمها باشد. به یاد داشته باشید اگر قرمز شدن چشمان شما با درد چشم، حساسیت به نور، تورم یا تاری دید همراه شد، فورا چشم پزشک خود را برای درمان فوری آگاه کنید و برای معالجه سریعاً اقدام نمایید.