قولنج به دلیل گرفتگی عضلات شکم و بقیه اعضای بدن، مانند ستون فقرات رخ می دهد. برای درمان قولنج باید ابتدا علت قولنج را بیابید و سپش متناسب با علت آن، نوع درمان را نیز بفهمید. اگر شما هم دائما دچار قولنج می شوید و برایتان سوال پیش می آید که برای درمان قولنج چه کار کنیم؟ با ما باشید. ابتدا تعریف پزشکی قولنج و سپس علت قولنج و در نهایت راه های درمان آن را نوشته ایم.
قولنج چیست؟
قولنج یا کولیک عموما ناشی از ناراحتی در شکم است که گهگاه میگیرد و با درد شدید همراه است، البته قولنج در نواحی دیگر بدن مانند پشت، کمر، گردن و کلیهها نیز رخ میدهد ولی بیشتر به دردهای شدید و ناگهانی داخل شکم گفته میشود. قولنج در پزشکی نوین، تعریف و جایگاه علمی ندارد و چیزی که استنباط میشود آن است که به دلیل اسپاسم و گرفتگی ناگهانی عضلات، در برخی اندامهای بدن مانند شکم (معده)، ستون فقرات، کتف، گردن، عضلات پا و قسمتهای مختلف اسکلت بدن دردی آنی، گذرا و تکرار شونده به وجود میآید که عامه به آن قولنج میگویند.
علت قولنج
قولنج و گرفتگی عضلات شکمی، به دلیل جمع شدن گاز در معده و روده بزرگ که در نتیجه هضم ضعیف، تخمیر و غیره رخ میدهد ایجاد میشود. همچنین میتواند ناشی از سنگهای کلیوی و یا سنگ کیسه صفرا باشد. قولنج معده که به دلیل سوء هاضمه ایجاد شده است را میتوان با راهکارهای درمان خانگی قولنج مداوا نمود ولی در مورد سایر قولنجها به درمانهای ویژه نیاز است.
در مورد قولنج پشت و کمر، اگر فردی در طول روز مرتباً درد را احساس کند و این درد به طور مداوم بیش از ۳ روز طول بکشد و همراه با گزگز، مور مور و کرختی دست و پا باشد باید حتماً به پزشک متخصص برای درمان مراجعه کند.
درمان خانگی قولنج معده در طب سنتی
مصرف عصاره زنجبیل تازه یکی از شیوههای درمان خانگی قولنج معده است. به این منظور، یک قاشق چایخوری عصاره تهیه شده از زنجبیل تازه را با یک قاشق چایخوری آبلیموی تازه و کمی نمک و مقداری شکر بخورید. این مخلوط را میتوانید با کمی آب گرم بخورید.
خوردن ترب همراه با آبلیمو به دلیل خواص هضم کنندگی که داردبرای درمان قولنج معده بسیار موثر است. همچنین میتوان یک قاشق غذاخوری آب ترب که با همین مقدار آبلیمو مخلوط شده و با کمی آب آن را رقیق کردهاید، را هنگام قولنج بخورید، این ترکیب برای تسکین دل درد ناشی از کولیک بسیار مفید است.
برای رفع قولنج کنجد را آسیاب کرده و با سرکه مخلوط کنید و به مقدار نصف وزن کنجد ، مغز بادام پوست کنده را به آن اضافه کنید. سپس آنها را پودر کنید و هر روز به مقدار یک قاشق سوپ خوری از آن بخورید .
تمر هندی نیز از دسته گیاهان دارویی مفید برای تسکین دل درد است. یک قاشق غذا خوری برگ تازه تمر هندی را آسیاب کرده و به آن نصف قاشق چایخوری نمک اضافه کنید. سپس آن را در نصف فنجان آب مخلوط کرده و میل کنید.
10 الی 40 گرم گل بهار نارنج را در یک لیتر آب دم کرده و پس از صاف کردن مخلوط با عسل، 2 الی 3 فنجان به فاصله بنوشید.
از دیگر راه های درمان خانگی قولنج معده، مصرف زنیان است. به این منظور یک قاشق چایخوری زنیان را بکوبید و به آن مقداری نمک اضافه کنید. این ترکیب دل درد و یا هر دردی که با سوء هاضمه همراه است را تسکین میدهد.
درمان خانگی قولنج پشت
علت اصلی ایجاد کنده قولنج پشت و کمر عدم رعایت وضعیت صحیح بدن در هنگام انجام فعالیتهای روزمره است. برخی درمانهای مفید برای قولنج عبارتند از:
انجام ورزشهای کششی و حرکات اصلاحی، به میزان حداقل ۲ تا ۵ دقیقه در روز کافی است تا فرد از ابتلا به قولنج پشت، کمر و مفاصل در امان باشد.
ماساژ موضعی با روغن نیز از بهترین راهکارهای درمان خانگی قولنج کمر است.
گرفتن دوش آب گرم به مدت 10 دقیقه نیز برای تسکین درد ناشی از اسپاسم و گرفتگی ناگهانی عضلات بسیار موثر است.
توصیههایی برای درمان قولنج
به طورکلی موارد زیر را در هنگام مواجه با قولنج مدنظر داشته باشید:
هنگام قولنج معده و درد شدید شکم، از خوردن غذاهای جامد بپرهیزید و فقط مایعات باید به مقدار کم و با فاصله خورده شود، تا علت و عامل ایجاد درد مشخص گردد.
محل دقیق درد، کیفیت درد و علائم جانبی آن را شناسایی و برای پزشک خود توضیح دهید. اینکه آیا درد هنگام خوردن غذا شروع شده یا بعد از آن و یا هنگام ورزش نیز بر نحوه و چگونگی درمان موثر است.
شیوههای درمان خانگی قولنج که در بالا ذکر گردید، در صورتیکه موثر واقع نشد بیدرنگ به پزشک مراجعه کنید. به طور کلی قولنج هایی که بیشتر از 24 ساعت طول می کشند و یا همراه با تب هستند، باید هر چه زودتر مورد بررسی پزشکی قرار بگیرند.
احتمال میگرن در کودکان مبتلا به قولنج
قاسم
سلام برای قلنچ جه باید کرد که قلنچ مون نشکنع