کیستهای چربی از غدد چربی بدن ناشی میشوند و حاوی چربی هستند. کیستهای چربی به دلایلی از جمله بسته شدن غدد چربی، متورم شدن فولیکول مو و تولید بیش از اندازهی هورمون تستوسترون بروز میکنند. اگر با غدههای چربی درگیر هستید، خوب است بدانید راههای طبیعی و خانگی برای درمان آنها کم نیست.
درمان گیاهی غده های چربی زیر پوست
غدههای چربی معمولا سرطانی نیستند و نیازی به درمان ندارند. اگر خیلی بزرگ باشند احتمالا دل خوشی از ظاهر نازیبایشان نخواهید داشت و بهدنبال راهی برای درمان آنها میگردید. اما برخی وقتها که غدهها عفونی و دردناک میشوند، لازم است برای درمان آنها اقدام کنید.
باید بدانید که این روشهای درمان برای «غدههای عفونی» مناسب هستند. بیشتر وقتها غدههای چربی معمولی نیاز به درمان خاصی ندارند و خودبهخود از بین میروند، اگر هم از بین نروند، آسیبی برای انسان ندارند. در مقابل، غدههای چربی عفونی باید درمان شوند. غدههای عفونی ممکن است با نشانههایی از جمله افزایش دمای بدن و قرمزی در ناحیهی بروز غدهها و ترشح مایعی ناخوشایند از آنها همراه باشند. پزشکان معمولا به گرم کردن غدههای چربی توصیه و گاهی مصرف آنتیبیوتیک را تجویز میکنند. آخرین درمان پزشکی غدههای چربی، جراحی است. روشهای درمان غده های چربی عفونی بر استفاده از ترکیبات طبیعی که دارای خاصیت ضدباکتری، ضدتورم و تسکیندهنده هستند، تمرکز میکنند. در ادامه با روشهای درمان گیاهی غده های چربی زیر پوست آشنا میشوید.
۱. کمپرس گرم
گرما همراه با رطوبت، روند تخلیه و درمان غدهی چربی را سرعت میبخشد. گرما رگهای خونی را گشاد میکند و در نتیجه انتقال مواد مغذی از طریق خون و ترمیم بافت آسیبدیده سریعتر و بهتر انجام میشود. این روش همچنین باعث افزایش جریان خون در ناحیهی مورد نظر میشود و به تخلیهی مواد سمی که باعث تورم میشوند، سرعت میبخشد.
روش استفاده:
حولهای را در آب گرم (و نه داغ) خیس کنید؛
حوله را خارج کنید و بچلانید تا آب اضافی آن خارج شود؛
حوله را برای ۱۰ تا ۲۰ دقیقه روی غده های چربی نگه دارید. این زمان نباید از ۳۰ دقیقه بیشتر شود؛
این کار را ۲ تا ۴ بار در روز انجام بدهید.
۲. روغن درخت چای
با افزایش چربی، منافذ پوستتان بسته میشود که نتیجهی آن بروز آکنههای کیستی است. عفونی شدن آکنههای کیستی باعث بروز غده های چربی عفونی میشود. روغن درخت چای (گیاه بومی استرالیاست و با چای سیاه یا چای سبز که در معنای رایج میشناسیم، متفاوت است) بروز غدههای چربی را کاهش میدهد. این داروی گیاهی دارای عناصر ضدمیکروب است و خاصیت ضدِتورمی و ضدباکتریایی بالایی دارد. هرچند تأثیر روغن درخت چای در درمان غده های چربی زیر پوست اثبات نشده است، اما میتوان بهخاطر خاصیت ضدباکتریاییاش از آن استفاده کرد.
روش استفاده:
۱ یا ۲ قطره روغن درخت چای را روی کیست عفونی بچکانید؛
باند یا چسب زخم را روی آن قرار بدهید؛
پس از ۸ تا ۱۰ ساعت چسب زخم را بردارید؛
شبها و در هنگام خواب از دارو استفاده نکنید؛
بهتر است این کار را صبحها انجام بدهید.
۳. روغن کرچک
روغن کرچک، یکی دیگر از روشهای درمان گیاهی غده های چربی زیر پوست است. این روغن خاصیت ضدتورم و ضدخارش دارد. همچنین حاوی مادهای شیمیایی به نام رایسین است که خاصیت ضدباکتریایی دارد. حتی اگر کیستهایتان عفونی نباشند، استفاده از روغن کرچک ضرری ندارد.
روش استفاده:
باند یا پارچهی تمیزی تهیه کنید؛
پارچه را در روغن کرچک بخیسانید و آن را روی کیستها بگذارید؛
روی پارچه کمپرس گرم قرار بدهید و چند دقیقهای (کمتر از نیم ساعت) آن نگه دارید؛
به جای این کار میتوانید روزی چند بار روغن کرچک را روی غده های چربی بمالید.
۴. آلوئه ورا
آلوئهورا نهتنها برای پوست بلکه برای سلامت عمومی بدن مفید است. خاصیت ضدباکتری و تسکیندهندگی آلوئهورا به کاهش درد ناشی از کیست های چربی کمک میکند. این خاصیت ناشی از ترکیبات فنولی موجود در آلوئهوراست. گیاه آلوئهورا همچنین به درمان و بهبود زخمها سرعت میبخشد.
روش استفاده:
کمی ژل آلوئهورا را روی کیستهای چربی بمالید؛
به آرامی ژل را روی سطح کیستها بمالید تا به اعماق پوست نفوذ کند؛
این کار را ۱ یا ۲ بار در روز انجام بدهید.
۵. نارون کوهی (هاماملیس)
نارون کوهی بهخاطر خاصیت جمعکنندگیاش معروف است. برگ و پوست این گیاه سرشار از تانن (tannin) است که بهعنوان درمانی برای ترشح بیشازاندازهی چربی در غدههای چربی استفاده میشود. تانن با تنگ کردن منافذ پوست، ترشح چربی را کاهش میدهد.
روش استفاده:
۱ یا ۲ قطره نارون کوهی را روی کیست بریزید؛
به آرامی پوستتان را بمالید تا مایع گیاهی به اعماق پوست نفوذ کند؛
این کار را هر روز انجام بدهید.
۶. سرکه سیب
سرکهی سیب(خواص سرکه سیب) دارای خاصیت ضدباکتری، ضدقارچ و ضدعفونیکنندگی بالایی است، تا حدی که میتوان از آن بهعنوان پاککننده استفاده کرد. پس برای مقابله با باکتریها در کیستهای عفونی چربی میتوان از سرکهی سیب استفاده کرد.
روش استفاده:
پنبه را به سرکهی سیب آغشته کنید؛
پنبه را روی کیست بگذارید و برای مدتی نگه دارید؛
اگر پوست حساسی دارید یا احساس سوزش میکنید، نخست سرکه را با کمی آب رقیق کنید و سپس آن را روی کیست بمالید؛
این کار را ۳ تا ۴ بار در روز تکرار کنید.