مژهها مانند سدی دفاعی برای چشمها عمل میکنند و از آزاردیدن چشم، ورود عفونت و رطوبت (عرق) جلوگیری میکنند. رسیدگی به مژهها برای حفظ سلامتی و زیبایی ظاهر ضروری است.
افرادی که از لوازم آرایشی استفاده نمیکنند به مژههایشان هم توجه کمتری دارند. مژهها در جلوگیری از ورود آلودگی، گردوغبار و اجسام خارجی به چشم نقش مهمی دارد. برای مثال حشرات ریز و مزاحمی که با اعتمادبهنفس فراوان نقطهای از بدن مانند چشم را نشانه میگیرند و مستقیم قصد فرود روی سروصورت ما را دارند، به مدد وجود مژهها از چشم و تماس مستقیم با آن دور میشوند. نکتهی دیگر دربارهی محافظت از مژهها مربوط به آرایش و روشهای زیبایی است که افراد طالب آن باید نهایت دقت را به کار بگیرند و ناخواسته و با هدف زیبایی به مژههایشان آسیب نزنند. درادامه به اشتباهاتی که منجر به آسیب مژهها میشود، اشاراتی شده است.
استفاده بیشازحد از مواد آرایشی ضدآب
استفادهی زیاد از ریمل ضدآب به خاطر وجود موادی خاص در آن، موجب سفتشدن مژهها میشود. علاقمندان به این مادهی آرایشی از دوام این ماده خوششان میآید و حتی اگر آن را پاک نکنند، صبح روز بعد از حالت حفظ شده آن روی مژههایشان لذت میبرند. درحالیکه نمیدانند این دوام و سخت پاکشدن ریمل ضدآب چه آسیبی به مژههایشان میرساند.
متخصصان گریم و آرایش نیز میگویند: استفاده از ریمل ضدآب باید در مراسمی ویژه و مهمانیها استفاده شود؛ زیرا مصرف روزانهی آن موجب سفت و سنگینشدن مژهها میشود و آنها را خشک و شکننده میکند. ضمن اینکه پاککردن دشوار آنها موجب جاماندن بخشهایی از ریمل روی خط مژه میشود ومژهها را ضعیف میسازد. به جای ریملهای ضدآب بهتر است از موادی استفاده شود که حاوی پلیمرهای منعطف هستند و برای پاککردن فقط به آب گرم نیاز دارند.
اگر از هیچ مادهی آرایشی برای مژهها استفاده نکنید که فوقالعاده است و حداقل محدودکردن مصرف مواد آرایشی میتواند در حفظ و سلامت مژهها نقش مهمی داشته باشد.
استفاده از مواد آرایشی تاریخمصرف گذشته
مواد آرایشی باید هر ۲ تا ۳ ماه تعویض بشوند. حتی اگر لوازم آرایشیتان به نظر صحیح و سالم برسند، باز هم نیاز است تا پس از تاریخ انقضای درج شده روی جعبهی آنها، دست از مصرف بکشید. اگر کیف آرایشیتان را هر ۲ تا ۳ ماه یکبار از مواد تاریخگذشته خالی نکنید، امکان آسیبرسیدن به عضو حساس چشم چیز بعیدی نخواهد بود.
ریمل مایع تاریخگذشته بهخاطر فرمول ساخت آن بسیار مضر خواهد بود. مایعات امکان رشد باکتریها را بیشتر فراهم میکنند. رشد باکتریها باعث عفونت چشم و ضعیف و شکنندهشدن مژهها نیز میشود. پس هربار که اقدام به استفاده از ریمل تاریخگذشته خود میکنید، امکان عفونت را بالا و بالاتر خواهید برد.
همانطور که در بالا نیز عنوان شد، باید هر ۲ تا ۳ ماه یکبار مواد آرایشی را تعویض کنید. این موضوع برای خط چشمها و سایهها نیز صادق است. حتی اگر لوازم آرایشیتان را به مبلغی گران تهیه کردهاید، بهتر است آنها را زودبهزود تعویض کنید. باور کنید صرفهجوییِ مالی به پشیمانیاش نمیارزد. پس خیلی ساده با دستان خود، مریضی و مشکلات را به جان نخرید.
