استرس داشتن برتمامی ارگان های بدن تاثیر منفی می گذارد و عامل بسیاری از بیماری های خطرناک است. شاید دور از باور باشد اما استرس حتی بر سلامت دندان و لثه ها نیز تاثیر گذار است و سبب افزایش احتمال پوسیدگی دندان ها می شود. در این مطلب قصد داریم تاثیرات مخرب استرس بر سلامت دندان ها را بررسی کنیم.
مطالعات زیادی ارتباط بین استرس فیزیولوژیک و بیماریهای لثه را نشان دادهاند. حتی نشان دادهشده است که استرسهایی مانند بیکار شدن، استرس شغلی، افسردگی، تنهایی و… میتواند تخریب استخوان و از درست رفتن اتصالات لثه دور دندان را تسریع کند.
استرس سبب دندان قروچه می شود
دندان قروچه مداوم می تواند موجب سایش سطح جونده دندان های بیمار شود. در واقع افرادی که به دندان قروچه شدید مبتلا هستند، ممکن است دندان های خود را تا مرز شکستن بسایند.
دندان قروچه به دندان آسیب می زند. در اثر فشار مینای دندان از بین می رود و عاج دندان در معرض محیط دهان قرار می گیرد. بنابراین حساسیت بیشتر دندان و احتمال بیشتر برای ابتلا به پوسیدگی دندان از عوارض دندان قروچه است.
تداوم دندان قروچه می تواند موجب بروز ترک و شکستگی در پرکننده های دندان پزشکی و سایر درمان هایی شود که در دهان بیمار انجام شده است.
از دیگر عوارض دندان قروچه می توان به لق شدن دندان ها، درد لثه و حتی از دست رفتن دندان اشاره کرد. از آنجا که دندان قروچه فشار زیادی بر فک شما وارد می آورد، این کار می تواند بیمار را دچار مشکلات فک و عضلات صورت (TMD) کند.
تاثیر استرس بر سلامت لثه ها
استرس از طریق اثر بر روی فاکتورهای ایمنی و تغییراتی که در سیستم ایمنی ایجاد میکند بر سلامت تاثیر گذار است. ارتباط ترشح سایتوکاینهای التهابی واسترس در مطالعات بررسی شده است. این سایتوکاینها میتوانند باعث افزایش تخریب استخوان حول دندان و بیماری لثه شوند. به علاوه استرس روی ترشح هورمونها اثر مهمی ایفا میکند و همین هورمونها در بدن میتوانند بسیاری از واکنشهای التهابی منجر به بیماریهای لثه را کلید بزنند.
دخانیات و استرس عامل نابودی دندان ها
مصرف دخانیات اصلیترین فاکتورموثر محیطی در ایجاد بیماریهای پریودنتال و بسیاریاز بیماریهای سیستمیک میباشد. به علاوه استرس و افسردگی در افرادی که به نیکوتین دخانیات وابستگی دارند بیشتر است. سیگار و دخانیات اثر سینرژیک (هم افزایی) در افزایش از دست رفتن استخوان و بافتهای لثه دور دندان دارند. استرس البته خود میتواند میزان وتناوب مصرف دخانیات را دستخوش تغییر کند و از این مسیر با افزایش مصرف دخانیات، آسیبهای دهان و دندان ناشی از آنها را افزایش دهد.
استرس سبب خشکی دهان می شود
استرس باعث ایجاد خشکی دهان میشود خشکی دهان و نبود بزاق با میزان کافی و قوام مناسب میتواند منجر به پوسیدگی و ایجاد مشکلات دهانی و دندانی شود. چون بزاق در ترکیبات خود حاوی مواد ضد میکروبی و ضد پوسیدگی است و با عمل شستوشوی خود هم میتواند شیوع پوسیدگی را کاهش دهد به علاوه در شرایط پر استرس ممکن است نیاز به مصرف برخی داروهای کاهشدهنده تپش قلب یا داروهای آرامبخش باشد. خود این داروها میتوانند روی ترشح بزاق تأثیر کاهشی داشته باشند و پوسیدگی را افزایش دهند.
استرس سبب افزایش اسید معده می شود
استرس میتواند باعث ایجاد مشکلات گوارشی متعددی بشود. ترشح بیشازحد اسید معده به دنبال استرس و ایجاد رفلکس معده در بین بسیاری از مردم دنیا شایع است. اسید ناشی از رفلکس میتواند به دندانها صدمه بزند و با از بین بردن لایههایی از مینای دندان، دندانها را مستعد حساسیت، آسیب و پوسیدگی بکند.
استرس و تاثیر بر رعایت بهداشت دهان
استرس میتواند که باعث افت رعایت بهداشت دهان و دندان شود. در مطالعات دندانپزشکی نشان دادهشده است که پلاگ دندانی و التهاب لثه به دنبال استرس در افراد ممکن است ایجاد شود. نظریه غالب این است که استرس به همراه بهداشت ضعیف دهان و دندان، اثر سینرژیک (مضاعف) با همدیگر در بیماریهای دهان و دندان دارند و صرف استرس عامل مفرد نیست. استرس البته با تغییر الگوهای بهداشت دهان و دندان فرد با این مکانیسم هم میتواند باعث بیماریها و مشکلات دهان و دندانها شود.
استرس سبب تغییر الگوی تغذیه می شود
استرس بر نوع تغذیه افراد مختلف تاثیرات مختلفی بر جا میگذارد. الگوهای تغذیهای پرخوری یا کم خوری یا تغییر نوع رژیم غذایی ممکن است متعاقب استرس به وجود بیاید. افزایش مصرف مواد قندی در اثر افزایش شرایط استرس در بسیاری از افراد مشاهده میشود و امر رایجی است، همین مصرف بیشازحد نرمال قندها به دلیل استرس میتواند عامل افزایش شیوع پوسیدگی و نیازهای دندانپزشکی شود.