مویز یا همان انگور سیاه خشک شده به دلیل مواد معدنی بسیاری که در خود دارد باعث تقویت مغز شده و از زوال آن و ابتلا به آلزایمر جلوگیری می کند. همچنین به خوردن مویز در دوران بارداری بسیار توصیه می شود. در این مقاله به بررسی فواید مویز می پردازیم.
مویز چیست؟
به حبههای درشت خشک شده ی انگور سیاه، “مویز” گفته میشود.
این عضو خشکبار در واقع همان کشمش است که از نظر شکل ظاهری و رنگ با کشمش متفاوت، ولی از نظر خواص تا حد زیادی شبیه آن است. معمولا مویز تهیه شده از انگور قرمز مجلسی یا انگور شاهانی بهتر است.
مویز بر اثر خشک شدن خواص خود را از دست نمیدهد و حتی اثر نیروبخش آن بیشتر میشود.
مویز سرشار از ویتامین های E ، A، Bو املاحی مانند کلسیم، فسفر و پتاسیم است. مویز دارای اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 می باشد.
بهترین و پرخاصیتترین نوع آن، مویز پرگوشت، کمدانه یا بیدانه است.
ترکیبات سیاه یا قرمز رنگ موجود در مویز از نوع آنتوسیانین و پلیفنولیک است که دارای خواص ضدسرطان و ضدآلزایمر هستند. مقدار زیاد آنتوسیانین موجب شده که ارزش مویز در مقایسه با انگور سبز و کشمش به مراتب بیشتر و کاملتر باشد.
ترکیبات مویز اثر بسیار قوی در جلوگیری از بروز اختلالات بیماری آلزایمر دارند. هر چه میزان آنتوسیانین (عامل رنگ بنفش یا سیاه مویز) بیشتر باشد، قدرت مویز در جلوگیری از آلزایمر بیشتر میشود.
ترکیبات موجود در مویز میتواند از تصلب شرایین (سفت و سخت شدن رگها) و چسبندگی پلاکت های خون پیشگیری کند. با خوردن مویز، غلظت خون کاهش می یابد، رگهای خونی منبسط میشوند و خون میتواند با سرعت بیشتری در بدن جریان یابد و در نتیجه مانع انباشته شدن پلاکتهای خون روی هم میشود و از لخته شدن خون در رگها جلوگیری میکند.
از سوی دیگر این میوه میتواند با تولید انرژی در روزهای سرد سال، بدن را گرم و پرانرژی کند.
مویز ضد سرطان، درمان کننده بیماری های قلبی و پایین آورنده ی فشار خون است.
مویز میتواند به تقویت معده کمک کند و برای افرادی که ناراحتیهای گوارشی دارند، مفید است.
از دیگر خواص مهم مویز میتوان به اثرات ضد درد، ضد آلرژی، ضد باکتری و اثرات محافظت کنندگی از کبد، قلب و سیستم ایمنی بدن اشاره کرد.
جلوگیری از پیری و چروک شدن پوست
مویز و انگور سیاه دارای خاصیت آنتیاکسیدانی هستند و مصرف آن از بروز پیری، چروک صورت و ابتلای فرد به انواع سرطانها جلوگیری میکند اما افراد باید توجه داشته باشند که بیش از ۲۰ عدد این میوه را استفاده نکنند. زیرا به دلیل حاوی بودن مقداری قند موجب افزایش قند خون به ویژه در افراد مبتلا به دیابت میشود.
در بدن انسان واکنشهای ناخواسته و خطرناک رخ میدهد که منجر به اکسیداسیون غیرعادی در بدن میشود و در نهایت باعث بروز پیری، سرطان و … در افراد میشود. بنابراین مصرف مواد حاوی آنتیاکسیدان از قبیل سبزی، میوه، انگور سیاه، مویز و… میتواند از بروز این عوارض و بیماریها در انسان جلوگیری کند.
هر چه رنگ میوه تیرهتر باشد خاصیت آنتیاکسیدان آن بیشتر خواهد بود. اما افراد باید توجه داشته باشند هرکدام از این مواد غذایی باید تحت نظر متخصص تغذیه و به مقدار لازم مصرف شود.
ضد یبوست و اسهال
مویز میتواند به تقویت معده کمک کند و برای افرادی که ناراحتیهای گوارشی دارند، مفید است. مویز قدرت هاضمه را افزایش می دهد. فیبر موجود در مویز، هنگام هضم در معده با توجه به مایعات طبیعی بدن شروع به تورم می کند. این فرم مویز خشک منقبض شده، به مواد غذایی در حال حرکت از طریق دستگاه گوارش اضافه شده و به تسکین یبوست کمک می کند. نوع فیبر در نظر گرفته شده در مویز فیبر نامحلول است.
علاوه بر کاهش یبوست، مویز همچنین می تواند به متوقف کردن مدفوع شل کمک کند زیرا دوباره با جذب مایع مدفوع شل و دفعات اسهال را بصورت غیر قابل پیش بینی کاهش می دهد.
مویز و دیابت
بیشتر ترکیبات قندی مویز از نوع قند فروکتوز است که برای جذب در بدن به انسولین نیاز ندارد، از این روی مصرف کشمش و مویز به جای قند همراه چای، از قدیم به خصوص در افراد مبتلا به دیابت مرسوم بوده است. در سالهای اخیر نیز عنصر کروم در ترکیبات انگور و فرآوردههای آن یافت شده است که خود سبب پایین آمدن قند خون می شود.
البته انگور و فرآوردههای آن قندهای دی ساکارید (به مقدار کم یا زیاد) نیز دارند که میتواند برای بیماران دیابتی خطرناک باشد، لذا افراد مبتلا به دیابت برای مصرف مویز بایستی حتما با پزشک خود مشورت کنند و از زیاده روی در مصرف آن جدا خودداری نمایند.
خواص مویز در کاهش فشار خون
خوردن مویز سبب کاهش فشار خون می گردد، همچنین مصرف منظم مویز از تصلب شرایین پیشگیری نموده، باعث انبساط و نرم شدن عروق خونی می شود. از دیگر فواید مویز می توان به کاهش غلظت خون و جلوگیری از چسبندگی پلاکت های خون اشاره نمود، در نتیجه از لخته شدن خون جلوگیری می نماید.
مویز در دوران بارداری
زنان بهدلیل منع مصرف دارو در دوران بارداری دچار مشکلاتی می شوند. ضعف معده و ضعف هضم از مشکلات شایع در زنان باردار محسوب میشود، مویز مقوی کبد بوده و موجب تقویت معده و افزایش قدرت هاضمه در زنان باردار میشود. عفونت دندان در دوران بارداری نیز از دیگر مشکلات شایع در زنان است که مصرف مویز در وعده های صبحانه میتواند مانع از بروز آن شود.
آیا از خواص شگفت انگیز مویز چیزی می دانید؟
این خوشمزه ی کوچک برای سلامتی معجزه می کند