استفاده از لوازم آرایشی مشترک با دیگران
فرقی نمیکند که شریک شما در استفاده از مواد آرایشی چقدر صمیمی و آشناست. خواهر، دوست، هماتاقی و … همهوهمه میتوانند به بخش حساس چشم و مژهها عفونت را وارد کنند. استفاده از لوازمی که دیگران نیز مصرف میکنند اصلا کار خوب و بهداشتی نیست، پس از آزمایشکردن نمونهها در فروشگاهها نیز خودداری کنید. نگویید یکبار که هزار بار نمیشود. مطمئن باشید اگر ریمل دوستتان تاریخگذشته باشد یا اگر وی عفونت چشمی داشته باشد، استفادهی یکباره نیز میتواند باکتریها را به چشمتان وارد کند.
خوابیدن با آرایش و پاکنکردن آن
پاکنکردن مواد آرایشی میتواند موجب مسدودشدن منافذ پوستی و خشکشدن مژههایتان بشود. معمولا پاککردن آرایش در شبها، وقتی خسته هستید، کار بسیار دشواری است. درهرحال انتخاب با خودتان است؛ با پاکنکردن مواد آٰرایشی، مژههایی شکننده، و منافذ پوستی مسدود خواهید داشت و سلامت چشمهایتان نیز به خطر میافتد.
ریشهی مژه بسیار ظریف و حساس است، پس وقتی چشمانتان را پاک نمیکنید و با آرایش میخوابید، فشار صورت بر بالش فشار زیادی به مژهها وارد میکند. پس حتما روشی ساده و مؤثر برای پاککردن آرایش چشمها انتخاب کنید. فرقی نمیکند که از پاککنندههای محلول استفاده میکنید یا دستمالها و … . درهرحال سعی کنید حتما قبل از خواب، آرایشتان را پاک کنید. هیچ استثنایی ندارد، هربار که آرایش میکنید حتما باید آن را پاک کنید (استفاده از بهترین پاک کننده آرایش صورت حتما کارتان را راحتتر خواهد کرد).
مالیدن زیاد چشمها
چشمها عضوهایی بهشدت حساس هستند و نباید آنها را مالش داد. برای پاککردن آرایش از چشمها باید نهایت دقت را به کار بگیرید و در زدودن مواد دودی و رنگی از چشمها دقت کنید. یادتان باشد که مالیدن چشمها میتواند بسیار تحریککننده و مشکلزا باشد. ضمن اینکه این کار میتواند مژههای حساس را به سادگی از ریشه جدا کند.
بهطور کلی عادت مالیدن چشمها را کنار بگذارید؛ بهویژه وقتی قبل از تماس دستها با چشم، آنها را با آب و صابون نشستهاید. بهطورکلی، لمس زیاد چشم و مژهها، کشیدن و بازیکردن با مژهها را کنار بگذارید. مژهها بسیار حساس هستند و اگر دچار خارش یا مشکلی خاص هستند باید حتما با متخصص چشم مشورت کنید و برای رفع آزردگی خود در این ناحیه سریعا اقدام کنید.
تمیز نکردن لوازم آرایشی
حداقل هفتهای یکبار لوزام آرایشی خود را تمیز کنید. حتی برخی از تمیزترین افراد نیز گاهی در نظافت لوازم آرایشی خود مانند بُرِسها دچار فراموشی میشوند. رعایت بهداشت این لوزام برای سلامت چشمها ضروری است. متخصصان پوست و آرایش هر دو معتقدند که باید ابرها، اسفنجها و قلمموهای آرایشی و … را حداقل یکبار در هفته تمیز کنید. صادقانه، شما چندوقت یکبار این کارها را انجام میدهید؟
پاککردن و نظافت لوازم آرایشی موجب زدودن باکتریها و مواد مختلف میشود و نهایتا از مژههایتان محافظت بهعمل میآورد. نکتهی دیگر نظافت محل و جعبهای است که وسایل آرایشی را در آن نگاه میدارید. مواد پاککنندهی فراوانی برای نظافت این وسایل موجود هستند، اما بهترین آنها همان صابون و آب گرم است. درکل، هر روشی که برای نظافت دارید را به کار بگیرید تا چشمها و پوستتان را شرمندهی خود نسازید.
