نکاتی در مورد فواید و مضرات باقلا

mousavi
محصول باقلا در فصل بهار رویش می یابد این محصول پرخاصیت در عین حال که مفید است برای برخی از افراد مضر بوده و مصرف آن توصیه نمی شود.

باقالا یکی از محبوب‌ترین حبوبات ایران به شمار می‌آید. طعم، بو و مزه آن به‌خصوص اگر با گلپر و سرکه آبپز شود، خاطرات دربند و درکه و شب‌های سرد زمستان را به بهترین نحو تداعی می‌کند! از طرف دیگر، باقالا پلو با گوشت پایه ثابت منوی غذای مهمانی‌ها و عروسی‌ها به حساب می‌آید و کمتر کسی پیدا می‌شود که به این پلوی خوش‌رنگ و خوش‌طعم علاقه‌ای نداشته باشد.

باقالاقاتق نیز سمبل اصلی غذاهای شمالی است و حسابی طرفدار دارد اما محبوبیت باقالا فقط در گرو عطر و طعم نوستالژیک آن نیست بلکه خواص بی‌نظیرش، باقالا را به یکی از منحصر به فرد‌ترین اجزای حبوبات تبدیل کرده است. این دانه سرشار از آهن، فسفر، مس، منگنز، منیزیم، انواع ویتامین‌ها و اسیدفولیک است بنابراین برای رفع کم‌خونی بسیار مفید است اگرچه بعضی افراد با مصرف آن دچار حساسیت و کم‌خونی می‌شوند! حال اگر می‌خواهید با سایر ویژگی‌های این دانه سبزرنگ، راه‌های صحیح مصرف و دستورات غذایی آن آشنا شوید با ما همراه باشید.

مناسب برای کم‌خون‌ها

باقالا یکی از منابع عالی فیبر و پروتئین به حساب می‌آید و مصرف آن همراه با برنج، تمامی پروتئین‌ها و ‌اسیدهای آمینه ضروری بدن را تامین می‌کند. کلسیم و پتاسیم موجود در باقالا از بروز پوکی استخوان جلوگیری کرده و به کنترل فشارخون بالا کمک می‌کند. این دانه همچنین سرشار از آهن، فسفر، مس، منگنز، منیزیم، ویتامین C، ویتامین A، ویتامین K، ویتامین B و اسیدفولیک است بنابراین برای رفع کم‌خونی هم مفید است البته به شرطی که نسبت به آن حساسیت نداشته باشید. لازم به ذکر است که باقالای تازه طبع سرد و‌ تر و باقالای خشک طبع سرد و خشک دارد. گل آن نیز طبع گرم دارد. ارزش غذایی باقالای خشک شده نیز بیشتر از باقالای تازه است اما ویتامین C باقالای تازه بیشتر است.

از گل باقالا غافل نشوید!

نه‌تنها باقالا بلکه گل آن نیز فواید خاص خود را دارد. جهت بهره‌مندی از این خواص می‌توانید 30 تا 60 گرم گل باقالا را در یک لیتر آب ریخته و اجازه دهید به مدت 20 دقیقه دم بکشد سپس آن را از صافی عبور دهید و یک فنجان از آن بنوشید. این نوشیدنی ضدتشنج و ادرارآور است همچنین به دفع سنگ کلیه کمک می‌کند و برای قولنج‌ها و دردهای کلیوی مفید است. بیماران مبتلا به میگرن، رماتیسم، نقرس و درد مفاصل نیز می‌توانند از آن بهره ببرند.

دوستدار دستگاه گوارش

باقالا در مقایسه با سایر حبوبات بیشترین فیبر غذایی را دارد و باعث تسریع در هضم غذا می‌شود به‌خصوص اگر همراه با پوست مصرف شود. فیبر موجود در آن همچنین به کاهش چربی‌های خون و درمان یبوست کمک می‌کند. علاوه بر این، مصرف فیبر باعث تنظیم سطح قند خون می‌شود و به همین دلیل برای افراد دیابتی نیز مفید است. فیبر خطر ابتلا به سرطان‌های دستگاه گوارش را هم کاهش می‌دهد و به سم‌زدایی بدن از مواد مضر کمک می‌کند. مصرف باقالای پخته همراه با سرکه و آب نیز در درمان اسهال مزمن موثر است. این دانه همچنین باعث تسکین و درمان زخم معده و رفع حالت تهوع و استفراغ می‌شود اما به یاد داشته باشید برای آسان‌تر شدن هضم آن باید ابتدا باقالا را برای 24 ساعت در آب خیس کرده و بعد بپزید.

محصول باقلا در فصل بهار رویش می یابد این محصول پرخاصیت در عین حال که مفید است برای برخی از افراد مضر بوده و مصرف آن توصیه نمی شود.

مبتلایان به «فاویسم» مراقب باشند!

گلپایگانی هموتولوژیست کودکان گفت : فاویسم یک نوع بیماری کم خونی ارثی است که به دنبال مصرف باقلی و بعضی از انواع دیگر مواد غذایی مثل نخود فرنگی و برخی از داروها ایجاد می شود.

در باقلی ماده ای به نام گلوگز شش فسفات وجود دارد به همین خاطر افرادی که فاقد انزیم لازم برای تبدیل این ماده به اسید هستند دچار فاویسم می شوند

بیگلری مدیر گروه حوزه سلامت معاونت اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی گفت: این بیماری به دلیل اینکه روی کروموزم ایکس قرار دارد، در پسر بچه ها بیشتر است.

وی سن شیوع این بیماری را بین حدود ده سال عنوان کرد و افزود: ما مواردی هم داشته ایم در زیر ده سال هم بیشتر می بینیم.

در فاویسم بیماران هیچ علامتی ندارند فقط با خوردن باقلی و یا برخی از داروها از علایم حاد اول مشاهده می شود.

نچواک متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: اگر فردی بعد از خوردن باقلا و یا استنشاق بوی باقلا در اولین لحظه دچار تهوع، استفراغ و تغییر رنگ ادار مشاهده شد بلافاصله به پزشک مراجعه کند.

اما در عین رعایت این موارد نباید از فواید این خوراکی هم غافل شد.

خاوری طب سنتی و گیاه درمانی گفت: باقلا سرشار از پروتیئن ویتامین دی و کلسیم و برای بیماریهای مثل رماتیسم و نقرص خوب است.

منبع: باشگاه خبرنگاران

باقلا از دید طب سنتی

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