هور مون های تیرویدی در بدن وظیفه تنظیم مصرف انرژی، تولید گرما و تسهیل رشد در بدن را برعهده دارند. هنگاهی که غده تیروئید نتواند به اندازه نیاز بدنهورمون تولید کند، فرد دچار کم کاری تیروئید شده است. کم کاری تیروئید در زنان سه برابر شایعتر از مردان است و یکی از عوارض آن تاثیر بر باروری خانم ها است. در این مطلب به بررسی تاثیر کم کاری تیروئید بر باروری می پردازیم.
کم کاری تیروئید چیست
کمکاری تیروئید بیماری است که غده تیروئید مقادیر کافی از هورمونهای مهم و اختصاصی این غده را، تولید نمیکند. زنان بویژه زنان بالای ۵۰ سال، احتمال بیشتری دارد که به کمکاری تیروئید مبتلا شوند.
به دلیل فعالیتهای مرتبط با هورمونهای مترشحه از تیروئید، کمکاری تیروئید تعادل طبیعی واکنشهای شیمیایی بدن را مختل میکند.
کمکاری تیروئید در مراحل اولیه به ندرت سبب ظهور علایم بیماری میشود، ولی در اغلب مواقع، کمکاری تیروئید درمان نشده، میتواند سبب ایجاد شماری از اختلالات در سلامتی نظیر چاقی، درد مفصل، ناباروری و بیماری قلبی شود.
نشانه های کم کاری تیروئید
در ابتدا به ندرت ممکن است که فرد متوجه نشانههای کمکاری تیروئید نظیر خستگی و کسلشدن شود، به سهولت آنها را به پیری و افزایش سن خود نسبت میدهد و توجه چندانی نمیکند، ولی به موازات اینکه به تدریج کاهش متابولیسم و سوخت و ساز بدن ادامه یابد، ممکن است نشانهها و علایم آشکار بیشتری در وی توسعه یابد.
خستگی، تنبلی و احساس کسلبودن، افزایش حساسیت به سرما، یبوست، پوست خشک و رنگ پریده، صورت متورم، صدای خشن و گرفته، افزایش سطوح کلسترول خون، افزایش وزن ناخواسته، درد، حساسیت و سفت شدن عضلانی، سختی یا تورم مفاصل، ضعف عضلانی، دورههای قاعدگی شدیدتر از حالت عادی، ناخنها و موهای شکننده و افسردگی از علایم کمکاری تیروئید است.
تحریک مداوم تیروئید ناشی از ترشحات هورمونی از هیپوفیز به منظور آزادسازی هورمونهای بیشتر، ممکن است منجر به افزایش حجم تیروئید (گواتر) شود. همچنین ممکن است فرد با پیشرفت بیماری، بیشتر دچار فراموشی شود و روندهای فکری وی آهستهتر شود و یا احساس افسردگی کند.
فشار خون پایین، کاهش تنفس، کاهش حرارت بدن، اختلال توجه و عدم پاسخ به محرکها و حتی کما از علایم کمکاری تیروئید پیشرفته است و حتی در موارد بسیاری میکزودم میتواند کشنده باشد.
تاثیر کم کاری تیروئید بر باروری
بسیاری از زنان از لزوم عملکرد طبیعی تیروئید برای باروری، لقاح و حفظ بارداری بی اطلاع هستند.پرکاری و یا کم کاری تیروئید می تواند مانع بارداری فرد شود. اگر چه دلایل بسیار مختلفی برای ناباروری وجود دارد، اما عملکرد بهینه تیروئید ممکن است حلقه گمشده کسانی باشد که مشکلات خاصی برای باروری ندارند.ارزیابی کامل تیروئید ضروری است و بهتر است کسانی که تمایل به بارداری دارند در اولین فرصت آزمایشات مربوطه را انجام دهند، به ویژه اگر:
بیش از 6 ماه درحال تلاش برای بارداری اما ناموفق بوده اند.
سابقه دو سقط و یا بیشتر دارند.
چرخه های قاعدگی نامنظم دارند.
سابقه خانوادگی مشکلات مربوط به تیروئید دارند.
چگونه تاثیر کم کاری تیروئید بر باروری
چرخه های بدون تخمک گذاری: یعنی در طی یک چرخه قاعدگی تخمک گذاری رخ ندهد که باعث عدم بارداری می شود.
اختلالات فاز لوتئال (فاز پس از تخمک گذاری): با شروع نیمه دوم چرخه قاعدگی، سلول تخم (ترکیب اسپرم و تخمک) توانایی لانه گزینی ندارد و به همراه یک قاعدگی همزمان از بدن خارج می شود که سقط اولیه نامیده می شود و با یک قاعدگی طبیعی اشتباه گرفته می شود.
سطح بالای پرولاکتین: با توجه به افزایش سطح هورمون آزاد کننده تیروئید (TRH) و کاهش سطح تیروکسین (T4) منجر به تخمک گذاری نامنظم یا عدم تخمک گذاری می شود.
سایرعدم تعادل هورمونی: مواردی نیز باعث تداخل، تعادل هورمون های باروری می شود:کاهش هورمون جنسی متصل به گلوبولین SHBG))، غالب بودن استروژن، کمبود پروژسترون