استفادهی غلط از فرمژه
قبل از استفاده از ریمل، از فرمژه استفاده کنید و آن را از ریشه مژه دور نگه دارید. فرمژه به چشمهایتان حالت زیبایی میدهد و باعث میشود حالتی ایجاد بشود که ریمل خالی از ایجاد آن به تنهایی عاجز است. اما علیرغم کارایی زیاد این ابزار در زیباترشدن، شیوهی غلط استفاده از آن میتواند به مژهها آسیب بزند.
متخصصان گریم و آرایش نیز معتقد هستند که قبل از ریملزدن باید از فرمژه استفاده بشود و آن را با فاصله از ریشهی مژهها به چشم نزدیک کنید؛ زیرا مژهها بسیار حساس هستند و استفادهی اشتباه، میتواند موجب آسیبرسیدن به پوشش شاخی مژهها و شکستن آنها بشود.
برخی از متخصصان بهخاطر آسیبهای محتمل فرمژه، استفاده از آن را به هیچوجه صلاح نمیدانند؛ اما چنانچه از این وسیله کمک میگیرید، بهتر است برای گرم یا خشککردن آن، هرگز از سشوار استفاده نکنید. استفاده از سشوار و حرارت مستقیم نسبت به مژهها یا برای گرمکردن فرمژه به خاطر ایجاد شکل و حالتی بهتر به مژهها باعث تضعیف، شکنندگی و سوختن مژهها میشود.
استفادهی غلط از مژههای مصنوعی
مژههای مصنوعی باعث زیباترشدن چهره و چشمها میشوند و تأثیر زیادی در حالت چهره دارند. اما واقعیت این است که طرز گذاشتن و برداشتن آنها کمی سخت است. قراردادن آنها روی نقاط مناسب و مواظبت از نچسبیدن آنها به نقطهای اشتباه، سخت است و برداشتن آنها از گذاشتنشان هم دشوارتر است.
چسبی که در چسباندن استفاده میشود، نباید زیاد ازحد باشد؛ زیرا زیادی آن باعث سفتشدن و تضعیف مژههای حقیقی میشود. متخصصان میگویند: هرگز با مژهی مصنوعی نخوابید، هیچوقت بیدقت آنها را از چشم جدا نکنید و برای جداسازی زور و فشار بیهوده وارد نکنید. برای برداشتن و جداکردن مژهی مصنوعی میتوانید از یک عدد گوشپاککنِ آغشته به پاککنندهای حاوی روغن کمک بگیرید. برای آسیبندیدن مژهها باید مژه مصنوعی را بهآرامی از قسمت میانی آن گرفته و به سمت بیرون برای جداکردن از مژهها بکشید. بههیچوجه از فرمژهی داغ برای حالتدادن به مژهی مصنوعی استفاده نکنید؛ زیرا این کار باعث میشود مژههای مصنوعی که از مواد ترکیبی و مصنوعی ساخته شدهاند، ذوبشده و جذب پوست بشوند. این جذب باعث مسدودشدن منافذ پوستی میشود و جداکردن آنها از چشم غیرممکن خواهد شد.
اگر مژههای مصنوعیتان یکبار مصرف نیست، در نگهداری آنها دقت کنید و یادتان باشد که این وسیلهی آرایشی فقط مخصوص شما است و نباید آن را با دیگران بهطور اشتراکی استفاده کنید.
کاشت مژه
روشهای گوناگونی برای تغییر حالت مژهها به وجود آمده است و معمولا در این روشها از مواد شیمیایی استفاده میشود. در استفاده از این روشها برای نمونه رنگکردن، بلندکردن (اکستنشن) و سرمهایی که به رشد مژه کمک میکنند، دقیق و محتاط باشید. بسیاری از این مواد و روشها باعث میشوند تا چشمها و مژههایتان درمعرض مواد شیمیایی قرار بگیرند. این مواد همیشه برای چشم و مژه و پوست اطراف آن بیخطر نیستند. حتی اگر این مواد مشکل خاصی نداشته باشند، ممکن است شخص شما به آنها حساسیت داشته باشید و به جای بهرهمندشدن از مزایایی زیبایی اسیر مشکلات دیگری بشوید.
درهرحال، قبل از استفاده از روشها و مواد گوناگون از این دست، بهتر است تحقیق کنید و از متخصصان خبره کمک بگیرید. برای محافظت از مژههایتان نهایت دقت را به خرج بدهید و بیهوده سلامتی خود را به خطر نیندازید.